Kunst in de West-Zweedse natuur op het eiland Tjörn

© www.pilane.org - Giant of Salt by Coderch Malavia

Als je van kunst én natuur houdt, dan sturen we je linea recta naar het West-Zweedse eiland Tjörn. Zeker nu er in de beeldentuin van Pilane deze zomer een uitzonderlijk tentoonstelling loopt rond de Belgische surrealistische schilder Magritte. We hebben zelfs een logeertip voor je, in een vuurtoren…

René Magritte – Nordiska Akvarellmuseet © Bildupphovsrätt, Stockholm 2022

René Magritte in West-Zweden

Het Nordiska Akvarell Museet op Tjörn (Scandinavisch Waterverfmuseum) pakt de hele zomer uit met een fantastische tentoonstelling rond de Belgische schilder René Magritte. Onder de titel ‘René Magritte: a Lab of Ideas’ kan je genieten van een bijzonder rijke collectie aan werk op papier, zoals brieven, schetsen, gouaches, tekeningen…

Veel van de werken werden nooit eerder aan het publiek getoond. Ze geven een idee van de manier waarop Magritte surrealisme toevoegde aan vaak gewone, dagelijkse objecten. Deze ronduit unieke en opzienbarende retrospectieve wordt begeleid door een rijkelijk geïllustreerde catalogus.

Jaume Plensa, ANNA © Pilane Heritage Museum / Sweden

Pilane: wondere wereld van beelden

En ken je Anna al? Dit bijzondere beeld torent nu permanent meters hoog uit boven de rauwe, door zeewind afgeborstelde bodem van Pilane, het beeldenpark op Tjörn. Het witte hoofd staat symbool voor de schoonheid van het park, dat elke zomer een beeldententoonstelling opzet.

Van half mei tot september loop (of fiets) je hier te midden bijzonder inspirerende beelden. Elk jaar opnieuw worden artiesten uit de hele wereld uitgenodigd om zich door de locatie te laten inspireren en er een werk neer te zetten. Buiten de zomermaanden kan je in dit natuurpark vrij kan rondwandelen en genieten van de adembenemende zichten over de nabijgelegen zee én prehistorische overblijfsels.

Logeertip: Pater Noster, de vuurtoren van Hamneskär

Op het piepkleine eilandje Hamneskär, ten westen van het eiland Tjörn, staat een vuurtoren. Tientallen jaren lang was die een baken van veiligheid voor schepen die door woelige wateren naar de Zweedse kust voeren. Ontelbaar zijn de schippers die in deze woelige archipel aan de Zweedse westkust een ‘Onze Vader’ prevelden…

Maar ’times, they are changin’… De vuurtoren heet nu ‘Pater Noster‘, en herbergt een klein hotelletje, waar je alleen per boottaxi heen kan. Wie hier logeert, herbeleeft de kracht van de Noordzee, waant zich torenwachter, geniet van absolute rust, én laat zich verrassen door een gastronomische keuken. Pater Noster wordt bedolven onder de internationale prijzen. Niet voor niets: hier is de wind harder, het zeewater zouter, het licht helderder, en het eten zaliger.

www.westzweden.nl