Hannes Van Duysen Wereldkampioen Boulder bij de Jeugd

Donderdag 25 augustus omstreeks middernacht namen de laatste 6 atleten van een deelnemersveld van 45 mannen deel aan de finale van het Wereldkampioenschap Boulder voor U20 in het Amerikaanse Dallas. Om 1u30 was duidelijk dat Hannes Van Duysen voor het tweede jaar op rij de titel mee naar huis mocht nemen!

Foto’s Hannes: Slobodan Miskovic | Foto’s Lucie en Corentin: Caleb Timmerman

Hannes Van Duysen (17 jaar, uit Vinderhoute) won in 2021 het wereldkampioenschap boulder bij de U18 en had ook eerder dit jaar de Europese Jeugdwedstrijd in Soure glansrijk gewonnen. Daarom startte hij als één van de topfavorieten aan deze wedstrijd. Na een aarzelende start plaatste Hannes zich als 11e voor de halve finales, waar hij zijn zelfzekere klimstijl terugvond en zich als hoogst gerangschikte voor de finale plaatste. In die finale was hij een maatje te sterk door als enige 3 van de 4 boulderproblemen op te lossen.

“Het is crazy”, zei Van Duysen. “Ik voel me zo opgelucht omdat ik in het begin een beetje druk voelde. Na de eerste route voelde ik me echter goed en het draaide heel goed.”

Hannes heeft dit jaar meermaals deelgenomen aan het IFSC World Cup-circuit en heeft het gevoel dat zijn ervaring hem heeft geholpen om de hoogste trede van het Jeugdpodium te bereiken: “Om deel te nemen aan World Cups moest ik meer trainen en slimmer worden tijdens trainingssimulaties vanwege het niveau van de competitie. Dat heeft me echt gemotiveerd om harder te trainen en deze extra inspanning heeft zich nu dus getoond.”

Meer Belgisch talent

—> Bij de U16 mag ook Corentin Laporte (15 jaar, uit Ukkel) zich tevreden wanen. Met zijn beste resultaat van het seizoen, een 8e plaats op 44 deelnemers, miste hij net de finale binnen zijn leeftijdscategorie.

                                         —>
Bij de U20 Dames heeft Lucie Watillon (19 jaar, uit Namen) na een harde wedstrijd vrede moeten nemen met een 23e plaats op 45 deelnemers.

 

Meer actie

Alle atleten komen later deze week nog in actie in het onderdeel Lead (lengteklimmen). Gezien de 12e plaats op het EK Senioren in Munchen afgelopen week en zijn overwinning op de Europese Jeugdbeker in Imst in juni, heeft Hannes ook hier een rol als favoriet. Met een tweede plaats op de Europese Jeugdbeker in Imst zijn de verwachtingen bij Lucie ook hoog.

Verder kan je de hoogtepunten ook volgen via de social media van het Belgian Climbing Team op Instagram of Facebook.

Over de wedstrijd

Het Wereldkampioenschap begint met een kwalificatieronde bestaande uit 6 ‘boulderproblemen’. Elke atleet krijgt per boulder 5 minuten om deze op te lossen, waarna ze meteen terug in isolatie gaan. Op die manier ziet de atleet niet hoe de tegenstanders het ervan afbrengen en wint hij/zij geen voorkennis over de oplossing van het volgende boulderprobleem.

De twintig atleten die het best uitkomen in de kwalificaties stoten door naar de halve finale. Daar krijgen ze opnieuw vier nieuwe boulders voorgeschoteld. Vervolgens mag de top zes zich nog wagen aan de laatste vier boulders om de medaillewinnaars te bepalen.

Bij lengteklimmen werkt men met twee routes in de kwalificaties, één route in de halve finales en één route in de finale. Atleten moet zich respectievelijk binnen de top 26 voor de halve finales en binnen de top 8 voor de finales plaatsen om een kans te maken op een medaille.

Zowel de kwalificaties, halve finales als de finales vinden gelijktijdig plaats voor de mannen en de vrouwen.

Wedstrijden aankomende dagen

  • Zondag 28 augustus | Lead kwalificaties U20 (JR) M & F | Hannes Van Duysen & Lucie Watillon
  • Maandag 29 augustus | Lead kwalificaties U16 (YB) M | Corentin Laporte
  • Dinsdag 30 augustus | Lead Halve Finales U20 (JR) M & F (Na selectie) en Lead Finales U20 (JR) M & F (Na selectie) | Hannes Van Duysen & Lucie Watillon
  • Woensdag 31 augustus | Lead Halve Finales U16 (YB) M & F (Na selectie) en Lead Finales U16 (YB) M & F (Na selectie) | Corentin Laporte

Lengteklimmen: lang en krachtig

Als oudste van de drie discipline is het de bedoeling binnen Lengteklimmen om een 15m hoge wand te bedwingen waar voor competities telkens nieuwe routes zijn uitgestippeld. Deze worden gradueel zwaarder, technischer en moeilijker. Je krijgt een tijdslimiet waarbinnen je in één poging zo hoog mogelijk dient te klimmen. Waar vroeger de verzuring zorgde voor de meeste vallen, heeft het Olympisch format ervoor gezorgd dat de routes veel krachtiger en dynamischer zijn geworden. Het risico op een (veilige) val neemt dus toe naarmate de klimmer hoger geraakt. De verplaatsing van greep naar greep maakt de spanning vaak te snijden!

Boulderen: kort en krachtig

Bij klimmen denk je misschien aan een touw, een klimgordel en adembenemende hoogtes, maar dat is bij boulderen nét niet het geval. Anders dan bij lengteklimmen zijn de boulderwanden een stuk lager, en gaan ze max. tot 5 meter hoog. Een gordel en touw zijn hier dus overbodig. Als je valt, dan ligt er onderaan de klimmuur een dikke valmat om je op te vangen. Omdat de routes korter zijn, wordt de intensiteit van de bewegingen opgedreven. Er komt veel kracht, vormspanning en vindingrijkheid van de sporter bij kijken. Best pittig dus. Spektakel en sensatie verzekerd!

Klimmen, een Olympische Sport

Op de Olympische Spelen van 2021 kreeg je al een voorsmaakje van deze relatief nieuwe sport. Daar maakte Sportklimmen haar debuut in een gecombineerd format bestaande uit drie disciplines: Lead, Boulder en Speed. Deze combinatie bleek voor de meeste olympiërs geen evidentie te zijn, met een interessante podia als resultaat. Toch was het debuut duidelijk een succes. In 2024 zal klimmen opnieuw op het Olympisch toneel verschijnen tijdens de Spelen in Parijs. Ditmaal voorziet de organisatie een extra set medailles voor de speedklimmers. De disciplines Boulder en Lead worden nog steeds samengenomen, maar die combinatie ligt als iets meer voor de hand.

De Belgische topklimmers weten alvast waarnaartoe te werken.

Tenerife trailrunning