Home Bestemmingen Locatietips rotsklimmen België: vijf coole klimgebieden in eigen land

Locatietips rotsklimmen België: vijf coole klimgebieden in eigen land

0
Locatietips rotsklimmen België: vijf coole klimgebieden in eigen land

Dat België verschillende prachtige klimgebieden herbergt, is voor vele nog een geheim. Daarom stellen we in locatietips rotsklimmen België vijf coole klimgebieden aan je voor. Een voor een pareltjes waar je buiten het klimmen in de onmiddellijke omgeving ook mooie wandelingen of mountainbiketochten kan maken.

Locatietips rotsklimmen België 

De meeste klimgebieden in België liggen op privéterrein of in natuurgebied. Om op volgende rotsmassieven te kunnen klimmen, moet je aangesloten zijn bij een bergsportvereniging of uitgenodigd zijn door een lid van de Klim- en Bergsportfederatie (KBF) of Club Alpine Belge (CAB). Onze locatietips rotsklimmen België maken het overigens meer dan waard om lid te worden. Wanneer je nog geen ervaring op het gebied van klimmen hebt biedt het artikel sportklimmen voor beginners uitkomst. 

Vijf coole klimgebieden in eigen land

 1. Rocher de Thon-Samson – Rotsboog al toegangspoort
 • Waar: Mozet – provincie Namen
 • Aantal routes: 149
 • Klimniveau: 2 tot 8a+
 • Rotsen tot +/- 25 meter

Dit klimgebied in de Samsonvallei bestaat uit vijf kleinere deelmassieven, samen goed voor bijna 150 routes in verschillende moeilijkheidsgraden: de Graat, het Steenbok-, Gems-, Eekhoorn- en Arendmassief. Het massief is toegankelijk via een smal pad dat begint aan de brug en je naar de voet van het Steenbokmassief brengt. Daar kom je letterlijk toe aan de ingangspoort: een opvallende rotsboog en een vrijstaande pijler. In de boog zit een goed geëquipeerde artifroute en ook de pijler bevat enkele leuke afgeklommen routes die je stressbestendigheid op de proef stellen. Het massief ligt in een bosrijke omgeving, zodat je goed beschut bent tegen de zon. Maar, dit wil ook zeggen dat de rotsen na regen relatief lang vochtig blijven.

 1. Rochers de Renissart – Genieten langs de Ourthe
 • Waar: Hotton – provincie Luxemburg
 • Aantal routes: 89
 • Klimniveau: 3 tot 7C
 • Rotsen tot +/- 40 meter

In dit prachtige klimgebied naast de Ourthe kan je met de hele familie terecht. Naast het klimmen zorgen mooie wandelingen langs de rivier en een picknick aan de oever voor verademing tijdens de zomermaanden. Vanaf afstand kunnen familie en vrienden meegenieten van de klimmers die in actie zijn op de rotsten. Het massief telt vijf deelmassieven: Rocher Aval, Rochers de Rénisart, Rocher Amont, Rocher de la Mandille en Fré Diame. Zelfs voor de kinderen zijn er hier enkele routes te klimmen. De kleinsten kunnen onder het wakende oog van papa of mama wat plonsen in het water of hun evenwicht op te rotsen uittesten. Na het klimmen kan je op het terras van brasserie La Command’Rie – aan de parking – nagenieten van een drankje of hapje.

Locatietips rotsklimmen België: Le Hérou, rotswand in de meander van de Ourthe.
 1. Carrière des Awirs (Flémalle) – Voor ieder wat wils
 • Waar: Awirs – provincie Luik
 • Aantal routes: 122
 • Klimniveau: 3 tot 7C
 • Rotsten tot +/- 70 meter

Carrière des Awirs – beheerd door de CAB – ligt verspreid over de deelmassieven Face Nord, La dalle du Pied, La Tour, Les Dalles Superposées, Les Dièdre en Plateau du Monolithe. Ze bieden beklimmingen van plaatwerk tot barsten, hoekversnijdingen en overhangende routes. Kortom: voor ieder wat wils. Aan de zuidkant kan je routes tot drie touwlengtes klimmen op een 70 meter hoge plaat of via barsten, hoekversnijdingen en terrassen. De natuurlijk gevormde noordwand is continu overhangend en biedt moderne atletische routes. Door de structuur van de rots zijn die echter niet altijd even gemakkelijk te lezen. Opgepast: in de zomer kan het op de zuidkant erg warm worden. Wie de touwen liever even achterwege laat, kan zich uitleven op enkele leuke boulderroutes.

 1. Carrière Jaminon – Voormalige steengroeve
 • Waar: Pepinster – provincie Luik
 • Aantal routes: 112
 • Klimniveau: 2 tot 8b+
 • Rotsen tot +/- 35 meter

Een klein maar indrukwekkende klimmassief, op ongeveer 600 meter van het station van Pepinster. Voor de stevigere klimmer zeker een bezoekje waard. Onmiskenbare blikvanger van de voormalige steengroeve is de porche (poort), die 29 routes in de 7de en 18 routes in de 8ste graad bevat. Op de andere wanden vind je voldoende routes in lagere moeilijkheidsgraden terug. De binnenkant van de Porche is zo’n 15 meter hoog. Aan de buitenzijde loopt de overhangende rots verder tot ruim 20 meter. Achteraan het domein vind je enkele initiatieroutes. Voetjes laten afkoelen kan aan de Vesder, die door Pepinster stroomt.

5. Les Grands-Malades – Proeven van via ferrata

 • Waar: Bouges – provincie Namen
 • Aantal routes: 85
 • Klimniveau: 2 tot 8b+
 • Rotsen tot +/- 30 meter

Aan de Maas, in de buurt van Namen, vind je deze oude kalkcarrière. Ze herbergt 85 toffe klimroutes in verschillende moeilijkheidsgraden alsook een toffe, uitdagende via ferrata. Het terrein is afgesloten door een slagboom, om te verhinderen dat je met de wagen tot aan de rotsen rijdt. De klimroutes liggen mooie verspreid over het massief en hebben weinig hinder van de drukke baan vlakbij. Vanaf de rots heb je een mooi zicht op de Maasvallei en de Citadel van Namen. Een afwisselende en uitdagende via ferrata, die over het gehele massief loopt, eindigt met een Tyrolienne. Een leuke afsluiter! Opgelet: op dit massief is gebruik van magnesium niet toegestaan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

acht + 4 =