Home Featured Bos voor iedereen! Draag je boompje bij

Bos voor iedereen! Draag je boompje bij

0
Bos voor iedereen! Draag je boompje bij

Vind jij dat er meer bos zou moeten zijn in Vlaanderen? Wij ook. Meer bos is levensbelangrijk voor onze biodiversiteit, ons klimaat én onze gezondheid. Al 20 jaar werkt Natuurpunt keihard aan meer waardevolle bossen. Met de campagne Bos voor Iedereen wil Natuurpunt op vijf jaar tijd 700 ha, of 7.000.000 m², extra bos bijplanten. Dat is één vierkante meter voor élke Vlaming. Voor elke € 4 die jij schenkt, kunnen Natuurpunters overal in Vlaanderen 2 m² bos bijplanten.

Foto’s: Natuurpunt / Erwin Derous & Wim Dirckx

Natuurpunt gaat voor mooie, gevarieerde en klimaatrobuuste bossen vol leven. Bij voorkeur breiden ze bestaande boskernen uit. Zo ontstaan er grote bossen waarin het heerlijk vertoeven is voor insecten, vogels, zoogdieren én mensen. De vrijwilligers van Natuurpunt weten perfect hoe ze bos moeten aanplanten en doen het over de jaren heen uitgroeien tot een mooi bos dat barst van het leven.

Bos brengt leven

Een aangeplant bos trekt al snel extra insecten, vogels en andere dieren aan. Tussen jonge bomen valt het zonlicht nog rijkelijk binnen en vinden vlinders de ideale plek om te komen zonnebaden. Vogels komen er smullen van de eerste vruchten van de bomen en reeën kunnen er na enkele jaren beschut komen grazen. De soortenrijkdom bouwt zich zo over de jaren heen op. Met de juiste mix aan bomen, voldoende open plekken en duurzaam bosbeheer komt er stap voor stap meer leven in het bos.

Variatie brengt leven

Natuurpunt plant enkel inheemse bomen, die ze kopen bij lokale kwekers. Bij de plaatsing van de bomen wordt rekening gehouden met de licht- en vochtbehoefte van de verschillende soorten. Zomereiken kunnen wel wat aan en staan op droge tot licht vochtige plekken. Beuken verkiezen frissere, niet te natte of te droge gronden. Els en wilg kunnen dan weer op heel vochtige plekken staan. Er zijn ook bomen die absoluut veel licht nodig hebben, zoals berk. Of boomsoorten die het best wel goed doen als ze een heel leven in de schaduw van anderen staan, zoals esdoorn en haagbeuk. Al deze verschillende bomen trekken zeer eigen fauna aan, die vaak in een perfecte symbiose met de boom leven.

Licht brengt leven

Niet alleen bomen maken het bos. Veel dieren en planten zijn op de één of andere manier afhankelijk van het invallende licht. Waar licht kan binnenvallen, bv. langs bospaden of wanneer bewust gekapt of gedund wordt, ontstaat een klimaat dat erg verschillend is van de rest van het bos. Daar profiteren lichtminnenden planten en dieren van. Reptielen en amfibieën, zoals de levendbarende hagedis en de boomkikker, kan je vaak vinden aan de rand van het bos, in de overgang van bomen naar grasland. Daar vinden ze een fijne afwisseling tussen warmere en koudere plekken. Ideaal om hun temperatuur gemakkelijk te regelen door de schaduw of de zon op te zoeken.

Dood brengt leven

Open, lichte plekken in het bos ontstaan vaak ook door een boom die sterft of omvalt. Wanneer een boom sterft, is zijn leven nog niet voorbij: voor tal van soorten in het bos is hij dan pas waardevol. De verschillende rottingsstadia van het hout brengen een aaneenschakeling van soorten op gang. Als we de buitenkant bekijken, zullen eerst mossen op het hout groeien. Vervolgens komen vruchtlichamen van zittende zwammen zoals elfenbankjes en oesterzwammen. Daarna verschijnen tussen dikkere mosmatten door gesteelde zwammen. Ten slotte wordt de afgestorven en verteerde stronk of tak door hogere planten begroeid zoals witte klaverzuring. Naar schatting leven 1 op de 5 soorten in een bos rechtstreeks van dood hout. Alle dood hout verwijderen zou betekenen dat je bijna de helft van de soorten in een bos zou kwijtraken.

Hoe kan jij zorgen voor meer bos?

Al dat leven in een bos krijgen, doe je niet op 1-2-3. Het duurt 50 à 60 jaar voor je kan spreken van een robuust bos. Daar zullen dus vooral onze kleinkinderen van kunnen genieten. En ook hun kleinkinderen, want Natuurpunt koopt de gronden die ze bebossen zelf aan, zodat ze kunnen garanderen dat het eeuwig bos blijft. Jij kan helpen door een boompje bij te dragen voor al wie je liefhebt. Voor elke € 4 realiseert Natuurpunt 2 m² extra bos, mét 3 bosgaranties: slim aangeplant, goed beheerd en eeuwig beschermd.

Draag je boompje bij

Sms BOS naar 8686, scan de QR-code of doe je gift online via www.bosvooriedereen.be. Jij kiest hoeveel je schenkt: € 4 voor 2 m², € 40 voor 20 m² of een zelfgekozen bedrag. Via een fiscaal attest krijg je € 18 van die € 40 terug op je belastingen, zodat je dus eigenlijk maar € 22 betaalt.

Alle info > www.bosvooriedereen.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twaalf − tien =