Home klimmen Belgische jeugdklimmers scoren medailles in Europese bekerwedstrijd

Belgische jeugdklimmers scoren medailles in Europese bekerwedstrijd

0
Belgische jeugdklimmers scoren medailles in Europese bekerwedstrijd
(c) Austria Climbing/Moritz Liebhaber

Topresultaten voor de Belgische jeugdatleten afgelopen weekend tijdens de IFSC European Youth Cup Boulder in Graz, Oostenrijk! De Waalse Lucie Watillon won er op zaterdag de gouden medaille bij de junioren nadat ze drie van de vier boulderproblemen oploste. De dag erna ging François Mertens bij de junioren met zilver aan de haal en Hannes Van Duysen bij Jeugd A met een mooie bronzen plak.

De wedstrijd voor leeftijdscategorieën Junior, Jeugd A en Jeugd B vormde zo de tweede internationale competitie van het seizoen, na het Europese kampioenschap in Perm, Rusland.

Belgische jeugdatleten om in de gaten te houden!

Lucie Watillon

Lucie Watillon (17 jaar), de jonge belofte van het Belgische klimteam, streeft ernaar België te mogen vertegenwoordigen tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Bij de aanvang van deze wedstrijd in Graz sloop er toch wat twijfel in bij haar: “Ik keerde nog maar net terug van het kampioenschap in Perm (Rusland), waar het boulderen me niet denderend afging. Voor deze wedstrijd in Graz besloot ik dus om voor mijn eigen plezier te klimmen, en zo het beste van mezelf te geven.”

Tijdens de kwalificaties nam Lucie een mindere start, waarna ze zich snel herpakte. In de laatste drie boulderproblemen wist ze zich toch te onderscheiden van de competitie en plaatste ze zich op de derde plaats in de kwalificaties. Daarmee zette ze meteen de toon voor de rest van de competitie. Lucies resultaten bleven in stijgende lijn gaan, met een verdiende finish aan de top.

Een ontroerde Lucie reageert: “In het begin leek die eerste plaats zo onbereikbaar… en toch sta ik daar plots: mijn eerste overwinning van een Europese Bekerwedstrijd! Wat er zich net afspeelde kan ik even moeilijk vatten, maar ik ga er beslist in volle teugen van genieten. Op naar de volgende!”

François Mertens

François Mertens (17 jaar) plaatste zich bij de kwalificaties op de 7e plaats en kon zo doorstoten naar zijn eerste internationale finale. Hij legt de druk voor zichzelf niet al te hoog, wat hem uiteindelijk voordelig uitkwam.

“Ik ondernam veel pogingen in de verschillende boulders, maar wist daarbij wel steeds dichter naar de top te komen. Ik begon elk boulderprobleem met een fris hoofd, waardoor ik zeer geconcentreerd kon klimmen en doordacht de toppen wist af te checken. Ik blijk uiteraard tevreden terug op mijn prestatie, zeker omdat die eerste podiumplaats niet veraf was.”

Hannes Van Duysen

Begin mei haalde Hannes Van Duysen (16 jaar) al een zilveren medaille op de Europese Jeugdkampioenschappen in Perm (Rusland). Bij de Jeugd A wist hij ook in deze wedstrijd een podiumplaats in de wacht te slepen.

“Ik vreesde wat voor mijn huid in deze finale”, bekent Hannes na afloop van de wedstrijd. De ruwe klimgrepen vreten namelijk na verloop van tijd aan de grip van je vingers. “Gelukkig kon ik al bij al nog redelijk presteren en klom ik een mooi eindresultaat bij elkaar. Ik blik dan ook tevreden terug op een mooie klimcompetitie”, aldus een bescheiden Hannes Van Duysen.

Spectaculaire discipline

Boulder is een explosieve, spectaculaire discipline van de klimsport die veel kracht, techniek en inzicht vereist. De atleten beklimmen verschillende structuren van vier meter hoog binnen een beperkte tijd en met een beperkt aantal pogingen. De klimmer is niet beveiligd door een touw, maar door dikke valmatten onder de klimmuur. De klimmer die erin slaagt om zoveel mogelijk routes uit te klimmen in zo min mogelijk pogingen wint de wedstrijd.

De European Youth Cup 2021 in Graz werd georganiseerd door de Oostenrijkse klimfederatie KVÖ (www.austriaclimbing.com) en de bij haar aangesloten club Boulderverein Bloc House, als onderdeel van de internationale competities van IFSC, de internationale klimfederatie.

Klim- en Bergsportfederatie vzw

De Klim- en Bergsportfederatie is de unisportfederatie voor klim- en bergsport in Vlaanderen, erkend en gesubsidieerd door Sport Vlaanderen. Met meer dan 13.000 leden ondersteunt en promoot de KBF een veilige uitoefening van de klim- en bergsport in binnen- en buitenland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

zestien − veertien =