Home Bestemmingen Een zomer vol variatie in Anzère: natuur, avontuur en cultuur!

Een zomer vol variatie in Anzère: natuur, avontuur en cultuur!

0
Een zomer vol variatie in Anzère: natuur, avontuur en cultuur!
(c) Anzère Tourisme - Grenier de Zalan

Als er een vakantiebestemming is waar klein noch groot zich verveelt, is het Anzère wel. Dit bergdorp in het Zwitserse kanton Wallis werd in de jaren 60 voor wintersporters gebouwd. Maar oh, wat is het er ook in de zomer heerlijk toeven. Bedenk een outdoorsport en je kan hem hier beleven. Het adembenemede uitzicht op het Rhônedal en de Walliser Alpen, culinaire specialiteiten en zalige wellness krijg je er als kers op de taart bij.

Alles in een week proppen, is bijna een onbegonnen zaak. Dochterlief wandelt liever, terwijl je zoonlief het water niet uitkrijgt, tenzij voor een tochtje op de fiets. En wie wil er niet een keer van avontuurlijke sporten als parapenten of klimmen proeven? Een compromis is aan de orde… Goed om weten: met de Anzère Liberté Pass – heel de zomer geldig – ontdek je heel veel activiteiten gratis, van yogasessies tussen de dennenbomen, een hike bij maanlicht en gegidste wandelingen voor families, tot wijnproeverijen of een paddlesessie bij zonsondergang.

(c) Anzère Tourisme – Bisse Clavau

Een vleug natuur…

Op en rond de Wildhorn alleen al, met 3248 meter de hoogste berg op de grens tussen de kantons Wallis en Bern, zijn er wandelmogelijkheden te over. De enige dag wandelen we gemoedelijk tussen de wijngaarden stroomopwaarts langs de Bisse de Claveau – gebouwd in 1453 (!) om landbouwgronden en wijngaarden van water te voorzien. De volgende dag wagen we ons aan een hike naar Grenier de Zaland, een herdershut waar je ook vanaf het station Pas de Maimbré heen kan wandelen. De lunch is er heerlijk.

De highligt is onze tweedaagse ‘Tour of the Sex Rouge’. Maak er geen al te rare voorstellingen bij; de Sex Rouge, ook gespeld als Scex Rouge, is gewoon de naam van een 2971 meter hoge berg die uitkijkt op Les Diablerets. Het woord komt van het Latijnse saxium, dat steen of rots betekent. Karstrotsen zijn er hier inderdaad genoeg… We volgen het bergpad door de vallei en steken via Col de la Selle door naar de Audannes-berghut waar we een nachtje halfpension hebben geboekt. De volgende dag dalen we af via Bisse des Audannes.

Avontuur

Mag het ietsje meer zijn? Kies dan voor de trek rond de Wildhorn. Een groot deel van de route is op grote hoogte, wat prachtige uitzichten garandeert, maar ook betekent dat het weer snel kan omslaan. Goed voorzien zijn, is de boodschap, want zelfs hartje zomer is er kans op sneeuw. Gezien de afstand, 69 kilometer in totaal, en het uitdagende terrein lijkt het ons slim om vijf of zes dagen voor deze tocht uit te trekken in plaats van vier. Zo heb je meteen tijd om de rits aan vierduizenders uitgebreid te bewonderen die je vanaf de top van de Wildhorn kan zien. Op vrijdag, zaterdag en zondag kan je deze berg overigens ook beklimmen mét gids.

(c) Valais/Wallis, Pascal Gertschen

Fietsen of mountainbiken, elektrisch of niet, kan natuurlijk ook. De mountainbikeroutes zijn in één richting bewegwijzerd met donkerrode pijlen en de naam van de tour. De Genêt- en Gentinne-routes (beide 13,5 km) zijn perfect voor families. Een andere optie is de wat langere Tulipe-route (24 km), al krijg je hier wat meer hoogtemeters voor de kiezen (+594 m/-401 m). Energie over? Dan sturen we je naar Rawyl of Arbaz, dé coolste klimsites van Wallis.

… En cultuur!

Cultuurliefhebbers komen in Anzère eveneens aan hun trekken. Zeer de moeite waard is een bezoekje aan een van de burchten en kastelen van Sion, de oudste stad van Zwitserland en vandaag nog steeds het kloppende hart van Wallis. Sommige zijn slechts een ruïne, andere nog in al hun pracht en praal te zien. Tip: op vrijdag is het markt in Sion.

Wil je meer weten over al die flauw hellende irrigatiekanalen die je tijdens wandelingen tegenkwam? Dan sturen we je naar Musée des Bisses. Dit museum vertelt hoe de lokale bevolking al vier eeuwen lang water van bergbeekjes en rivieren naar landbouwgrond doet stromen via deze ‘bisses’ en waarom ze zo belangrijk waren voor de ontwikkeling van de streek. Het museum is gratis te bezoeken met de Anzère Liberté Pass.

www.anzere.ch

 

Niet te missen:

Hut met uitzicht op Walisser vierduizenders

Cabane des Audannes (2508 m) ligt genesteld op een van de mooiste natuurlijke balkons van de Zwitserse Alpen, met uitzicht op Walliser vierduizenders zoals de Weisshorn, de Bishorn en het Mishabelmassief. De ligging biedt ook beschutting wanneer je de Wildhorn opklimt (3246 m). De berghut is het hele jaar door open en is bereikbaar via Les Rousses, het meer van Tseuzier of de Pas de Maimbré. Van maart tot eind april en van juli tot oktober verwelkomen hutbeheerders je graag. Overnachten kan ook; er zijn 52 bedden mét donsdekens. anzere.ch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

zeven + 16 =