Home Fjällräven Fjällräven Kånken Art: kunst met een missie

Fjällräven Kånken Art: kunst met een missie

0
Fjällräven Kånken Art: kunst met een missie

Elk jaar belandt er 8 miljard ton (!) plastic in onze oceanen en waterwegen. Angstaanjagend? Op zijn minst. Vandaar dat we elk initiatief dat deze plastic soep helpt verminderen alleen maar toejuichen. Fjällräven lanceert op Wereldoceaandag 8 juni een limited edition van de Kånken Art, een rugzak die het bewustzijn rond deze problematiek wil helpen vergroten.

Ongeveer 71% van het aardoppervlak is bedekt met oceanen. Ze produceren meer dan de helft van het zuurstof op onze planeet en herbergen meer dan een miljoen diersoorten en zelfs nog meer planten. Bovendien zijn de oceanen de belangrijkste regulators van het klimaat. Je kunt gerust zeggen dat elk levend wezen op aarde afhankelijk is van hoe gezond onze zeeën zijn.

Tragisch genoeg geven schattingen aan dat er zich tegen het jaar 2050 meer plastic in de oceanen zal bevinden dan er vis is. Tenzij we onze gewoonten en de manier waarop we met ons afval omgaan drastisch veranderen. Aangezien 80% van het plastic uit de oceaan van het land komt, is onze directe omgeving een goede plek om te beginnen.

Wat kan een enkele rugtas bereiken?

Na twee succesvolle releases, wil de derde Kånken Art-editie de aandacht vestigen op het probleem van plastic uit de oceaan. De Kånken Art-producten worden dit jaar gelanceerd op 8 juni 2021 – op Wereldoceaandag – en hebben een ontwerp in twee kleurenpaletten: Ocean Surface en Ocean Deep. De stof bestaat uit Fjällräven’s G-1000 HeavyDuty Eco, gemaakt van gerecycleerd polyester en biologisch katoen. 

De unieke print is ontworpen door de Zweedse illustrator en animator Linn Fritz, die deze gelegenheid aangreep om het bewustzijn over plastic afval en de gezondheid van onze oceanen te vergroten.

De Kånken Art ’21 is een kleine stap, maar wel een in de goede richting. Bovendien dragen alle Kånken Art-producten bij aan het Arctic Fox Initiative. Een percentage van elke aankoop gaat rechtstreeks naar de ondersteuning van het Arctic Fox Initiative. In 2021 richt dit initiatief zich op het werken met organisaties die het verminderen van plastic afval ondersteunen en opruimen wat er al aan zwerfvuil in de natuur aanwezig is.

Samenwerken tegen oceaanplastic

Fjällräven zet zich in om plastics voor eenmalig gebruik te elimineren in de operationele werkzaamheden en heeft daarom de Plastic Impact Alliance ondertekend. Parallel aan deze inspanningen zijn er initiatieven zoals Kånken Art.

In 2021 ondersteunt Kånken Art twee organisaties via het Arctic Fox Initiative: het Leave No Trace Center for Outdoor Ethics (Leave No Trace) en The 2 Minute Foundation. Beiden richten zich op het voorlichten van mensen over het verminderen en correct omgaan met plastic afval, en ook op het opruimen van wat er al aan vervuiling is.

Elk gekocht Kånken Art ’21-product op de Fjällräven-website of bij geselecteerde winkels wordt geleverd met een gratis afvalzak (zolang de voorraad strekt). Handig voor het opruimen van plastic en ander zwerfvuil in de natuur. Delen mag altijd met als tag @kankenofficial en #IRespectNature te taggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vier × 1 =