Home Fietsen Zoek de grens eens op: MTB in de Voerstreek

Zoek de grens eens op: MTB in de Voerstreek

0
Zoek de grens eens op: MTB in de Voerstreek
(c) Shutterstock

Kijk je op de Vlaamse mountainbikekalender, dan vind je elk weekend wel ergens in de buurt een georganiseerde toertocht. Maar het mekka voor de Belgische MTB’er is toch wel de Ardennen… Ho, stop! Vergeten we niet iets? Ja, MTB in de Voerstreek! Die knusse regio vlakbij de grens met Nederlands-Limburg ligt en tegen Duitsland aan. Voor mountainbikers is het een fijne speeltuin. Je komt er kuitenbijters tegen en modderige singletracks, maar ook glooiende boomgaarden en zachte bospaden.

Tekst & onderstaande foto’s: Karlien Engelen

MTB in de Voerstreek

Wat is het?

MTB in de Voerstreek, dat is fietsen in een stukje Vlaanderen in Wallonië dat vooral bekend staat om de rust en de heuvelachtige omgeving. Het is een ideale uitvalsbasis voor familieweekenden: er is veel ruimte, vanuit verschillende locaties gemakkelijk te bereiken zonder ál te lang in de wagen te zitten, er zijn uiteenlopende uitstapjes mogelijk en je kan er fijn wandelen. In de jaren 60, 70 en 80 woedde er een hevige taalstrijd in de regio. Momenteel is de verhouding Nederlands- en Franstaligen redelijk constant, toch blijft het nog altijd een thema in de lokale politiek. Door de streek stromen twee riviertjes die je tijdens het mountainbiken ongetwijfeld passeert: de Gulp en de Voer.

Kies je route

De handigste uitvalsbasis voor MTB in de Voerstreek is één van de zes dorpen in de Voerstreek: ’s-Gravenvoeren, Sint-Pieters-Voeren, Sint-Martens-Voeren, Teuven, Remersdaal of Moelingen.

Klimmetjes, singletracks en kuitenbijters

  • Heb je zin in een uitdaging? Kies dan de blauwe lus en start vanuit ’s-Gravenvoeren (24 km). Deze voert je voornamelijk (80%) over offroad wegen door het afwisselende Voerense landschap. Je krijgt in totaal 422 hoogtemeters voor je kiezen met pittige klimmetjes en twee mooie afdalingen door de bossen. Wel oppassen geblazen met wandelaars. Enkele stukken zijn erg technisch met losliggende stenen en boomwortels, verder is deze route goed te doen voor recreatieve fietsers. Onderweg kom je geen dorpjes tegen. Snak je toch naar een tas koffie of een pintje dan kan je gemakkelijk je route aanpassen om door Schophem, ’s-Gravenvoeren of Mesch te rijden.

Nog niet uitgefietst?

  • De zwarte route start en eindigt in Teuven (22 km). Laat je in het begin van de route niet ontmoedigen door het asfalt: er staan je veel mooie singletracks bergop en bergaf te wachten! Je komt kleine technische passages tegen en mooie weilanden en rotsige paadjes. Sommige klimmen vragen het uiterste van je en in totaal heeft de route 369 hoogtemeters. De ultieme tip is om achteraf bij Café Modern een borrelplank of een portie kroketjes te bestellen – de kok is er fantastisch.
  • Ben je na de blauwe en zwarte lus nog niet uitgefietst, dan steek je de grens over naar Nederland voor de rode route. Deze is iets pittiger qua lengte: 31 km met 426 hoogtemeters. Je doorkruist de dorpjes Sint Geertruid en Heijenrath waar je iets te drinken kan vinden en verder heel veel open velden en wat bos. Er zit één moeilijke klim in door het bos bij Beutenaken, verder is de route niet zo technisch.

Alle uitgezette MTB-routes kan je inkorten of met elkaar verbinden via de gele verbindingslussen.

Ontdek ook de steilste klimmen in de Voerstreek.

Holle wegen

Regelmatig kom je in de Voerstreek de zogenaamde holle wegen tegen. Een holle weg is een pad waarvan het wegdek lager ligt dan het omliggende land. Als een pad eeuwenlang gebruikt wordt te voet of met paard en kar, leidt dat tot een natuurlijk erosieproces waardoor de weg steeds wat dieper in het landschap slijt. Diepe holle wegen zijn typisch voor heuvelachtige streken met leemgrond, zoals de Voerstreek. Dat komt omdat de kleverige grond steile wanden toelaat, terwijl zandgrond snel zou afbrokkelen.

De meeste holle wegen zijn ontstaan uit het gebruik door boeren vanaf de Middeleeuwen, al dateren sommige zelfs uit de Romeinse tijd. De holle wegen zijn ook goed voor de natuur. Dieren gebruiken ze als beschutte route om zich van het ene gebied naar het andere te verplaatsen. Die natuur, daar wordt trouwens stevig op ingezet. Een groot deel van de Voerstreek is namelijk opgenomen in Natura2000. Dat betekent dat men actief werkt aan het beschermen van bepaalde dieren en planten en het behouden van de biodiversiteit.

Lekke band

MTB in de Voerstreek en rij je een lekke band? Ben je een essentieel fietsonderdeel vergeten van thuis? Of merk je dat er plotseling iets rammelt? Dan moet je in de Voerstreek wel goed zoeken naar een fietsenmaker of fietsenwinkel… Neem dus best zelf wat reparatiemateriaal mee voor een lekke band of een kettingbreuk. Heb je toch een professional nodig, dan kun je het best terecht bij de Peloton Bike Store in De Plank.

Geef elkaar de ruimte

Een algemeen advies voor jou als MTB’er, ongeacht in welk gebied je gaat fietsen: wees galant. Wandelaars, ruiters te paard en natuurfotografen kunnen erg van je schrikken als je vanuit het niets langs ze heen raast. Door hen tijdig te waarschuwen en rustig te passeren behoudt de MTB-sport zijn positieve uitstraling. Heel af en toe zie je in het bos tekenen waaruit blijkt dat de omwonenden het niet zo hebben op mountainbikers, zoals extra veel takken dwars over het pad of prikkeldraad op de grond… Wees ook galant voor de paden: voorkom onnodig hard remmen zodat je de ondergrond niet omwoelt.

– MTB in de Voerstreek

Kaart mountainbikenetwerk Euregio

Voor 4 euro schaf je de grensoverschrijdende mountainbikekaart Euregio aan met in totaal zeven routes in de Voerstreek, Belgisch- en Nederlands Limburg en Luik. Iedere route krijgt een moeilijkheidsgraad mee, dus zowel doorgewinterde MTB’ers als gezinnen en beginners kunnen hiermee aan de slag.

Het routenetwerk voor MTB in de Voerstreek bestaat inmiddels al meer dan 10 jaar. Het is een mooie samenwerking tussen 24 steden en gemeenten in Nederland en België. 2800 palen, 3835 bordjes en pijlen, 67 connectieborden en 23 startborden wijzen je langs 682 kilometer aan routepaden de weg. Ondanks de uitgebreide bewegwijzering raden we je aan om de kaart of een GPS-download mee te nemen. voerstreekshop.be/mountainbikekaart

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

16 + 18 =