Home Fietsen Op micro-avontuur in België: “Daag, ik ben even weg!”

Op micro-avontuur in België: “Daag, ik ben even weg!”

0
Op micro-avontuur in België: “Daag, ik ben even weg!”

Onze levens vullen zich vanzelf op met familiebezoek, afspraken, computerwerk en verplichtingen allerhande. Tegelijk snakt iedereen af en toe naar een spontane get-away. Ben je toe aan een break maar heb je eigenlijk niet veel tijd, ga dan voor een micro-avontuur in België!

Tekst & foto’s: Karlien Engelen

Op micro-avontuur in België

Een micro-avontuur in België is een avontuur dat kort, simpel, lokaal en goedkoop is, en tegelijkertijd leuk, spannend en uitdagend. Met een beetje creativiteit kun je op heel korte tijd helemaal resetten. Zoek gelijkgestemden of ga alleen. Dompel je onder in de natuur en ga even back to basic. Een micro-avontuur maak je zo avontuurlijk als je zelf wilt en hoeft dus helemaal niet extreem te zijn. Far Out geeft je een duwtje in de rug om zelf een creatieve minivakantie te plannen.

Fietsen naar een bivakzone

Eén van de leukste micro-avonturen vind ik nog altijd een fietstocht naar een bivakzone of paalcamping (een stukje grond waar je als wandelaar of fietser een nachtje mag blijven in je eigen tent), daar een potje koken, tentje opzetten en de volgende ochtend weer terugfietsen. Je hebt er maar 24 uur de tijd voor nodig of op een lange zomerdag zelfs nog minder. De voorbereiding is minimaal en je hoeft vooraf meestal niets te reserveren. Gewoon een tent, slaapzak, kooksetje en, als het koud is, pyjama inpakken en je bent klaar. Je partner, vrienden of kids kunnen gewoon mee.

Op sommige bivakzones is er een waterpunt, ecotoilet en vuurplaats aanwezig, maar niet overal. Hoe dan ook volg je het leave no trace-principe. Alle bivakzones in België vind je op bivakzone.be. Check de website zeker voor je vertrekt en respecteer de lokale afspraken. Soms is een bivakzone tijdelijk dicht vanwege het broed- of jachtseizoen of mag je tijdelijk geen vuur maken vanwege extreme droogte. Er zijn trouwens ook bivakzones net over de grens in Nederland, zoek dan op ‘paalcamping’ of kijk op wild-kamperen.nl. Let wel op, sinds 2020 zijn er veel Nederlandse paalcampings opgeheven en de informatie online is soms gedateerd.

Praktijkvoorbeeld

Zie je door de bivakzones het bos niet meer voor een volgende micro-avontuur in België? Hier een praktijkvoorbeeld. Vertrek op vrijdag na je werk vanuit Antwerpen en volg met de fiets de Schotense Vaart naar bivakzone Wortel Kolonie, een dikke 40 kilometer verderop.

‘s Avonds stook je een vuurtje en eet je een simpele maaltijd. Deel wat wijn en lekkers met de eventuele andere gasten die er zijn.

De volgende ochtend start je met een bezoekje aan de uitstekende bakker Gert in Wortel. Vervolgens fiets je via de fietsknooppunten weer terug richting Antwerpen. Het is inmiddels zaterdag rond de middag en de rest van het weekend kan nu beginnen!

Trailrunvakantie
in eigen land

Even ontsnappen uit de dagelijkse sleur? Wat past daar beter bij dan een fysieke uitdaging aangaan die voldoening én rust geeft? Spring in de auto en rij naar de barrage van Nisramont, in de provincie Luxemburg. Vergeet je loopschoenen niet, want we maken ons op voor een trailrun van 14 kilometer met 490 hoogtemeters rondom het meer en langs de Ourthe. Je hond mag mee en de trail is het hele jaar door open, al kan het in de winter glad zijn.

De bewegwijzering is goed. Bewaar wel wat energie voor op het einde, want dan krijg je nog een pittige klim voor de kiezen. Om er echt even helemaal uit te zijn, combineer je je trailrun met een overnachting in een chalet de avond vooraf en/of met een fijne lunch in La Roche achteraf. Heb je zin in wat hevigere competitie, doe dan mee aan de Tour du Barrage op 16 oktober 2022. Je kunt kiezen uit 10, 25, 22 of 30 kilometer trail.

Volg je dezelfde route al wandelend, dan is dit ook een perfect mini-avontuur voor gezinnen met kinderen. Reken zeker op vier à vijf uur wandelen voor de tour rond het stuwmeer. Een heerlijke, dagvullende activiteit dus. Er zijn veel mooie picknickplaatsen onderweg langs het water. Er zitten enkele steile klims en afdalingen tussen, wat het allemaal net wat spannender maakt. De route vind je op alltrails.com door te zoeken op ‘Tour du Lac de Nisramont’ of op komoot.nl via ‘Lac des deux Ourthes’.

