Home Anders Outdoor Outdoorinitiatieven tegen plastic afval

Outdoorinitiatieven tegen plastic afval

0
Outdoorinitiatieven tegen plastic afval

Er zijn heel wat outdoorinitiatieven tegen plastic afval. Far Out ging op onderzoek en stelt de volgende initiatieven graag aan je voor. Zelf plastic afval verminderen kun je natuurlijk altijd doen.

Outdoorinitiatieven tegen plastic afval

  1. Run Eco Team: lopen voor een propere wereld

Plogging is de nieuwste hardlooptrend uit Zweden. Men noemt het ook wel trashrunnen, of – op zijn Hollands – troeptrimmen. Tijdens het lopen raap je alle zwerfvuil op dat je onderweg tegenkomt. Goed voor het milieu én voor je spieren en conditie. De constante afwisseling tussen lopen, bukken en weer opspringen zorgt voor een stevige workout.

In 2016 begon de Franse loper Nicolas Lemonnier afval op te rapen tijdens zijn looptochten. 20 000 lopers uit 103 landen volgden inmiddels zijn voorbeeld. Ze rapen zwerfvuil op, nemen er een foto van en gooien het afval in de vuilbak. Er vonden al honderden Run Eco Team-evenementen plaats. De gratis app ‘Run Eco Team’ werkt zoals een normale loopapplicatie. Hij houdt bij waar en hoeveel je gelopen hebt, maar vraagt ook hoeveel stukken afval je van het parcours haalde en hoe vuil je de loopomgeving vond. Zo brengt de app in kaart welke buurten aan een poetsbeurt toe zijn. www.runecoteam.fr

KayaClean: afval uit het water peddelen

KayaClean is een gloednieuw initiatief van onze landgenoot Louis-Philippe Loncke, die op Ispo 2017 gehuldigd werd als European Adventurer of the Year 2016. Hij roept de wereldwijde community van roeiers op om regelmatig afval uit het water op te vissen en samen opruimacties te organiseren. Watersporten als kano, kajak, sup of packrafting lenen zich uitstekend voor een opruimactie. Je geraakt op plekken die via de oever onbereikbaar zijn en in je boot is er veel ruimte om het afval te stockeren. KayaClean maakt deel uit van ICA, de International Clean-up Association, die wereldwijd opruimgroepen ondersteunt. facebook.com/KayaClean

Plastic Soup Surfer ijvert voor statiegeld

Vorige zomer peddelde de Nederlander Merijn Tinga – alias Plastic Soup Surfer – de hele Rijn af op een sup-board gemaakt van zwerfflesjes en doppen. Zijn Source2Sea-expeditie startte in de Zwitserse Alpen en eindigde 1200 kilometer stroomafwaarts in Rotterdam. Een maand lang verzamelde hij de plastic flessen en single use-verpakkingen die hij vond in en langs de Rijn. Vandaag werkt Tinga samen met een advocatenkantoor om CEO’s van tien grote bedrijven te confronteren met hun rol en verantwoordelijkheid in de hele plastic soep-problematiek. plasticsoupsurfer.org

Propere stranden met de Eneco Clean Beach Cup

“Als we niet ingrijpen, dan zwemt er tegen 2050 meer plastic dan vis in zee”, aldus Sven Fransen, organisator van de Eneco Clean Beach Cup, die eind maart voor de negende keer doorging. Tien Belgische kustgemeentes organiseerden een strandopruimactie, waaraan ook zestien Belgische surfclubs meededen. In 2017 haalden ze 5,3 ton zwerfvuil op! De cup was ook het startschot voor een jaar vol kleinere acties in de verschillende kustgemeentes. Sinds kort verbieden de burgemeesters het gebruik van plastic borden, bekers of bestek tijdens evenementen op het strand. Dat verbod is in eerste instantie gericht naar stranduitbaters en organisatoren, al hoopt men dat ook de toeristen binnenkort hun afval thuis laten. enecocleanbeachcup.be/nl

Tekst: An Kokken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

negentien + 6 =