Home Lees Far Out Online 2023 > Lente/Zomer Kies je tent! In het gamma van MSR

Kies je tent! In het gamma van MSR

0
Kies je tent! In het gamma van MSR

De juiste tent vinden, dat vergt enig onderzoek en voorbereiding. Wat is het verschil tussen een koepel- en een tunneltent? Tussen aluminium en carbon? Ga je voor een minimalistische shelter, een backpackingtent, een ruimer familiemodel of een vierseizoensonderkomen? We onderzochten de vele mogelijkheden in het gamma van MSR.

Foto’s: MSR, Scott Rinckenberger & Barg Basberg

Een tent die voor al je avonturen geschikt is, zal je niet zo snel vinden. Maar met een zorgvuldig uitgekozen, degelijke tent van een kwaliteitsmerk als Mountain Safety Research, kortweg MSR, kom je een heel eind. Het merk bestaat al ruim 50 jaar en is opgericht door wijlen Larry Penberthy, een ingenieur en bergbeklimmer. Zijn filosofie was dat betere, veiligere en betrouwbaardere apparatuur de sleutel is tot het ontgrendelen van grotere avonturen. En dat kunnen we alleen maar beamen.

Keuzecriteria in de balans

Goed, terug naar onze tent. Ook in het gamma van MSR komen de tenten in allerlei soorten, vormen en maten. Een eerste afweging die je moet maken, is waar je meer en minder belang aan hecht. Met name qua ruimte, gewicht, gebruiksgemak en weerbestendigheid.

Ga je kamperen met de rugzak, dan telt elke 100 gram en is een klein pakvolume een belangrijk punt. Eerder een bikepacker, dan telt dat pakvolume nog steeds, maar de kilo’s iets minder. Reis je met meer personen of je gezin, dan is een extra slaapcompartiment en/of een ruime voortent mogelijk een plus. Expeditietenten zijn dan weer enorm stormvast en dus geschikt voor zeer ruige (of winterse) weersomstandigheden.

Verschillende materialen

Vervolgens heb je voor zowat elk onderdeel van de tent een keur aan materialen. MSR trekt resoluut de kaart van ripstop nylon en/of polyester met een waterafstotende DWR-coating. De voordelen zijn legio: beide zijn sterk en licht van gewicht, ongevoelig voor schimmelvorming en worden niet zwaar als ze nat zijn. Het voordeel van polyester is dat dit materiaal bestand is tegen uv-licht, nylon is dan weer lichter en dus een beter keuzen voor grammenjagers.

Qua tentstokken heb je de keuze tussen aluminium dan wel carbon. Carbon wordt enkel voor de allerlichtste tentmodellen gebruikt, aluminium stokken zijn minder licht, maar versplinteren niet moesten ze onverhoopt breken – en steken dus ook niet gelijk door je tentzeil.


 

> Een ideale familietent?

Zelfs met al onze jaren kampeerervaring is het uitzoeken van een geschikte familietent nog steeds de lastigste oefening. Hoe groot en comfortabel kan of wil je gaan? Zeker het gewicht en de stahoogte zijn doorgaans heikele punten. Vandaar dat we zeer te spreken zijn over de MSR Habitude Family & Group Camping Tent.

Dit stevige model van ripstop polyester met een DWR-coating is verkrijgbaar in een versie voor 4 of 6 personen. Met een gewicht van respectievelijk 5,5 en 6 kg is de tent vrij licht, terwijl de stahoogte 185 cm bedraagt. De tent opzetten is een fluitje van een cent; zelfs kleine helpers snappen de kleurgecodeerde stokkenclips meteen. Ook handig zijn de opbergvakken en extra ophanglussen in de tent.

In de grote voortent kan je zo je bagage kwijt en heb je plaats voor een spelletje kaart als het regent. De tent zelf heeft een waterkolom van 1500 mm en het vloerzeil een van 10 000 mm. Dit maakt de tent perfect waterdicht. De ijsblauwe buitentent maakt het binnenin ook lekker donker. Vroeger naar bed of wat langer uitslapen? Dat is zeker met kinderen zeer welkom na zoveel avontuur!

#msrgear #homeiswhereyoustakeit #unrulydreamers

Tip

Heb je doorgaans best wat bagage mee? Koop dan een tent voor minimaal één persoon meer. Zo kun je je rugzak en materiaal desnoods ook in je tent kwijt en hou je in de voortent zit- of speelruimte over.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vijf × 5 =