Op bushcraftweekend

Alleen, met je partner of met het hele gezin: bushcraft is de kunst van het (over)leven in en met de natuur. Dus trek er eens op uit en leer het bushcraft ABC. Op een bushcraftweekend leer je vaardigheden waarbij je gebruikmaakt van natuurlijke materialen. Bijvoorbeeld: een primitief vuurtje maken met een vuurboog, zoeken naar voedsel en het daarna samen koken of een onderkomen bouwen. Bonuspunten krijg je voor het verwijderen van ongewilde planten, zoals uitheemse invasieve soorten, en het meenemen van afval van een minder nette voorbijganger…

Als je in bushcraft duikt, ben je gegarandeerd even helemaal weg! Wil je je optimaal voorbereiden op een bushcraftweekend dan kan je online al heel wat leren natuurlijk. Op farout.be vind je verschillende interviews met bushcraftpro’s. Op pagina xx in dit nummer zetten we enkele bushcraftbasics op een rij en lijsten we enkele organisaties op. Toffe tip: het Groot Bushcraftweekend van Natuurpunt. De volgende editie vindt plaats van 7 tot 9 oktober 2022. Alle info op natuurpunt.be.

Berghuttentocht in de Ardennen

Voor een huttentocht hoef je niet helemaal naar de Alpen: we hebben drie authentieke berghutten in België. Met één van deze hutten als slaapplaats creëer je binnen no time je eigen micro-avontuur. Neem bijvoorbeeld de trein naar Namen en zoek een mooie wandelroute naar de Chaveehut bij Maillen. Let op dat je een routeplanner gebruikt waar je meteen de verdeling ziet tussen onverharde en verharde paden en kies natuurlijk zoveel mogelijk onverhard. Reserveer een gezellige gemeenschappelijke maaltijd in de hut en een bed. Vergeet niet om, net als in een klassieke berghut, je eigen lakenzak mee te brengen.

De volgende dag wandel je in de bossen rondom het riviertje de Bocq naar Dinant. Daar mogen je schoenen uit en kan je nagenieten van je tweedaagse wandeltocht. Je stapt met een voldaan gevoel op de trein terug naar huis! Om de wandeling wat korter te maken kun je ook gebruik maken van een ander treinstation zoals Sart-Bernard of Courrière. Op die manier is het uitstapje ook geschikt met kinderen, of kun je het combineren met een andere activiteit zoals rotsklimmen.

Ga je met de fiets in plaats van te voet, dan kun je meerdere berghutten aan elkaar knopen tot een heuse huttentocht: eerst de Chaveehut, dan de HerBerg (de vroegere Tukhut, open onder de nieuwe naam vanaf het voorjaar van 2022) en ten slotte de Vennhütte. Info en reservaties op klimenbergsportfederatie.be voor de Chaveehut en de Vennhütte, en tukhut.nl voor de HerBerg.

Bikepacking in de bossen

Zoek je een leuk en makkelijk te organiseren micro-avontuur in België, met veel fysieke uitdaging op de mountainbike en 24 uur lang fun in de natuur? Dan kun je meedoen aan de Sub 24-Hour Overnighter (S24O) van Trailgrip. Twee Belgische jongemannen organiseren bikepackingweekenden in de buurt van Antwerpen én in de Ardennen en Luxemburg.

Neem bijvoorbeeld de Overnighter in het Meetshovenbos. Vrijdag na het werk vertrek je voor een rit van 61 km vanuit Antwerpen. Je overnacht samen op de bivakzone Meetshovenbos en zaterdag staat er nog een mooie lange rit te wachten van 81 km, terug richting het Antwerpse. Trailgrip voorziet eten voor de hele trip, kookgerei, een uitgestippelde mountainbikeroute en dagelijkse briefings. Heb je nog geen bikepackingtassen, dan voorziet de organisatie die ook. Meer info op trailgrip.be.

Hét micro-avontuur

We sluiten af met de puurste vorm van een micro-avontuur in België. Zo simpel, dat er geen enkele reden meer is om niet uit je zetel te komen, zelfs niet midden in de week!

  1. Pak een tas thee of koffie, kijk op de kaart en zoek een landelijk of bosrijk gebied in de buurt waar je nog nooit bent geweest en je mag kamperen.
  2. Pak je tas in*, vraag of iemand mee wil (of ga alleen) en je bent klaar om te gaan!
  3. Aan het eind van je (werk)dag stap je op de trein of bus richting je gebied en wandel naar een rustige plek.
  4. Slaap onder de sterren, sta op met de zon en voel het natte gras onder je voeten. Dan pak je alles weer in en wandel je terug.
  5. Om 9 uur zit je weer achter je bureau of ben je weer op je werk. Misschien niet helemaal uitgeslapen, maar wel voldaan en blij!

*Wat neem je mee? Slaapzak, matje, bivvy bag, muts, warme kleren, eten, kaart en zaklamp

Tip: gebruik de hashtag #microadventure om je avonturen te delen en gelijkgestemden te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

7 + negentien =