Home Bestemmingen Avontuurlijke tips voor Isère: “Hallo, frisse berglucht!”

Avontuurlijke tips voor Isère: “Hallo, frisse berglucht!”

0
Avontuurlijke tips voor Isère: “Hallo, frisse berglucht!”
Mont Aiguille (c) Isère Toerisme / A. Gelin

Wat maakt Isère zo bijzonder? Zijn het de 9000 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden, de authentieke berghutten of de vier unieke bergketens? De adembenemende natuurparken, kristalheldere stuwmeren en spannende hangbruggen? Redenen te over om je outdoorhart hier te verliezen, zeker voor trailrunners en wandelaars.

Isère, een van de acht departementen in de regio Rhône-Alpes, blijft als outdoorbestemming verrassen. Rondom de cultuursteden en Vienne vind je niets dan natuur en maar liefst drie beroemde natuurparken: de Écrins, de Vercors en de Chartreuse. Hier zeg je ‘Tot ziens’ tegen de alledaagse drukte en ‘Hallo’ tegen de frisse berglucht. www.alpesishere.com

(c) Isère Toerisme / P. Jayet

Isère met de rugzak

Niets zaliger dan een huttentocht, waarbij je al dan niet je bagage vooruit laat gaan. Berghutten zijn immers onlosmakelijk verbonden met de Alpen. Op de langeafstandpaden en GR’s kom je ze zonder twijfel tegen. Op de schitterende oversteek door het natuurreservaat van Chartreuse bijvoorbeeld (GR9), het 130 km lange pad in het hart van de Belledonne (GR738), de ongerepte GR rond de Oisans en Les Écrins (GR54), of op de legendarische route in de voetsporen van de Hugenoten (GR965).

  • Berghut Habert d’Aiguebelle, gelegen in het hart van het Belledonnemassief op een hoogte van 1740 meter, is ook toegankelijk voor gezinnen die een avondje in een berghut willen doorbrengen.
  • Een andere tip is Refuge des Clots, het vertrekpunt van vele wandeltochten op plateau d’Emparis. Rond de gezellige berghut vind je een ecomuseum, de versteende waterval van Pisse, en een via ferrata-route.
  • Het ‘verborgen’ adresje in de Écrinsvallei is Font Turbat bij de indrukwekkende berg van Olan. Deze berghut is gevestigd op een morene en toegankelijk via een niet erg moeilijke wandeling van ongeveer drie uur.
(c) Isère Toerisme / P. Blanc

Instant wandelavontuur over Himalaya-loopbrug

Adembenemend zijn de immense Himalaya-loopbruggen van Isère, de langste meet maar liefst 220 meter. Niet voor mensen met hoogtevrees, maar wat een kick! De twee kunstwerken, uniek in Europa, maken het mogelijk om lopend het meer van Monteynard-Avignonet over te steken via de zijrivieren van de Drac en de Ebron. De hoogte van de indrukwekkende loopbruggen is, afhankelijk van het waterpeil in het meer, 45 tot 85 meter. De route Passerelles vers l’aventure (Bruggen naar het avontuur loopt 12,5 km over makkelijk beloopbare paden. lac-monteynard.com

De grote oversteek van de Vercors

Zo uitgestrekt als de natuurparken zijn, zo divers zijn de trails. Een bucketlistitem is de GTV, de Grandes Traversées du Vercors oftewel de Grote Oversteek van de Vercors. Van de verfrissende Alpen in het noorden en de Provençaalse geuren van de Drôme in het zuiden, trekken de paden dwars door het natuurpark, zodat je optimaal geniet van het rijke en gevarieerde landschap, iconische locaties, wonderlijke natuurverschijnselen en de mooiste dorpen van het massief. Een tocht die al wandelend ongeveer drie weken in beslag neemt, maar die je ook in etappes kan doen. Lopend, te paard, met ezels, volledig zelfstandig of met een natuurgids. montourenvercors.com

Uniek overnachten middenin de natuur

Meer overnachtingstips? Hier enkele unieke adresjes.

  • Chalet Petites Roches Insolites in Chartreuse is een ideaal vertrekpunt van prachtige wandeltochten. De chalets bieden een schitterend uitzicht op het Belledonnemassief en de uitlopers van het Chartreusmassief. petitesrochesinsolites.com
  • Wordt het een boomhut, houten huisje of pipowagen? De originele verblijven van Les Insolites liggen pal in het natuurpark van Vercors, verborgen in 12 hectaren grasland en met een mooie rivier die langs het landgoed loopt. insolites-vercors.com
  • Nog nooit geslapen in een yurt? Wat dacht je van La Yourte Etoile? ’s Nachts staar je door het dak naar de sterren, overdag kan je na een lange wandeling of een foto-uitje met de eigenaar, de benen strekken met uitzicht op de omringende bergen. yourte-etoile.com
(c) www.aufildeslumieres.com / David Boudin

Een zomer vol trailrunevents

  • Trail des Passerelled du Monteynard (2-10 juli): een kidsrun, verschillende trails tussen 12.5 en 26 km, een marathonafstand of een ultra van 60 km. Op en rond de hangbruggen van Monteynard kan je alle kanten uit. trail-passerelles-monteynard.fr
  • Trail des Alpes (21-24 juli): de Ut4M telt niet 1 maar 12 parcoursen van 20 tot 160 km. Dat deze laatste alleen voor die hards is weggelegd, spreekt voor zich. Zeker in een zo uitdagend terrein dat zowel de Vercors, Taillefer, Belledonne en Chartreuse doorkruist. ut4m.fr
  • L’Echappée Belle (19-21 augustus): de ultratrail dwars door Belledonne. Een schitterende route van (62, 84 of 149 km of een skyrun van 21 km) door bossen en langs bergmeren, over stenen en morenes, gletsjers en bergstromen. lechappeebelledonne.com

 

Onder het wakende oog van de Mont Aiguille

Op dik twee uur van Lyon, in de buurt van Grenoble, is het Trièves middelgebergte een ongerept gebied met adembenemende landschappen. Een gebied ook met een bijzondere natuurlijke diversiteit, vele plantensoorten, een gevarieerde wilde fauna en waar de dienst toerisme en inwoners verschillende initiatieven op touw zetten om unieke, duurzame ‘séjours décarbonés’ te bieden. De machtige Mont Aiguille torent als een wakend oog over alles en iedereen heen. trieves-vercors.fr/sejours-decarbones.html

Erheen? Isère ligt net voorbij Grenoble, op ongeveer 9 uur rijden van Brussel. Met de TGV of Thalys ben je er zelfs sneller: in vijf à zes uur sta je in Grenoble op 50 km van Isère.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vijf + twaalf =