Home Lees Far Out Online 2018 > Zomer Plastic soep, ce n’est pas chic

Plastic soep, ce n’est pas chic

0
Plastic soep, ce n’est pas chic
Plastic soep

De hoeveelheid plastic- en textielpartikels die in rivieren en zeeën belandt, is onrustwekkend. Overal ter wereld gaan stemmen op om een einde te maken aan deze plastic soep. Ook buitensporters slaan wereldwijd de handen in elkaar.

Plastic soep, kan ik dat ook eten?

De term ‘plastic soep’ werd in 1997 uitgevonden door de Amerikaanse kapitein Charles Moore. Hij zeilde over de Grote Oceaan en ontdekte tussen Hawaii en de Verenigde Staten een heel groot gebied, midden in de oceaan, waar immens veel stukjes plastic dreven. Vandaag gebruikt men de uitdrukking voor alle plastic dat in zeeën, meren, rivieren en grachten belandt.

Wist je dat we van al het plastic dat we gebruiken veertig procent binnen twintig minuten weggooien? Plastic is alomtegenwoordig. Je ziet het overal en dat is een reuzegroot probleem. Enerzijds omdat we aardolie nodig hebben om plastic te fabriceren, anderzijds omdat maar 9% van alle gebruikte plastic gerecycleerd wordt.

Elk jaar belandt 8 miljard ton (!) plastic in zee. Het overgrote deel daarvan is afkomstig van het vasteland, dat via zwerfvuil in beken en rivieren belandt, en uiteindelijk in zee uitmondt, waar het vervolgens naar de bodem zinkt en nooit afbreekt. Zelfs al zouden we al dit afval kunnen opvissen, dan zou de kwaliteit ervan zo slecht zijn, dat we er nog maar weinig mee kunnen aanvangen. Afval vermijden, is dus de enige oplossing.

In 2011 stichtte Maria Westerbos in Nederland de Plastic Soup Foundation. Die strijdt op verschillende manieren tegen de toenemende hoeveelheid plastic in onze wereldzeeën. Onder andere met de campagne Beat the Microbead, waarmee ze een Europees verbod wil krijgen op microplastics in cosmetica, zoals shampoos, tandpasta en scheerschuim. Deze piepkleine plastic deeltjes komen via het riool in de zee terecht, en via vissen weer in onze voedselketen. Men heeft zelfs al plasticvezels teruggevonden in plankton en zeezout.

Onze redactie heeft vier outdoorinitiatieven tegen plastic afval voor je op een rijtje gezet. Liever zelf plastic afval verminderen? Dat kan natuurlijk ook!

Tekst: An Kokken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

5 × 2 =