Home Featured Outdoor- en reisnieuwtjes 2022 – een jaar vol ontdekkingen

Outdoor- en reisnieuwtjes 2022 – een jaar vol ontdekkingen

0
Outdoor- en reisnieuwtjes 2022 – een jaar vol ontdekkingen
(c) Shutterstock

Moge 2022 het jaar van de (micro-)avonturen en ontdekkingen worden! Alvast wat inspiratie met deze outdoor- en reisnieuwtjes.

Wilde buitendagen

Het eerste weekend van mei kan je samen met je kroost in meer dan 15 bezoekerscentra van Natuurpunt terecht voor de Wilde Buitendagen.

In bomen klauteren, in de modder spelen of met je blote voeten door de natuur. Leef je uit! In elke Vlaamse provincie is er wat te doen.

natuurpunt.be/wilde-buitendagen

Logeren bij de boswachter

Staatsbosbeheer in Nederland heeft 22 natuurkampeerterreinen beschikbaar gesteld voor wie wil kamperen in het groen. Geen glamping of camping de luxe, wel basic plekken met een stroompaal en sanitair waar je heerlijk tot rust komt. De meeste terreinen hebben een vuurhut, waar je je eigen stokbroodje of marshmallows kan roosteren. logerenbijdeboswachter.nl

Waarom hebben trekvogels lichtgekleurde vleugels?

(Foto: Shutterstock)

Trekvogels leggen onvoorstelbare afstanden af. Hoe ze daartoe in staat zijn, fascineert menigeen al eeuwen. Onderzoeker Bart Kempenaers en zijn collega’s van het Max Planck Onderzoeksinstituut ontdekten dat een verrassend element een rol speelt: de kleur van vleugels. Net zoals wij in de zomer graag een wit T-shirt dragen, houden vogels zichzelf koel dankzij lichter gekleurde vleugels. De kleur is het lichtst bij vogels die langere afstanden naar het warme zuiden afleggen. mpg.de

Natuur op voorschrift!

Professor Han Keune (UAntwerpen) en huisarts Lotte Mortier De Borger pleiten voor meer
‘natuur op voorschrift’. In Canada en Schotland pennen artsen ’tijd doorbrengen in de buitenlucht’ geregeld zwart-op-wit neer op een attest. Maar ook bij ons zetten artsen dus meer en meer in op groen leefstijladvies. Want natuur is goed voor je gezondheid en een beter herstel!

Trans Buthan Trail na 60 jaar weer open

Na 60 jaar krijgen outsiders opnieuw de kans om in de voetsporen te treden van krijgermonniken, Bhutanese royalty en misschien zelfs de Migoi (Yeti). De Trans Buthan Trail, een bergpad dat bijna 500 jaar Himalaya-geschiedenis doorkruist, telt maar liefst 430 kilometer waar je zo’n 28 dagen over doet. Twee teams van de-suups (bewakers van de trail) hebben de afgelopen twee jaar gewerkt aan het herstel van parcours. Net als de middeleeuwse boodschappers van weleer legden ze de reis te voet af, van Oost-Bhutan tot West-Tibet. transbhutantrail.com

Meter of peter van een vierkante meter

Arboretum Kalmthout breidt uit. Het plan is om de botanische tuin van 12,5 hectare in één klap 10 000 vierkante meter groter te maken. Dat zijn twee voetbalvelden. Het nieuwe stuk
verbindt het bestaande arboretum met de Kalmthoutse Heide. Iedereen kan een stukje wandelgazon, een bijzondere plantensoort of een boom bijdragen door meter of peter te
worden van die extra vierkante meters. hetarboretumgroeit.be

Inspirerende samenwerking tussen Specialized en Fjällräven

Onverwacht, omdat we de twee topmerken, het Amerikaanse Specialized en het Zweedse Fjällräven, niet meteen in hetzelfde hokje zagen staan, maar des te aangenaam omdat er van een samenwerking als ‘The Great Nearby’ alleen maar mooie dingen zullen voortkomen. De term verwijst naar de toekomst en de manier waarop we dan leven. Beide merken zijn er immers rotsvast van overtuigd dat we ook in 2050, wanneer tweederde van de wereldbevolking in een stad woont, meer dan ooit nood zullen hebben aan natuur. Een rits aan nieuwe producten speelt hierop in. fjallraven.com en specialized.com

 

Proef eens van het échte rotswerk

De Belgische rotsmassieven herbergen heel wat klimpareltjes voor zowel beginnende jeugdklimmers als rotsfanaten. Onder het moto ‘meer klimmers, meer vreugd’ breidt de Vlaamse Klim-en Bergsportfederatie vzw het aanbod jaarlijks uit.

Zo opende in 2021 het Burnotmassief in Profondeville en verwelkomt de federatie op 21 mei 2022 ‘Olloy’ in haar aanbod.

Om dit klaar te spelen kan KBF steeds rekenen op de straffe vrijwilligers van het Belgian Rebolting Team, dat trouwens altijd extra handen kan gebruiken. Dus kom gerust langs op een Collectieve Rotsbeheerdag, zoals die op 26 november 2022 in Yvoir. Meld je aan via rotsklimmen@kbfvzw.be.

DE24: trailrunning met een avontuurlijke touchDE24:
trailrunning met een avontuurlijke touch

DE24 is een organisatie die in België twee buitensportactiviteiten combineert in wedstrijdvorm: trailrunning en oriëntatie. Een concept waarbij lopers nog net iets anders worden uitgedaagd. Dit jaar staan er maar liefst drie Topotrails, een Ultra-Challenge en twee workshops kaart en kompas op het programma. Dé ultieme uitdaging is de DE24 en DE12 Ultra-Challenge die dit jaar doorgaan in de groene vallei van de Semois. Far Out is van de partij. Jij ook? de24.be

Koudwatertherapie

De jonge mama Korinne Shaw verloor in 2020-2021 twee vrienden door zelfdoding en kreeg in diezelfde periode te horen dat haar zoontje van vier een zeldzame kanker heeft. Hoe ga je met zoiets om? Dooe een uitlaatklep te vinden in… koud water. Zo besloot Korinne de 12 meren van het nationaal park Lake District in Cumbria van de ene naar de andere kant over te zwemmen.

@korrinne.shaw @theoutdoorswimmingsociety

Baantjes trekken in koud water is geen remedie, maar studies tonen wel aan dat koud water en zwemmen in de natuur depressieve gevoelens en angst helpen verlichten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

elf + 16 =