Home Featured DE24: trailrunning met een avontuurlijke touch

DE24: trailrunning met een avontuurlijke touch

0
DE24: trailrunning met een avontuurlijke touch

DE24 is een organisatie die twee buitensportactiviteiten combineert in wedstrijdvorm: trailrunning en oriëntatie. Een concept waarbij lopers nog net iets anders worden uitgedaagd. “Dat oriëntatielopen aan een opmars bezig is in ons land, lijdt geen twijfel”, aldus Ward en Jonathan van DE24. “Bij ons staan er dit jaar maar liefst drie Topotrails, een Ultra-Challenge en twee workshops kaart en kompas op het programma.”

DE24 is ontstaan uit passie van twee bevriende vakmensen. Ward is eigenaar van de Trailrunschool en sportmasseur. Jonathan is Instructor Mountain walking and Trekking bij KBF (Bergsportfederatie Vlaanderen) en begeleidt groepstochten in de bergen.

De trailrunsport is de laatste jaren in België en ver daarbuiten booming. Mensen hebben naast hun werk- en gezinsleven nood om zich in de natuur te kunnen uitleven. De ene komt er volledig tot rust met een langere duurloop. Voor de andere is het een korte ontsnapping om de hartslag even omhoog te trekken.

De oriëntatie- of navigatiefactor maakt de wedstrijden uiteraard wat avontuurlijker. Deelnemers volgen geen uitgestippeld parcours, maar ze gaan op zoek naar een aantal checkpoints (controlepunten) in de omgeving en bepalen zelf hun route hiernaartoe. De enige hulpmiddelen hierbij zijn een topografische kaart (of stafkaart) en een kompas. Geen digitale gps. Over dat modderpad? Rond de heuvel, of toch maar erover? Neem ik de brug, of doorwaad ik de rivier? Of toch maar langs een asfaltbaan? Door het combineren van twee skills is het niet altijd de beste loper, of de meest behendige kompasgebruiker, die de wedstrijd wint.

“Omdat de focus de hele tijd ligt op het navigeren, komt het fysieke aspect wat meer op de achtergrond te liggen. Voor je het goed beseft, heb je die kilometers gelopen.”
Jan Sips, winnaar DE24 Hageland

Trailrunners staan niet enkel bekend om hun doorzettingsvermogen, maar ook om hun collegialiteit en sociale omgang. Bij een wedstrijd van DE24 kan men in duo’s deelnemen en komt men vaak verschillende tegenstanders tegen tijdens de wedstrijd. Men ziet niet enkel de mensen die even snel lopen, maar ook diegenen die een uur voorop of achterop lopen. Achteraf is er steeds tijd voor een fijne babbel, een warme maaltijd, wat Belgisch gerstennat en als het kan een gezellig kampvuur.

Info en inschrijvingen voor 2022: www.de24.be

Flashback
H
oe het begon

Het afgelopen jaar, 2021, organiseerde DE24 haar eerste wedstrijden en activiteiten. Je weet wel, in dat jaar waar we dachten van het Covid-19 virus verlost te zijn, maar waar er toch nog veel impact was met allerlei beperkingen en maatregelen.

De eerste wedstrijd op de kalender, was voorlopig ook het enige idee waar beide organisatoren mee speelden: de Ultra-Challenge van 24 uur. 24 checkpoints zoeken met behulp van een topografische kaart. Meer dan 100 km. Vandaar ook de naam “De 24”. In het Hageland, de thuishaven van beide heren, waar ze zelf geregeld trainen op stevige kuitenbijters zoals de Kesselberg, Chartreuzenberg of de Wijngaardberg.

“Ik vond het een superervaring. Al een hele tijd was ik op zoek naar een meer avontuurlijke wedstrijd. Dit is eens iets anders dan ‘gewoon trails lopen’ en ‘pijltjes volgen’.”
Ann Baert, deelnemer Topotrail en DE24

Al snel liepen ze tegen wat weerstand aan: die verdomde Covid-maatregelen dwongen hen om de wedstrijd uit te stellen van de zonnige maand juni, naar de donkere maand november. En ook: ervaren trailrunners blijken niet altijd heel goed met een topografische kaart overweg te kunnen…

Omschakelen dus! Jonathan haalde zijn kennis als Instructor Mountain Walking boven en werkte een volledige workshop uit rond kaartlezen en kompasgebruik. DE24 kreeg ook een lichtere variant DE12 die gelijktijdig loopt.

