Home Fietsen Ontdek nieuwe steile fietsklimmen in België – we zochten er enkele voor je uit

Ontdek nieuwe steile fietsklimmen in België – we zochten er enkele voor je uit

0
Ontdek nieuwe steile fietsklimmen in België – we zochten er enkele voor je uit

Of het nu de heuvels in de Kempen, Ardennen, het Waasland of in Vlaanderen zijn, bergop fietsen is voor iedereen een uitdaging. Roemruchte klassiekers zoals de Muur van Geraardsbergen, Oude Kwaremont, La Redoute, Muur van Huy, Saint Nicolas, Koppenberg of Kemmelberg zijn natuurlijk begrippen voor elke fietser. Maar er zijn ook tal van onbekende steile fietsklimmen in België.

Tekst: Lennert Van Loo / Foto: Raymond Kerckhoffs

Op zoek naar de meest venijnige, mooiste langste en steilste beklimmingen, snuisteren we rond in de gratis app van myCols. Hierin vind je de bekende hellingen die op de bucketlist staan van iedere serieuze toerfietser in België. Maar ook talrijke onbekende klims, die qua moeilijkheidsgraad en schoonheid vergelijkbaar zijn met beroemde heuvelruggen, maar nog niet in de grote klassiekers zijn opgenomen noch de finale van de monumenten kleuren.

Steile fietsklimmen in België

In de app van myCols hou je dus niet alleen bij welke cols en hoe vaak je deze hebt gereden. Het is ook een grote hulp in het ontdekken van vele nieuwe onbekende klimmen. Zo is volgens de diehards onder de fietsers de Ferme Libert de zwaarste helling van België. Deze klim zit in de beginfase van de Ardennenklassieker Luik-Bastenaken-Luik, maar nog ver van de finish voordat de toppers hun duivels ontbinden wanneer ze van Malmedy richting de Baraque Michel fietsen.

Venijnige kuitenbijters

De Fiertelmeers wordt de zwaarste klim in Vlaanderen genoemd. Het laatste stuk is nu nog onverhard, maar de geruchten doen de ronde dat ze dit misschien met kasseien gaan aanleggen. Dan kent deze klim direct alle ingrediënten die ‘Vlaanderens Mooiste’ zo bijzonder maakt.

Wanneer je in Vlaanderen bent is de Knokteberg, ook wel bekend als de Côte de Trieu, een bekendere klim die je zeker moet hebben gefietst. Een pittige klim met het venijn in de laatste honderden meters.

 

De Voerstreek tegen de Nederlands Limburgse grens kent ook veel klimmen. Zoals La Clouse nabij Aubel. Tot dusver heeft alleen de Hel van het Mergelland in het verleden deze venijnige klim ontdekt.

 

De Moskenstraat in de bossen nabij Overijsse hebben de fans van Mathieu van der Poel afgelopen voorjaar leren kennen. In de Primus Classic streed ‘MVDP’ hier met Greg van Avermaet en Peter Sagan. Juist in het bos komt deze kasseienklim in Vlaams-Brabant echt tot zijn recht.

Steilste klim van België

Sur le Thier wordt door velen de steilste helling in België genoemd. In de beginfase is er zelfs een klein stukje met een stijgingspercentage van maar liefst 25%. Kenners noemen de klim die schuin tegenover de beroemde Côte de la Redoute ligt vreselijk, maar Sur le Thier is een nog grotere uitdaging. Hou er rekening mee dat het wegdek van slechte kwaliteit is.

Thier de Huy wordt het lelijke zusje van de Muur van Huy genoemd, maar is zeker zo lastig. Op het steilste deel is het wegdek slecht, wat deze vreselijke klim nog moeilijker maakt.

 

Meer dan 5200 fietsklimmen in één app

Met ruim 5200 profielen van bekende en onbekende fietsbeklimmingen over de hele wereld is myCols een van de grootste en snelst groeiende apps voor wielrenners en fietstoeristen. Topwielrenners zoals Philippe Gilbert, Niki Terpstra, Greg van Avermaet en Andy Schleck geven in talrijke video’s uitleg en tips over een groot aantal beklimmingen. Met handige lijstjes rangschikt myCols automatisch al je fietsklimmen naar land, lengte, hoogteverschil, hoogte en meer. De app voor iPhone en Android is gratis te downloaden in de stores. Meer info en deze en andere steile fietsklimmen in België en daarbuiten: mycols.app.

Gemoedelijk kan ook. Ga bijvoorbeeld fietsen in de Famenne.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

20 − 20 =