Actief in Vlaanderen: lokale activiteiten voor buiten sporten en bewegen

Smokkelaarsroute in de Antwerpse Kempen
(c) Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen

“Buiten beleef je meer”, dat kunnen we alleen maar beamen. Wij zijn in elk geval klaar voor een frisse neus. Daarom hebben we een artikelenreeks geselecteerd met lokale activiteiten voor  buiten sporten en bewegen. Een handig overzicht en vele tips vind je in de artikelen met als tag: Actief in Vlaanderen!

Actief in Vlaanderen

Van de bossen in Brussel tot de duinengordel of de Antwerpse Kempen. Lokale activiteiten voor wie buiten wil sporten en bewegen zijn er genoeg. Onder de tag ‘Actief in Vlaanderen‘ groeperen we voortaan al wat er bij jouw in de buurt te beleven valt. Hieronder alvast enkele ideetjes.

Lokale activiteiten per provincie
voor buiten sporten en bewegen

Antwerpen

– Het traject tussen Lokeren en Temse van het Grote Route Pad Waas- en Reynaertland is een prachtig stukje achtertuin om te voet of met de fiets te ontdekken.

– Wandel het Gilbert van Schoonbekepad, of althans een stuk van het Vlaams gedeelte, om er alvast in te komen. Het totale pad is immers 244 km lang en loopt van Antwerpen naar het Nederlandse Veenendaal. Het stuk van Antwerpen naar Breda meet 97 km en is opgedeeld in drie etappes tussen de 14 en 18 km.

Fietsen of wandelen langs Antwerpse forten? Dat kan, via de fortengordels. Rondom Antwerpen liggen twee ringen van forten. De verdedigingsstructuren zijn gebouwd tussen 1859 en 1914. De meeste forten zijn niet toegankelijk voor het publiek, behalve tijdens evenementen of op Open Monumentendag. Van de Fortengordel Antwerpen zijn wel delen toegankelijk, vaak groendomeinen.

– Op de smokkelaarsroute in de Antwerpse Kempen is het smokkelverleden nog springlevend. Via grensgemeenten als Ravels, Poppel en Baarle fiets je langs rustgevende landschappen, veel groen én elf kunstzinnige smokkelklompen.

Limburg

Fietsen door de Bomen Bosland Limburg fietsbeleving
© Fietsen door de bomen – Toerisme Limburg

– Het blijft een belevenis: fietsen door de bomen in het Bosland. Het boomkruinenpad rond knooppunt 272 van het fietsroutenetwerk waar de boomkruinen groeien en groeien.

– Kronkelen tot je duizelig wordt kan je op de mountainbike rond Genk. Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar hier liggen een massa singletrails. De bosgrond en het Limburgse zand kunnen veel regen aan; hier kun je dus in alle weersomstandigheden prima rijden.

– Voor de trailrunners is er de prachtige Voerstreek. Het Alsbos in Sint-Pieters-Voeren en vervolgens via het Vrouwenbos en het Veursbos naar het kerkdorp Teuven, bijvoorbeeld. Zei er iemand ‘pittoresk’? Of pik er een van de vele mooie bewegwijzerde wandelwegen uit van het Wandelnetwerk Voerstreek (125 km).

– De Sahara van Lommel staat niet voor niets in onze top vijf kindvriendelijke wandelingen in België. Er zijn verschillende bewegwijzerde wandelroutes, waaronder een kinderwandeling van 2,9 kilometer. Een dertig meter hoge toren kijkt uit over de miniatuurwoestijn. 

– Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode fuseerden tot de nieuwe Limburgse gemeente ‘Oudsbergen’. De naam verwijst naar de grootste en hoogste stuifduin van Vlaanderen: de Oudsberg. Hier trek je de wandelschoenen om te wandelen in de Limburgse duinengordel van Oudsbergen.

Oost-Vlaanderen

Waas- en Reynaertland 'beste wandelroute' van 2020
Streek-GR Waas- en Reynaertland

– Nog zo’n mooie streekwandeling: de Streek-GR Waas- en Reynaertland. Nog niet zo lang geleden werd de route volledig vernieuwd en uitgebreid, met speciale aandacht voor de doortocht van heel wat nieuwe natuurgebieden. 

– Fietsers kennen deze streek als hun broekzak. Kuitenbijters als de Fiertelmeers of de Koppenberg testen je kuit- en longcapaciteit. Liever prachtig mountainbiken? Dan sturen we je naar het Koppenbergbos, vanwaarhet snel richting Elenebos, Zulzeke en Kwaremont gaat. 

– Het Kluisbos is een 300 ha grote groene theemuts bovenop de 141 meter hoge Kluisberg. Een glooiende terrein vol statige beukenbomen. De Kluisbosroute is een mooie route voor een trailrun van 12 kilometer over grotendeels onverhard terrein.

West-Vlaanderen

Tijl Uilenspiegel-route

– Een leuke voor met het gezin, zeker als je als eens een strip of boek over Tijl Uilenspiegel hebt (voor)gelezen: de Tijl Uilenspiegel-route. Eigenlijk is het een grensoverschrijdend pad, maar je kan de 160 km natuurlijk gerust inkorten en enkel (een deel van) het traject in West-Vlaanderen afleggen. Zodra het weer opengaat, kan je natuurlijk ook het Tijl Uilenspiegel-museum in Damme bezoeken.

– Je al eens aan nordic skaten gewaagd? Aan de Damsevaart ligt een mooi stukje weg op je te wachten. Satrten doe je bij het kruispunt van de Damsevaart Zuid en Fort Lapin, aan de rechterkant van het kanaal. Na 400 meter volg je richting Knokke en steek je over naar de andere oever. Deze weg volg je tot in Sluis.

Vlaams-Brabant

– Het wandelnetwerk Demer en Dijle verbindt 213 knooppunten over 340 km in 10 gemeenten van de Groene Gordel en het Hageland. Voer genoeg om je een zomer lang zoet te houden, toch?

– Het Pajottenland is een rustige streek ten zuidwesten van Brussel, bergrensd door de Zenne en de Dender. Erg mooi mountainbiketerrein waar de beklimmingen nergens te lang zijn en de afdalingen niet te technisch of te steil. Eentje om er weer in te komen.