Sportklimmen voor beginners: leer veilig klimmen met een opleiding

sportklimmen voor beginners

Klimmen is leuk, uitdagend en ímmens populair. Wil je op een veilige manier leren sportklimmen voor beginners? Dan is een klimopleiding een goede start. Zet je eerste stapjes als beginnende klimmer in een van de meer dan 30 Belgische klimzalen. Heb je de smaak te pakken? Dan kun je starten met outdoor klimmen. Alleen al in België zijn er meer dan 25 klimgebieden. In ons artikel locatietips rotsklimmen België hebben we er al een aantal onder de loep genomen. 

Sportklimmen voor beginners

Om zelfstandig indoor te leren klimmen, is de opleiding KVB 1 (kort voor ‘klimvaardigheidsbewijs 1’) het vertrekpunt. Tijdens deze opleiding leer je alle technieken om veilig indoor toprope te klimmen en een andere klimmer te beveiligen. Toprope betekent dat het touw al in de route hangt. Slaag je na deze opleiding voor de eindproef, dan ontvang je het zogeheten klimvaardigheidsbewijs 1, uitgereikt door de Klim- en Bergsportfederatie. Dit pasje bewijst dat je de basistechnieken onder de knie hebt om veilig indoor toprope te klimmen.

Om verder te gaan in de klimsport, kun je indoor ook de opleiding KVB 2 volgen. Daarin leer je indoor voorklimmen. Het verschil? Wanneer je voorklimt, hangt het touw vooraf nog niet in de route. Je leert het touw bevestigen terwijl je naar boven klimt, in de daarvoor voorziene haken met klimsetjes. Voorklimmen wordt ook wel ‘lead klimmen’ genoemd. De meeste klimzalen bieden ook klimtechnische trainingen aan, om je techniek te verbeteren en je niveau op te drijven. Vraag ernaar in je club.

Van plastic naar echte rots

Verschillende bergsportclubs aangesloten bij de Klim- en Bergsportfederatie organiseren jaarlijks initiatiedagen of ‘open klimdagen’ op de rotsmassieven in het zuiden van ons land. Zo kun je alvast proeven van klimmen op de rotsen. Tijdens een KVB 3-opleiding leer je alle technieken om veilig voor- en na te klimmen op goed geëquipeerde rotsmassieven. Dit betekent dat de rotswand voorzien is van haken waar je je touw aan bevestigt met klimsetjes.

Met je klimvaardigheidsbewijs 3 op zak heb je alle kennis in huis om zelfstandig de geëquipeerde rotsmassieven te verkennen. Wist je dat er alleen al in België meer dan 25 uitgeruste klimgebieden zijn? Om toegang te verkrijgen tot deze gebieden moet je lid zijn van een bergsportfederatie, zoals de KBF (Klim- en Bergsportfederatie vzw). Deze rotsmassieven worden immers gehuurd en onderhouden door de federaties en een uitgebreid team aan vrijwilligers, zoals het Belgian Rebolting Team. Daarenboven ben je als KBF-lid ook meteen verzekerd.

Klimgrenzen verkennen

Voor wie graag zijn persoonlijke grenzen verlegt, is er de KVB 4-opleiding ‘adventure klimmen’. Deze opleiding maakt je wegwijs in het beklimmen van niet-geëquipeerde rotsmassieven – zonder haken dus. Je leert werken met mobiele zekeringsmiddelen, krijgt een ruim arsenaal aan reddingstechnieken mee, leert op een efficiënte manier lange routes klimmen… Kortom: deze opleiding stoomt je klaar om de stap te zetten naar het alpiene rotsklimmen.

Klim-Q&A

Is een klimvaardigheidsbewijs verplicht?

Iedere klimzaal in België is wettelijk verplicht om na te gaan of iemand veilig kan klimmen en zekeren. In sommige klimzalen moet je dan ook (minstens) een klimvaardigheidsbewijs 1 kunnen voorleggen. Ook in Nederland maken de klimzalen gebruik van het KVB-systeem. Op de rotsen is een klimvaardigheidsbewijs niet vereist, maar een gedegen opleiding of begeleiding wel ten sterkste aangeraden.

Waar kun je een opleiding sportklimmen voor beginners volgen?

Je kunt opleidingen volgen bij de verschillende bergsportclubs aangesloten bij de Klim- en Bergsportfederatie verspreid in heel Vlaanderen. De lessen vinden plaats in de klimzaal en/of de klimgebieden in Wallonië. Alle opleidingen worden afgesloten met een eindproef afgenomen door een door KBF-erkende lesgever. Een overzicht van de clubs en de klimopleidingen vind je op www.kbfvzw.be.

Moet ik meteen klimmateriaal kopen?

Basismateriaal is te huur in de klimzaal. Denk aan een gordel, klimschoenen en een zekeringsapparaat. Na verloop van tijd kun je je eigen materiaal aanschaffen. Tijdens de KVB 1-opleiding krijg je daarvoor ook de nodige kennis mee. Koop je je eerste paar klimschoenen, ga dan maximum één maatje kleiner dan je normale schoenmaat.

Sportklimmen voor beginners: Alle opleidingen in een notendop

  • KVB 1: je leert veilig indoor toprope klimmen.
  • KVB 2: je leert veilig indoor voorklimmen.
  • KVB 3: je leert veilig outdoor klimmen in geëquipeerd terrein.
  • KVB 4: je leert veilig outdoor klimmen in avontuurlijk terrein.