Home Nieuws Hamamelisfeesten van start in Arboretum Kalmthout

Hamamelisfeesten van start in Arboretum Kalmthout

0
Hamamelisfeesten van start in Arboretum Kalmthout
(c) Arboretum Kalmthout

De winterbloeiende toverhazelaars, Hamamelis, zijn het paradepaardje van Arboretum Kalmthout. In de arboretumtuin vind je de grootste en de oudste collectie in Europa. Nog tot 26 februari zijn het Hamamelisfeesten.

Elke winter toveren honderden Hamamelisstruiken het arboretum om in een zee van geel, oranje en rood. Hun bloempjes op kale takken zorgen niet alleen voor een spectaculair visueel effect, ze verspreiden ook een overweldigend, zoet parfum doorheen de tuin.

Een uitgestippelde wandelroute brengt bezoekers langs de mooiste exemplaren. Bij het toegangsticket tot de tuin zit een routeplan dat bezoekers wegwijs maakt doorheen het 13,5 ha groendomein. Elke toverhazelaar draagt een naambordje met ook de Nederlandse naam, en de herkomstregio wanneer het een botanische soort is. De naambordjes staan langs de paden opgesteld zodat je er niet naar moet zoeken. De collectie toverhazelaars van Arboretum Kalmthout omvat zo’n 190 verschillende variëteiten, waarvan sommige bijna 100 jaar oud zijn!

Wereldwijd beheert Arboretum Kalmthout het stamboek van de Hamamelis-cultivarnamen. Alle nieuwe variëteiten worden hierin voor het eerst genoteerd. Hamamalis x intermedia ‘Jelena’ is een cultivar genoemd naar Jelena De Belder, stichter en grondlegster van Arboretum Kalmthout.

Beleef de Hamamelisfeesten

Bezoekers kunnen de Hamamelisfeesten op één van deze manieren beleven:

1. Door het volgen van een uitgestippelde wandelroute langs de mooiste toverhazelaars via pijlen en een routeplan.

2. Door daarbovenop de gratis audiotour via de ErfgoedApp op hun smartphone te downloaden en bij het wandelen verhalen te beluisteren over de toverhazelaars van Arboretum Kalmthout.

3. Door aan te sluiten bij een rondleiding om 14 uur. Terwijl er vorige edities enkel wandelingen op zondag waren, staan gidsen tot 26 februari 2023 élke dag van de week én het weekend om 14 uur voor de bezoekers klaar. Ze vertellen boeiende verhalen en anekdotes over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de Hamamelis-collectie, die onlosmakelijk verbonden is met het kwekerijverleden van het domein en de passie van de grondleggers van het arboretum, Robert en Jelena De Belder.

4. Door een privérondleiding te boeken op een moment naar keuze voor maximum 25 personen. Er is keuze uit verschillende themawandelingen, waaronder toverhazelaars en winterbloeiende planten.

Hamamelisfeesten Praktisch

  • Wanneer? 5 januari 2023 tot en met 26 februari 2023, van 10 tot 17 uur
  • Waar? Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
  • Prijs? Volwassenen € 9, senioren € 8, studenten € 7, kinderen -12 jaar gratis (kortingen voor groepen >15 personen)
  • Rondleiding? Elke dag om 14 uur in groepen van max. 20 personen (extra € 3 euro en €2 voor jaarkaarthouders en museumpashouders) of boek een privérondleiding (extra € 55 per rondleiding).
  • www.arboretumkalmthout.be


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

zes + 6 =