Home Berghen Hoe kies je de ideale wandelschoen? Tips van Berghen

Hoe kies je de ideale wandelschoen? Tips van Berghen

0
Hoe kies je de ideale wandelschoen? Tips van Berghen

Goede schoenen zijn belangrijk en nog belangrijker als het om wandelschoenen gaat! Als het aantal kilometers oploopt en het terrein uitdagend is, liggen ongemakken en blessures immers snel op de loer. Maar wat maakt een schoen een goede wandelschoen? Hiervoor gingen we ten rade bij Aurélie Sciales van het Belgische schoenenmerk Berghen.

Vier types

Het type dat je voor je wandeling kiest, hangt af van de paden die je bewandelt. Wandelschoenen worden onderverdeeld in vier categorieën: A, AB, B en C. Aurélie Sciales: “Maak je korte tochtjes bij mooi weer op vlak of licht hellend terrein? Kies dan voor type A-schoenen met een hoge of middelhoge schacht.”

Maak je stevigere wandelingen in de vrije natuur? Ga dan voor level AB met een hoge of middelhoge schacht. “Let erop dat de schoen de voet goed ondersteunt, de schacht waterdicht is en de zool van een goede kwaliteit is. Voor avontuurlijke trektochten tot slot zijn waterdichte level B of C-wandelschoenen met een hoge schacht geschikt, het liefst van leder.”

Tips voor aankoop en gebruik

Al meteen als je ze past, moeten wandelschoenen comfortabel zitten en je voeten goed ondersteunen. Een toptip van Aurélie: “Pas schoenen aan het eind van de dag, met een paar sokken die geschikt zijn voor wandelingen en trektochten. Tijdens het wandelen, zwellen je voeten altijd een beetje. Worden je tenen dan samengedrukt, dan riskeer je blaren en zelfs bloeduitstortingen onder je nagels.”

Let erop dat de schoen goed aansluit, nergens wrijft of knelt, en niet te los zit. Je tenen moet je kunnen bewegen, maar je hiel mag niet lossen als je door je knieën buigt. Heb je een paar gekozen en trek je dat voor het eerst aan? Dan moet je ze absoluut eerst inlopen.

“Zo wordt het leder soepeler en raken je voeten aan die nieuwe stappers gewend. Maak enkele korte tochtjes voordat je er uren of dagen op uit trekt, en doe echte wandelsokken aan. Die houden je voeten droog en zorgen voor extra schokdemping. Ook de manier waarop je de schoen dichtmaakt, telt. Span de veters goed aan, zeker ter hoogte van je enkels. Bovenaan de voet laat je ze dan weer iets losser, om je tenen genoeg speelruimte te geven.”

Zo gaan je wandelschoenen langer mee

Een goed onderhoud is essentieel. “Maak je schoenen zeker een tot twee keer per jaar opnieuw waterdicht. Kies hiervoor het juiste product. Voor lederen schoenen gebruik je het beste bijenwas. Hou je schoenen ook goed droog. Haal de binnenzool eruit en leg krantenpapier of zakjes silicagel in je schoen om transpiratievocht te absorberen en bacterievorming tegen te gaan. Een sok vullen met silica kattenbakvulling en die bij niet-gebruik in je schoen stoppen werkt overigens ook.”

Verder raadt Aurélie aan om de schacht af en toe schoon te wrijven met een in lauw water bevochtigde doek. “Hangen je schoenen vol modder, wacht dan tot die is opgedroogd en borstel je schoenen daarna pas af. Vergeet de buitenzool niet en verwijder vastzittend grind en fijne steentjes. Zo blijft ook de zool in goede staat en behoud je een goede grip.”

Tot slot een stap die de meeste wandelaars vaak overslaan: controleer de staat van je veters. Niets vervelender dan een veter die mid-wandeling afbreekt!

Waarom kiezen voor Berghen?

Het Belgische merk Berghen voorziet gezinnen al bijna 30 jaar van kwalitatieve wandelschoenen, alle in Europa gemaakt, met oog voor kwaliteit en detail, en in samenwerking met Italiaanse specialisten.

Berghen kiest bewust voor korte ketens in Europa, hoogwaardig Europees leder en veters van 100% gerecycleerd polyester.

De meeste Berghen schoenen zijn voorzien van een Vibram-zool. Daarnaast creëerde Berghen zijn eigen ademend en waterbestendig Berghen-Tex membraan.

Drie topmodellen

Type AB

Tarvisio 2: deze uniseks wandelschoen met een hoge schacht stapt stevig door op vlak of heuvelachtig terrein. Heeft een stevige dual density Vibram Civetta-buitenzool en een robuust zoolprofiel voor een uitstekende grip. Voorzien van ademend en waterbestendig Berghen-Tex. € 125

Type B

Livigno: een parel van een wandelschoen gemaakt van soepel leder. Ideaal voor de heuvels, of het nu nat is of droog. Heeft dezelfde dual density Vibram Civetta-buitenzool en is eveneens voorzien van ademend en waterbestendig Berghen-Tex. De bovenkant is van waterafstotend York-leder. € 145

Kids

Sarezzo 2 Velcro: wandelen en buiten ravotten moet leuk blijven. Vandaar deze perfecte wandelschoenen voor kinderen, Met handige klittenbandsluiting en dezelfde technische specs als de volwassen varianten, inclusief een Vibram-zool en Berghen-Tex. € 99.

Ontdek de hele collectie op berghen.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

4 × drie =