De Topotrail in september ontstond vervolgens ook als het ‘kleinere broertje’ van de beoogde Ultra-Challenge. Bij een Topotrail wordt de omkadering beperkt en de loopafstand bewust korter gehouden (ongeveer 30km) om een breder publiek van het concept te kunnen laten proeven. Want niet iedereen loopt zomaar een ultra zonder gpx…

De doelstelling voor dit jaar?
Een vast item worden op de trailrunagenda

Voor het komende jaar mikken Jonathan en Ward vooral op stabiliteit en meer bekendheid. Er is veel interesse, maar er blijkt soms ook nog wat terughoudendheid te zijn. Die twijfels willen ze graag wegnemen. Het sportplezier primeert.

  • Workshops

Zo is er opnieuw een reeks workshops rond kaart- en kompasgebruik waarin zowel de theorie als de praktijk, ook in het donker, aangekaart worden. Altijd buiten, om de outdoorbeleving staande te houden.

Jonathan: “We halen zelf heel veel plezier uit deze workshopdagen. Mensen met verschillende achtergrond en kennisniveau leren elkaar op een ludieke manier kennen. Zowel wandelaars als lopers. Mensen die hun skills uit hun Scouts-periode komen opfrissen of mensen die nog nooit een stafkaart gebruikt hebben.”

  • Topotrails

De Topotrail wordt ook dit jaar opnieuw georganiseerd, en wordt qua concept zelfs uitgebreid tot een heuse ‘Trophy’. Zo zijn er drie Topotrail wedstrijden verspreid over het jaar, in verschillende seizoenen en op verschillende locaties in België.

Deelnemen kan aan een individuele wedstrijd, maar men kan ook meestrijden voor het eindklassement door op alle 3 wedstrijden scorepunten te verzamelen. Voor ieder wat wils, dus.

Ward: “We hebben nog heel wat leuke ideeën om in onze spelconcepten te verwerken. We steken graag wat verrassingen in onze opdrachten. Die variatie maakt het uiteraard leuker.”

  • DE12 en DE24 Ultra-Challenge

En dan is er uiteraard nog de hoofdactiviteit: DE24 en DE12 Ultra-Challenge, die dit jaar zal doorgaan in juni in de groene vallei van de Semois. Het Basecamp (startplaats) voor deze challenge zal zich in Vresse-sur-Semois bevinden.

Jonathan: “We gaan ons hier goed kunnen uitleven qua organisatie. De hellingen, de bossen, de rivier, de kleine dorpjes … geven veel mogelijkheden om van de ultra-challenge een leuk avontuur te maken voor de deelnemers.”

“Eerst een workshop praktijk volgen is wel handig. Hierin kan je oefenen, feedback krijgen en een wedstrijd simuleren door enkele punten te zoeken op een beperkte tijd.”
Merijn Geerts, winnaar DE12 Hageland

Wist-je-dat…
DE24 al straffe mannen en madammen over de vloer kreeg?

De Topotrails trekken een divers publiek aan door de beperktere loopafstand. Bij DE24 en DE12 ultra-challenges is de spoeling al iets dunner. Omdat de loopafstand daar hoger ligt, krijgen Jonathan en Ward ook deelnemers over de vloer die elders al heel straffe prestaties hebben neergelegd.

Zo zijn er Backyard-ultra deelnemers, Legends trails slammers, UK Mountain Marathon en Spine finishers en vele andere ultra-helden die graag honderden kilometers onderweg zijn op hun trail-sloffen doorheen de bossen en de bergen.

Voor één persoon zijn de activiteiten van DE24 mede een springplank geweest tot een deelname aan de enige echte en beruchte Barkley marathons. De combinatie van de workshops, ultrarunninig, navigatie én avontuur waren in dat opzicht ideaal. Naast zijn maandenlange trainingsarbeid, uiteraard.

DE24 kalender voor 2022

  • 20 maart – Topotrail, stage 1 (provincie Luik)
  • 08 mei – Workshop kaart en kompas (Chartreuzenbos, Holsbeek)
  • 18-19 juni – DE24 DE12 ultra-challenge (Vresse-s-Semois, Backpackerscamp Mouzaive)
  • 11 september – Topotrail, stage 2 (provincie West-Vlaanderen)
  • 15 oktober – Workshop kaart en kompas nacht (Walenbos, Tielt-Winge)
  • 19 november – Topotrail, stage 3 (provincie Antwerpen)

Alle info: www.de24.be

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twee × 4 =