Home Nieuws Chloé Caulier en Nicolas Collin grijpen titel Belgisch Kampioen boulder

Chloé Caulier en Nicolas Collin grijpen titel Belgisch Kampioen boulder

0
Chloé Caulier en Nicolas Collin grijpen titel Belgisch Kampioen boulder
© Klim- en Bergsportfederatie

Op zaterdag 19 februari vond het Belgisch Kampioenschap boulder plaats in klimzaal Blackbox Boulder in Kortrijk. Chloé Caulier en Nicolas Collin maakten hun favorietenrol waar en grepen de titel van Belgisch Kampioen in de discipline boulder. Ook wereldkampioen bij de jeugd Hannes Van Duysen en Ties Vancraeynest presteerden sterk en halen het podium.

Foto’s: Klim- en Bergsportfederatie (KBF)

Chloé Caulier opnieuw Belgisch kampioene

Dertien vrouwelijke atletes gingen de strijd aan voor de titel van Belgisch Kampioene, maar het was Chloé Caulier die haar leiderspositie bevestigde tijdens deze wedstrijd. Bij alle vier finaleroutes of ‘boulderproblemen’ wist ze de top te behalen. Twee daarvan topte ze zelfs in de eerste poging, iets wat de andere atleten haar niet konden nadoen.

Klimster Lucie Delcoigne haalt met drie tops de tweede plaats, gevolgd door Lorraine Kervyn.

De Vlaamse Celine Cuypers begon haar finale met dezelfde topresultaten als titelhoudster Chloé Caulier, maar kon in de andere routes geen weg naar de top vinden. Celine grijpt daarmee net naast het podium en haalt de vierde plaats.

Nicolas Collin Belgisch kampioen bij de heren

Eind oktober won Nicolas Collin nog de Europese Beker in de discipline Lead, en nu grijpt hij ook de Belgische titel in de discipline boulder. De tweede plaats gaat naar de 17-jarige Hannes Van Duysen, die in 2021 wereldkampioen boulder werd binnen de categorie jeugd A. Ties Vancraeynest haalt de derde plaats in deze spannende finale bij de heren.

De volledige wedstrijdresultaten vind je hier.

Boulderen: kort en krachtig

Bij klimmen denk je misschien aan een touw, een klimgordel en adembenemende hoogtes, maar dat is bij boulderen nét niet het geval. Anders dan bij lengteklimmen zijn de boulderwanden een stuk lager, en gaan ze max. tot 5 meter hoog. Een gordel en touw zijn hier dus overbodig. Als je valt, dan ligt er onderaan de klimmuur een dikke valmat om je op te vangen. Omdat de routes korter zijn, wordt de intensiteit van de bewegingen opgedreven. Er komt veel kracht, vormspanning en vindingrijkheid van de sporter bij kijken. Best pittig dus. Spektakel en sensatie verzekerd!

Klimmen, een Olympische Sport

Op de Olympische Spelen van 2021 kreeg je al een voorsmaakje van deze relatief nieuwe sport. Daar maakte Sportklimmen haar debuut in een gecombineerd format bestaande uit drie disciplines: Lead, Boulder en Speed. Deze combinatie bleek voor de meeste Olympiërs geen evidentie te zijn, met een interessante podia als resultaat. Toch was het debuut duidelijk een succes.

In 2024 verschijnt klimmen opnieuw op het Olympisch toneel tijdens de Spelen in Parijs. Ditmaal voorziet de organisatie een extra set medailles voor de speedklimmers. De disciplines Boulder en Lead worden nog steeds samengenomen, maar die combinatie ligt als iets meer voor de hand. De Belgische topklimmers weten alvast waarnaartoe te werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

3 × 2 =