Home Anders Outdoor Plastic afval verminderen

Plastic afval verminderen

0
Plastic afval verminderen

Iedereen heeft een verantwoordelijkheid om het probleem van de plastic soep aan te pakken: consumenten door minder plastic te kopen, bedrijven door duurzamere materialen te ontwikkelen en de overheid door regels op te leggen aan producenten en consumenten. Plastic afval verminderen begint bij jezelf, maar je kunt natuurlijk altijd deelnemen aan een van de outdoorinitiatieven tegen plastic afval.

Plastic afval verminderen

Voorkom plastic afval

Voorkomen is beter dan genezen. Vermijd het gebruik van plastic dat je maar één keer gebruikt. Laat plastic zakjes achterwege in de winkel, kies zoveel mogelijk producten die onverpakt zijn, gebruik een drinkbus… Denk goed na over de aankoop van nieuwe spullen en stel jezelf de vraag of je een product wel écht nodig hebt. En zo ja, misschien kan je het dan wel lenen van iemand, of vind je het tweedehands. Repareer ook wat stuk is.

Download de app My little plastic footprint

Deze app helpt je om je plastic footprint te verminderen en meer te leren over de plastic soep. De app begint met zestig voornemens die je kan maken, zoals geen rietjes meer gebruiken, of geen plastic tassen meenemen in de winkel. Die acties deel je vervolgens met je contacten op social media. www.mylittleplasticfootprint.org

Koop zo weinig kleding uit synthetische stoffen

Synthetische kleding wordt gemaakt van onder andere polyester, fleece, nylon, polyamide of polyacryl. Zo zijn je panty’s, yogabroek, fleecetrui, sportkleding, zwemkleding, ondergoed en sokken vaak (deels) synthetisch. Door slijtage komen de plasticachtige vezels vrij en worden ze microplastics, die via je wasmachine in het water belanden. Microvezels die vrijgekomen zijn bij wasbeurten, zijn naar schatting verantwoordelijk voor maar liefst een derde van alle microplastics in de oceanen! Alle synthetische kleding mijden, is bijna onmogelijk, maar je kan wel streven naar meer natuurlijke materialen in je kleerkast.

Was minder. En gebruik een speciale waszak

Door vaak te wassen, slijten synthetische stoffen sneller en komen er meer vezels vrij. Was dus enkel wanneer het echt nodig is. Je kan ook een Guppy Friends gebruiken, een filter voor in de wastrommel. De zak is gemaakt van nylon en heeft een maaswijdte van 50 micron. Zeepwater gaat er wel in, maar de vezels gaan er niet uit. Na de wasbeurt kun je de microplastics in de prullenbak gooien. De waszak is getest en medegefinancierd door outdoormerk Patagonia. In de Verenigde Staten is de Cora Ball in productie genomen, een stekelige bal gebaseerd op koraal, die je los tussen je was kan gooien om textielvezels te verzamelen.

Doe mee aan Mei Plasticvrij!

Elk jaar in mei vindt in Vlaanderen de grootschalige bewustwordingscampagne Mei Plasticvrij plaats. Het opzet is simpel: plastic afval verminderen door één maand het gebruik van plastic verpakkingen verminderen en dat samen met zoveel mogelijk mensen, organisaties en groepen. Een actielijst op de website registreert de gezamenlijke inspanningen. Registreer je via www.meiplasticvrij.be.

Tekst: An Kokken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

16 + veertien =