Home Lees Far Out Online 2022 > Lente/Zomer Slaap lekker! Met een slaapsysteem dat bij je past

Slaap lekker! Met een slaapsysteem dat bij je past

0
Slaap lekker! Met een slaapsysteem dat bij je past

Slapen als een pro, dat doe je met een uitgekiend slaapsysteem: de combinatie van een slaapzak, slaapmatje, lakenzak en hoofdkussen die bij jouw avontuur past. Zomer of winter, in de bergen of de woestijn, ultralicht of liever meer comfort? Het ene systeem is duidelijk het andere niet… De collectie van Sea to Summit biedt uitkomst.

De meeste kampeerders weten wanneer ze er het liefst op uittrekken: vooral ’s zomers, ook in de winter, in drie of alle vier de seizoenen. Daarmee heb je de eerste selectie al gemaakt. Maar er zijn meer zaken om op te letten. Bovendien versterken alle componenten elkaar. Het komt er dus op aan de juiste combinatie te vinden tussen temperatuur, slaapcomfort, pakvolume en gewicht.

Aangenaam warm

Elke slaapmat heeft een R-waarde die de isolatiewaarde weergeeft. R-0 is geen isolatie en vanaf R-4 zit je goed voor temperaturen onder het vriespunt. Kijken we naar de slaapzak, dan staan er op het label drie temperaturen die iets zeggen over de isolatiewaarde: comfort, limiet en extreem. De comforttemperatuur is de minimumtemperatuur waarbij nagenoeg iedereen nog warm en comfortabel kan slapen. Bij het samenstellen van je slaapsysteem moet je rekening houden met beide waarden. Onthoud dat men de comforttemperatuur van
een slaapzak bepaalt in combinatie met een R-waarde 4 mat. Dat wil zeggen dat je voor elk
R-punt dat de mat minder dan R-waarde 4 isoleert, je slaapzak 1,5° warmer moet zijn.

Handig pakvolume

Hoef je niet alles zelf te dragen, dan maken gewicht en pakvolume minder uit. Maar wie er
vaker met de rugzak of al bikepackend op uittrekt, weet dat elke centimeter en elke gram telt. Zeker als je niet precies weet waar je terecht zal komen. Lekker comfortabel
Het ligcomfort van je matrasje maakt of breekt je trip. Word je ’s ochtends gebroken wakker, dan stap je zo met het verkeerde been in je wandelschoenen. Er zijn grofweg twee soorten campingmatten. Zelfopblaasbare matten zijn zwaarder, maar comfortabeler, omdat er mousse in zit. Lichtgewicht matten die je zelf moet opblazen zijn de laatste jaren erg in opmars vanwege de uitstekend comfort-gewichtverhouding.

De ideale pasvorm

Iets waar naast het type mat nog te weinig over gesproken wordt is de pasvorm van je slaapzak en mat. Kies een systeem dat past bij jouw lichaam en jouw manier van slapen. Heb je liever een mummyslaapzak, een rechthoekig of een dekenmodel? Vind je een smal matje prima omdat je sowieso ’s nachts weinig beweegt, of lig je graag breeduit te woelen op een XL-formaat?

Speciaal voor dames

De meeste slaapsystemen zijn uniseks. Meestal is dat prima of vind je wel een oplossing (heb jij ook je kousen aan in je slaapzak?), maar Sea To Summit heeft ook ‘Women’s specific’ slaapsystemen.

De matjes hebben een iets hogere isolatiewaarde en de slaapzakken een warmere voetenbox. Het resultaat? Nog meer comfort en een betere nachtrust!

Tot slot heeft iedereen zo zijn voorkeur. De een heeft het graag knus en warm, de ander houdt van frisse nachten. Daarna is het een kwestie van letten op details. Wil je jouw slaapzak aan die van je partner kunnen ritsen? Vind je een opbergzakje handig? Zoals we al zeiden… het ene systeem is het andere niet.

Tips

 • Voeg extra warmte toe met een zachte,  verwarmende liner. Deze houdt je slaapzak
  bovendien langer schoon.
 • Het juiste kussen kan je slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Ze bestaan in allerlei
  maten en gewichten.
 • Kies als het even kan een donzen slaapzak. Deze kan je zeer klein opbergen en biedt
  uitzonderlijk veel warmte in verhouding tot zijn gewicht.
 • In vochtige omgevingen is een synthetische slaapzak een betere keuze. Maar ook dan
  kan je kiezen voor zeer lichte materialen.

Vind je perfecte slaapsysteem!

Laat het giswerk aan professionals over. Scan de QR-code hiernaast, doe de korte quiz en ontdek in enkele klikken wat het ideale slaapsysteem voor je is.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

drie × 4 =