Hago Limburgs Mooiste

Hago Limburgs Mooiste
Hago Limburgs Mooiste (c) Wouter Roosenboom

Wat 27 jaar geleden begon als een toertochtje van een groepje vrienden uit fietsclub Grand Ballon is inmiddels uitgegroeid tot een multidisciplinair sportevenement; Hago Limburgs Mooiste.

Van fietsevenement tot sportevenement: Hago Limburgs Mooiste

“Voor het eerst hebben we een driedaags programma”, vertelt Jesse Linssen, directeur van HLM. “Waar we vorig jaar nog op zaterdag afsloten met ons fietsprogramma, mogen we nu op zondag de hardloopschoenen aantrekken voor de eerste editie van het Hago Limburgs MooisteLoopevenement. Daarmee wordt een langgekoesterde wens om ons evenement te verbreden werkelijkheid.” Het sportevenement start op vrijdag 25 mei met de fietsmarkt in het centrum van Heerlen. Hier presenteren standhouders de laatste noviteiten op het gebied van de wielersport. Op zaterdag 26 mei staan 15.000 deelnemers aan de start van het grootste fietsevenement van Nederland.

Voor de racefietser zijn er maar liefst acht verschillende routes. Voor de beginnende fietser die niet achter elke bocht een heuvel tegen wilt komen zijn er routes met een beperkt aantal kilometers en hoogtemeters. Deze ‘blauwe routes’ voeren je desondanks langs fraaie streken in het Limburgse landschap! Voor de getrainde fietser zijn er routes, die allen variëren in afstand en hoogteprofiel.

Voor de kilometervreter die van veel hoogtemeters houdt zijn er speciaal de ‘rode en oranje routes’ uitgezet. Met afstanden variërend tussen 140 en 225 kilometer en hoogteprofielen variërend van 2453 tot 3718 meter. Dat zorgt er dan ook voor dat deze routes ook voor de getrainde fietser voldoende uitdaging bevatten.

Doe je het iets rustiger aan dan zijn de ‘gele routes’ met afstanden van 110 en 150 kilometer een mooi alternatief. Voor de mountainbikers zijn er drie routes van 45 tot 105 kilometer lengte (en maximaal 1580 hoogtemeters) uitgezet over paden en boswegen die normaliter niet toegankelijk zijn. In samenwerking met Staatsbosbeheer worden de routes zorgvuldig uitgezet en voeren ze de deelnemer dan ook door de mooiste bossen en landerijen van Zuid-Limburg.

Voor het gezin zijn er speciale familieroutes van 27 en 40 kilometer, zodat een dagje Limburgs Mooiste ook een prima gezinsuitstapje kan zijn.

Wanneer je meer informatie wenst over de routes, het evenement of zelf op de fiets wilt stappen en je wilt inschrijven kun je uiteraard terecht op de website van Limburgs Mooiste

Team Far Out nam afgelopen jaar al deel aan Limburgs Mooiste. Het verslag toertocht Limburgs Mooiste staat natuurlijk op onze website.