Nieuw rotsklimmassief in Profondeville: Burnot

0
36
Nieuw rotsklimmassief in Profondeville Burnot

De gemeente Profondeville staat bekend om haar talrijke uitzichtpunten over de Maasvallei en de talrijke rotspartijen aldaar. Tot dusver was geen van deze rotsen op het grondgebied van de gemeente omgetoverd tot klimlocatie. Tot 29 mei. Want die dag werd in de landelijke omgeving aan het einde van de rue des Béguines in Burnot namelijk de gelijknamige site officieel ingehuldigd, in aanwezigheid van iemand van de gemeente en de Belgische bergsportfederaties, waaronder de Vlaamse Klim- en Bergsportfederatie (KBF), de beheerder van de site.

Foto’s: Climbing Burnot, Dominque Van Eycken

Voor de opening van dit rotsmassief kwam aanzienlijk wat voorbereidend werk kijken: het team vrijwilligers van KBF moest zo aan de voet van de rotswand een zone van 3m2 vrijmaken, de klimop van de rots verwijderen en de wanden nauwgezet doorkammen om de onstabiele delen neer te halen.

Eens dit werk achter de rug was, werden de klimroutes getest en de zekeringspunten in de rots geïnstalleerd.

Het resultaat is meer dan een opmerkelijk landschapseffect alleen. De rotswand herbergt schitterende klimroutes met een hoogte tussen 15 en 25 meter en leent zich voornamelijk tot relatief ervaren klimmers, al zal een beginnende klimmer hier ook de nodige uitdaging vinden.

De site zal – om verzekeringsredenen- toegankelijk zijn voor leden van de KBF, haar Waalse zusterfederatie de Club Alpin Belge en andere leden van erkende buitenlandse federaties. Klimmers dienen te parkeren op de Chaussée de Dinant en te voet de site te betreden om zo de rust van de rue des Béguines te bewaren.

Tegelijkertijd zijn er onderhandelingen gaande tussen de KBF, de gemeente en de DNF over een potentiële klimsite in de oude carrière van Batys, slechts een honderdtal meter verwijderd van Burnot. Het interessante profiel van deze rotswand maakt ze uitermate geschikt voor beginnende klimmers en tal van andere avontuurlijke activiteiten.
Een mooie uitbreiding voor de gemeente Profondeville, de klimgemeente van de toekomst.

Meer coole klimgebeiden in ons land?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vier × een =