Home Featured Skyrunnen in Tirol: Tschirgant heeft me omarmd!

Skyrunnen in Tirol: Tschirgant heeft me omarmd!

0
Skyrunnen in Tirol: Tschirgant heeft me omarmd!

Hoewel de spierpijn en de laatste schrammen verdwenen zijn, leeft de Tschirgant nog steeds in me. De eerste editie van de Tschirgant Sky Run heeft alvast een speciaal plaatsje in mijn (sport)hart veroverd. Ten eerste is er de grootsheid van de berg die je onvermijdelijk bijblijft.

Tschirgant Sky RunDaarnaast mocht ik na de race op het hoogste schavotje kruipen wat uiteraard voor een nog mooiere herinnering zorgt. Maar finaal heeft de Tschirgant Sky Run mijn hart gestolen omwille van de mooie organisatie en de man die alles in goede banen leidde, Lukas Kocher, de organisator van deze Sky Run.

Tekst & Foto’s: Charlotte Dewilde

Skyrunnen in Tirol

Tschirgant Sky RunWilde Henne

We gaan even terug in de tijd, naar mijn eerste maanden in Tirol. Mijn vriendenkring bestond uit een Tiroolse boer van 71 jaar en een Duitse gepensioneerde buurman. Dit waren erg lieve mensen, maar mijn toekomstige bergtochten had ik toch graag gedeeld met wat jonger volk.

Via via werd ik aangeraden om contact op te nemen met de oprichter van de loopgroep ‘TrailMotion’ in Imst, Lukas Kocher. Het duurde niet lang vooraleer we elkaar troffen in de bergen rondom Innsbruck. Hoewel mijn Duits toen nog vrijwel onverstaanbaar was, klikte het op de één of manier toch meteen tussen ons beiden. Ik werd vanaf dan, onder goedziend oog van Lukas ‘himself’ omgedoopt tot Tschirgant ambassadrice en werkte ijverig toe naar mijn eerste Sky Race van 2021.

Eerste voet op Tschirgantse bodem

Op een doordeweekse maandagavond in mei kreeg ik de kans om het parcours van de Tschirgant Sky Run al eens te verkennen. Dat was een uitdaging van formaat, want het parcours loopt tot aan de top en de sneeuw wou toen maar niet verdwijnen. Na wat geploeter en geklauter genoot ik, uitgedost met Tschirgant haarband, met volle teugen van het 360°-uitzicht.

Jammer genoeg was het afdalen minder genieten en sloeg ik stevig mijn enkel om op een nochtans effen ondergrond. “Scheiße, scheiße, scheiße”, want de echte Tschirgant Sky Race moest nog komen! Kinesiotape heeft me op de wedstrijddag redding gebracht…

Gouden combinatie: persreis en bergloop

Trailrunning krijgt meer en meer een internationale flair, wat voor een toeristische regio als Imst een geschenk uit de hemel (lees: sky) is. Duitsers en Hollanders zijn alvast goed vertegenwoordigd, maar Belgen zijn nog in de minderheid. Als Belgische bergloopster werd ik dan ook vriendelijk uitgenodigd door Imst Toerisme voor een Tschirgant persreis waarbij we Imst van zijn puurste kant leerden kennen.

De persreis voerde me vanop hoge bergkammen tot in diepe kelders, van oeroude hutten tot luxueuze wellnesshotels… De avontuurlijke ervaringen van de persreis beschrijf ik binnenkort.

Professionalisme ten top

Na twee stevige dagen als journaliste, kroop ik terug in de huid van bergloopster en stond ik op een zomerse zaterdagochtend om 7:30 AM aan de start van mijn eerste bergloop van 2021, de Tschirgant Sky Run. Er stonden 26 kilometers en 1900 hoogtemeters op me te wachten.

Omwille van de nog niet weggetrokken sneeuw op de top, moesten we echter de veiligheidsroute lopen die net iets korter en net niet tot de top liep. Dit toont ook meteen het professionalisme van de organisatie aan: VEILIGHEID BOVEN ALLES!

Tschirgant Sky RunDe berggeit en de slak

Mijn persoonlijke wedstrijdervaring is met twee dieren goed samen te vatten: als een berggeit naar boven en als een slak naar beneden. Gedurende de lange vlakke aanloop en de steile beklimming liep ik de longen uit mijn lijf en bouwde zo voldoende voorsprong op tegenover mijn vrouwelijke achtervolgers. Vervolgens kon ik – met een drone boven mijn hoofd om mijn nog te verbeteren afdaalskills op camera vast te leggen – als een slak de technische afdaling aanvatten.

Ik werd eerste vrouw en tiende overall. Dat leverde me niet alleen een gouden houten trofee op, maar ook een plaatsje in de ‘hall of fame’ van de eerste editie van Tschirgant Sky Run.

Belgische Machine

‘Die Belgische Machine’, zoals de organisator het zo mooi afriep, komt volgend jaar zeker terug. Dit niet alleen voor de verdediging van mijn titel, maar ook voor een nieuw paar Tschirgant blauwe sportkousen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

5 × 2 =