Home Featured Mooi weer? Ga wandelen! Maar pas op voor de teek

Mooi weer? Ga wandelen! Maar pas op voor de teek

0
Mooi weer? Ga wandelen! Maar pas op voor de teek

Mooi weer op komst? Ga wandelen! Maar pas op voor de teek. Nog tot oktober zijn het immers hoogtijdagen voor dit kleine, spinachtige beestje dat enge ziektes veroorzaakt zoals Lyme, babesiose, ehrlichiose en anaplasmose.

Eén beet is genoeg

Slechts één beet kan volstaan om besmet te worden met de ziekte van Lyme of met het TBE-virus. En dat wil je jezelf besparen, want die laatste kan bijvoorbeeld leiden tot hersen(vlies) ontsteking. Ook specialist in reizigersbescherming Care Plus wil dat iedereen zijn voorzorgen neemt, want tegen de ziekte van Lyme bestaan er geen specifieke medicijnen.

Wat kan je doen tegen teken?

1. Blijf zoveel mogelijk op de paden tijdens een boswandeling. Een teek kan niet springen of vliegen. De meeste contacten gebeuren doordat je langs planten of struiken glijdt. Een teek verdooft het plekje waar het zich vastbijt met speeksel. Hierdoor merk je meestal niet dat je gebeten bent.

2. Bedek je huid zoveel mogelijk. Uit onderzoek blijkt dat teken het vaak op je voeten en onderbenen hebben voorzien. Als je die plekken bedekt, ben je alvast een heel eind verder. Draag wanneer je door de natuur wandelt een lange broek. En denk ook aan insectenwerende sokken. De Bugsox van Care Plus bijvoorbeeld is een prettig zittende, naadloze sok van bamboeviscose die je voeten comfortabel op temperatuur houdt. De teek vindt het moeilijk om op de sok te lopen, te zitten en erdoorheen te bijten. Je blaast de teek dus letterlijk van zijn sokken!

3. Anti-teekspray op natuurlijke basis of met DEET. Gelukkig bestaan er ook middeltjes om de rest van je lichaam preventief te beschermen tegen insecten- en tekenbeten. Care Plus Anti-Teek is een middel op basis van 30% Eucalyptus Citriodoraolie en daardoor ook geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen.  Een wat straffer middel is Care Plus 40% Deet. Ideaal voor in hoogrisicoterrein. Daarnaast zitten er ook 100% natuurlijke anti-insectenproducten in het gamma. Care Plus Anti-Insect Natural beschermt tegen muggen, teken en andere insecten en is op basis van natuurlijke citroen-eucalyptus extracten. 

Toch gebeten?

Mocht je toch een tekenbeet aantreffen dan is het snel, correct en veilig verwijderen van de teek met een goede tekentang erg belangrijk. Als je dit binnen acht uur na de beet doet, is de kans op besmetting nog klein. Je kan beroep doen op een handige tekentang, zoals de Care Plus Tick Remover of de tool Ticks-2-G. Alle producten van Care Plus vind je in de (online shop van de) betere outdoorspeciaalzaak.

 

Doe mee aan Belgisch onderzoek

Ben je inderdaad gebeten, doe dan mee aan het onderzoeksproject ‘Tekennet’ van de dienst Epidemiologie van Infectieziekten, Belgisch instituut voor gezondheid, Sciensano en meld je tekenbeet. Dit neemt slechts twee minuten in beslag en is anoniem. Op hun kaart kan je ook zien in welke regio’s in België de meeste tekenbeten voorkomen.

Lees ook ons interview met Bjorn Verelst van Elements BV over teken en tekenbeten.
https://stopdeteek.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

een × twee =