LEES-ZIE-LUISTER: nieuwe boeken, podcasts en docu’s 2022

(c) Pim Niesten

Beleven is niet alleen doen. Ook onze ogen en oren willen wat. Deze nieuwe boeken, podcasts en docu’s bieden meer dan soelaas. Zalig om buiten in de hangmat of op een regenachtige dag lekker lui in de zetel bij weg te dromen.

Het Wilde België

Na zowat over de hele wereld te hebben gefilmd, besloot natuurdocumentairemaker en bioloog Pim Niesten opnieuw door de wilde natuur in zijn thuisland, België, te trekken en zijn belevenissen vast te leggen op de gevoelige plaat. Geniet in het voorjaar 2022 mee van de nieuwe zevendelige serie ‘Onze Natuur’ (op VRT Nu). Elke aflevering brengt een verrassend natuurverhaal in telkens een anders soort habitat. Pim schreef er ook een boek over ‘Een jaar op stap door het wilde België’, uitgegeven door Lannoo. onzenatuur.be

Dwars door de Lage Landen

In de achtdelige reeks ‘Dwars door de Lage Landen’ (op VRT Nu) vertrekt Arnout Hauben opnieuw op wandelavontuur. Dit keer stapt hij samen met zijn vrienden Philippe Niclaes en Ruben Callens via GR-paden van Oostende naar Pieterburen, in het noorden van Nederland. Gepassioneerd door de menselijke verhalen en brokjes geschiedenis van voorbijgangers gaat hij op zoek naar wat onze streken kleur geeft. Arnout vatte de 900 kilometer in 37 wandelingen samen in een gelijknamig boek, uitgegeven door Pelckmans. vrt.be

Lekker Buiten, de gids voor echte ravotters

Kinderen en ravotten in de natuur, het blijft een topcombinatie. Alleen: in veel natuurgebieden mag je de paden niet af. In dit boek, op maat van kinderen (en hun ouders), lees je waar in Vlaanderen je echt de natuur in mag trekken, wat je er kan beleven, welke dieren en planten je er tegenkomt en hoe je van je uitstap een echt feest maakt. Een boek boordevol weetjes, knotsgekke tekeningen en tips om je helemaal uit te leven. De ideale oplossing voor kinderen die wel lekker buiten willen spelen, maar niet van wandelen houden. EAN: 9789089249999, € 24,99 euro, van Houtekiet.

Op eigen Kracht

“Als ik tot het zuiden van Spanje fiets, zeil jij mee over de Atlantische Oceaan”, spraken Zoë en Olivier met elkaar af. 40 959 kilometer op eigen kracht en vier jaar later mondde dit onwaarschijnlijk avontuur uit in een pracht van een boek. EAN: 9789493195707, 400 p., € 39,95, mo’media.

De hertenman

Als 19-jarige liet Geoffroy het gewone leven achter zich om zeven jaar door te brengen in een Normandisch bos, zonder tent, slaapzak of deken. Na een tijdje accepteert een familie wilde reeën hem en ontstaat er een innige band tussen hem en Spies, een van de dieren…
EAN: 9789021585604, 256 p., € 20,99, Kosmos.

Dardennen

Landschapsfotograaf Bart Heirweg trok met zijn auto als hotel twee jaar door België. In dit prachtige fotoboek toont hij de Ardennen in al zijn facetten: van de weidse landschappen tot de kleinste wezentjes. EAN: 9789463936095, 192 p., € 29,99, Borgerhoff & Lamberigts.

The Wild Wild East

Drie maanden lang trokken de Rotterdamse tweeling Marvin en Kevin Groen door Oost-Europa. Ze kwamen op prachtige verlaten plekken en gingen o.a. boulderen, kajakken, klimmen, wandelen en fietsen. En ja, ze stonden oog in oog met een beer. EAN: 9789083014890, 320 p., € 25, Fjord.

Wandelboek Onze Natuur Ardennen en Wallonië

De 20 natuurwandelingen in dit boek voeren je, weg van de platgereden paden, naar natuurparels in de Ardennen en Wallonië. Honderden foto’s tonen een verrassende variatie aan biotopen, flora en fauna. EAN: 9789401476270, 328 p., € 27,99, Lannoo.

Grensverleggende podcast

In de podcast Grensverleggers van A.S.Adventure gaat Pieter Embrechts in gesprek met gewone mensen die buitengewone dingen doen. Hij beet de spits af in het diepe, met vrijduikster Ann Cools. Babbelde met de kwieke zeventiger Raoul D’Hoossche die zijn lapje grond van zeven hectare deelt met de jeugd. En vroeg Manu en Katrien hoe ze het doen: fietskamperen met kleine kinderen. Toevoegen aan je afspeellijst kan via Spotify, Apple of Google Podcasts.