Home Bestemmingen Puur genieten van 365° natuur in Anzère

Puur genieten van 365° natuur in Anzère

0
Puur genieten van 365° natuur in Anzère
© Henri Guanzini

Goed een halve eeuw geleden was Anzère niet veel meer dan een piepklein dorp met een chalet of vijf, gelegen op een zonnige zuidflank met uitzicht op het Rhônedal en de Walliser Alpen. Fast forward naar 2023 en we komen aan in een welkome vakantiebestemming waar geen natuurliefhebber noch buitensporter zich verveelt.

Pas in de jaren 60 werd Anzère door de buitenwereld ontdekt. Op deze toplocatie in het Zwitserse kanton Wallis werd toen in recordtijd een charmant wintersportdorp opgebouwd rond een groot, autovrij plein, waar je tot op vandaag de meeste horecazaken, winkels en supermarkten terugvindt. Badend in de zon en met een  adembenemend panorama, is dit op het zuiden gelegen juweeltje ten noordoosten van Sion de perfecte plek om te genieten van 365° natuur.

© Michael Meusburger

Indrukwekkend en toch behapbaar

Wat we gelijk fijn vinden aan Anzère is hoe ‘behapbaar’ de plek is. De traditionele houten bergchalets en rustieke alpenwoningen gemaakt van steen of zongebruind hout belichamen de charme en eenvoud van het dorp. Het kleine formaat (met een 500-tal inwoners en evenveel toeristenbedden), het autovrije dorpsplein en de warmte en gastvrijheid van de bewoners maken er tezelfdertijd een perfecte gezinsbestemming van.

Maar Anzère is meer dan een knus en charmant dorp op 1500 meter hoogte. De natuurschatten rondom strekken zich namelijk uit van de vallei tot 3248 meter hoogte en doorkruisen  de gemeenten Ayent en Arbaz, hun wijngaarden, landbouwgronden, bergweiden, bossen, gletsjers en rotsachtige landschappen. Voor natuurliefhebbers en buitensporters is het een buitenspeeltuin waar geen eind aan lijkt te komen.

Natuur in zijn puurste vorm

Of toch? De bovengrens van Anzère ligt namelijk bij de Wildhornpiek, met 3248 meter de hoogste berg op de grens tussen de kantons Wallis en Bern. Op en rond de Wildhorn zijn er outdoormogelijkheden te over. Het is de natuur in zijn puurste vorm – eenvoudig, mooi, mysterieus, voor velen nog onontdekt en absoluut een beleving die je wil delen met vrienden of familie. De makkelijkste manier om de regio te ontdekken, is met een paar bergschoenen aan. Te voet kan je elk klein dal, elke bergtop en elke berghut ontdekken. Een tip? Stap zo tegen lunchtijd richting Le Grenier de Zalan, een herdershut waar je ook vanaf het station Pas de Maimbré heen kan wandelen. De kok is er fantastisch.

© Nicolas Sedlatchek

Of trek naar het Lac de Tseuzier. De panoramische hike rond dit stuwmeer meer schotelt je in een uurtje magische momenten voor, wanneer de rotsachtige vallei langzaam plaatsmaakt voor een bos van dennen en lariksen, en waterstromen van elke intensiteit samenkomen in het kleurrijke meer. Dit alles afgetopt met een adembenemend uitzicht over het Rhônedal dat als een raam uitkijkt op de Zwitserse Alpen.

Wandelen langs oude waterwegen

© Elio Scharrenberger

Een wandeling langs de ‘bisses’ wil je zeker niet missen. Een bisse is een flauw hellend irrigatiekanaal dat water van bergstromen en rivieren naar landbouwgrond, weilanden en wijngaarden brengt om ze te irrigeren. Omzoomd door de Sionne in het westen en de Lienne in het oosten, met uitzicht op de Rhônevallei en stroomafwaarts van de Wildhorngletsjer, is Anzère omgeven door water.
De bisses maken deel uit van het erfgoed van Anzère en zijn tegenwoordig een must om te zien. Je kan er ook niet naast lopen; tijdens zowat elke wandeling of fietstocht kom je er wel een op je pad tegen.

In het Musée des Bisses ontdek je hoe vindingrijk de 15de-eeuwse bewoners waren en hoe ze hangend aan een bergmuur met hun blote handen en vrij primitief materiaal in de rotsen hakten om de irrigatiekanalen te maken die zo belangrijk waren voor de ontwikkeling van de streek.

© Michael Meusburger

Zonder hoogtevrees

Tijdens de spectaculaire wandeling van de imposante stuwdam van Tseuzier tot Mayens d’Arbaz, vlakbij Anzère, ontdek je gerestaureerde overblijfselen langs de rotswand bij Torrent-Croix. Hoewel het bovenste deel van de Bisse van Ayent, gebouwd in 1442, is opgedroogd sinds de voltooiing van de dam, kun je er onderweg nog sporen van ontdekken. De doorgang vanaf Les Follés is alleen geschikt voor mensen zonder hoogtevrees. De aan de klif bevestigde goten zijn sinds 2019 vereeuwigd op de achterkant van het biljet van CHF 100.

Fietsgenot in alle vormen en maten

Ook fietsers komen in Anzère aan hun trekken. Want waar skiërs in de winter dol op zijn, houden mountainbikers in de zomer van: sport in een prachtige natuurlijke omgeving, met eindeloze uitzichten op de Walliser toppen en brede paden dan wel singletracks die de diepte induiken richting de volgende vallei. De dienst Toerisme heeft zes tochten uitgestippeld. Een ervan is de Chamossaire Tour. Met 13,4 km en 319 stijgende hoogtemeters goed te doen; vooral de afdaling van Combe d’Arbaz over een onverharde weg richting Arbaz is een plezier voor het wiel en oog.

© Henri Guanzini

De Alpage Tour is even lang, maar start een pak hoger. Vanuit Anzère neem je namelijk eerst de gondola naar het middenstation. Vanaf hier rij je over de alpenweiden naar de stuwdam van Tseuzier. Boven Pracombère, een boerengehucht met oude houten gebouwen, neem je een onverharde weg die omhoogklimt naar Bisse de Sion.

Vervolgens volg je de loop van dit historische irrigatiekanaal tot aan het gehucht Les Grillesses, voordat je weer afdaalt naar het startpunt van de dag. Vergeet je picknick niet!

Als een vogel in de lucht

En nog houdt de speeltuin niet op. Het merengebied rondom Tseuzier en bij uitbreiding de hele Anzèreregio is namelijk ook een uitzonderlijke klimplek, met mogelijkheden voor klimmers van alle niveaus. Zo zijn er 54 routes in 3 sectoren op de zuidwand van Arbaz en meer dan 160 routes van niveau 4 to 8C in de Rawylregio rondom de dam. Wie weet zie je onderweg in de lucht zelfs een rotspapegaai of lammergier. Via de dienst Toerisme kan je een gids huren en er worden ook geregeld initiaties georganiseerd.

© OT Anzère

Door hoogtes gebeten? Trakteer jezelf dan op een magisch moment met een tandemvlucht met een van de professionele piloten van de lokale paraglidingschool. Het landschap is spectaculair vanuit de lucht en nieuwe sensaties zijn keer op keer gegarandeerd. De kosten van een tandemvlucht bedragen CHF 160.

De Anzère Paragliding School organiseert ook lessen en trainingen voor wie alleen de lucht in wil. Paragliden kan het hele jaar door en elk seizoen heeft zijn eigen charme.

anzere.ch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vier × 2 =