Home Lees Far Out Online 2023 > Lente/Zomer De wondere wereld van de crosstriatlon in België

De wondere wereld van de crosstriatlon in België

0
De wondere wereld van de crosstriatlon in België

Voor al wie op zoek is naar een avontuurlijke sport in een schilderachtig decor, trekt bij crosstriatlon aan het juiste eind! Ruil je koersfiets in voor een mountainbike, koop je een paar lichte trailschoenen en schrijf je in voor een van de vele wedstrijden. Vergeet ook zeker je wetsuit niet, want die idyllische bergmeren zijn verraderlijk koud!

Tekst: Charlotte Dewilde / Foto’s: Xterra, Carel du Plessis

X-tri en Xterra

Crosstriatlon is het jongere, offroad broertje van de traditionele triatlon en nog relatief onbekend in onze contreien. Eind de jaren negentig werd voor de eerste keer een wereldkampioenschap crosstriatlon georganiseerd door de organisatie Aquaterra, die al snel de nieuwe flitsende naam Xterra kreeg. Zij zijn tot op vandaag de dominante organisator, naast de kleine lokale initiatiefnemers van crosstriatlonwedstrijden.

De wedstrijden van Xterra vinden over de hele wereld plaats en zijn per continent nog eens in verschillende nationale series opgedeeld. Zo heb je bij ons de serie Xterra Benelux met het Europees kampioenschap in Namen op 10-11 juni 2023 als absolute highlight. Alleen al in de zomermaanden kan je na de stop in België terecht in achtereenvolgens Zwitserland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Tsjechië en in augustus opnieuw in België – meer bepaald in Lac de la Gilippe dit keer.

Als supportster mocht ik al enkele malen met volle teugen genieten van hun uitstekend georganiseerde evenementen. Dat bij Xterra offroad en avontuur diep in hun DNA geworteld zit, merk je meteen. Ondertussen is de crosstriatlonkalender sinds enkele jaren bovendien aangevuld met duatlon, trailrun, aquatlon, aquabike en een swimrun. Geen uitvlucht meer om geen lid van de Xterra-familie te worden.

Korter, technischer en 100% avontuur

Dat triatlon en bij uitbreiding crosstriatlon aan het boomen is, is al enkele jaren duidelijk. In
vergelijking met de klassieke kwarttriatlon is  de offroadversie iets korter, veel technischer en bovendien 100% avontuur. Eerst moeten de atleten 1,5 km in een meer zwemmen, daarna ongeveer 30 km mountainbiken en afsluitend 10 km trailrunnen. (Red.: de International
Triathlon Federation (ITU) organiseert sinds 2011 ook een wereldkampioenschap crosstriatlon. De afstanden van dit WK verschillen van die van Xterra, namelijk 1 km zwemmen, 20 km fietsen en 6 km lopen.)

De zwaarte van een crosstriatlonwedstrijd hangt voornamelijk af van het aantal hoogtemeters tijdens het mountainbiken en trailrunnen. Reken hoe dan ook op een hoogintensieve inspanning van in totaal minstens drie uur. Ook verken je best op voorhand het mountainbikeparcours, aangezien de techniciteit van wedstrijd tot wedstrijd erg kan verschillen en niet elk parcours voor iedere gewone sterveling is weggelegd. Uiteraard kan je ook voor de discovery of rookieversie kiezen. In dat geval zijn de afstanden korter. In Namen respectievelijk 500 meter zwemmen, gevolgd door 16 km biken en 5 km lopen dan wel 250 meter zwemmen, gevolgd door 6,4 km biken en 2,9 km lopen.

Ik doe een crosstriatlon en ik neem mee…

De uitrusting van een crosstriatleet is grotendeels dezelfde als die van de traditionele triatleet, denk hierbij aan een wedstrijdpakje, wetsuit, duikbril, badmuts, helm, energiegelletje en handdoek. De koersfiets wordt door een mountainbike – bij voorkeur met full suspension – ingeruild. Gravelbikes zijn niet toegelaten. Opteer zeker ook voor klikpedalen, aangezien die je de nodige controle en stabiliteit geven tijdens de technische trails. Ook neem je beter niet je snelle loopschoenen mee, maar ga je voor lichte trailschoenen met elastische veters zodat je snel kan wisselen.

Hoewel de afstanden vaak iets korter zijn dan de klassieke kwarttriatlon ben je toch vaak dubbel zo lang onderweg. Neem dus voldoende water en gelletjes of ander krachtvoer mee. En last but not least: een eenvoudig reparatiesetje aan je zadel is zeker geen overbodige luxe…

Fietsen op een Naamse Citadel

De Xterra crosstriatlon keert niet alleen terug naar de iconische Citadel van Namen, de stad kreeg ook het Europees kampioenschap Xterra 2023 toegewezen. Aan het EK Xterra op zaterdag 10 juni wordt op zondag 11 juni een spectaculaire Short Track toegevoegd, een triatlon over de korte afstand waaraan alleen de top-30 van het EK mag meedoen. Op het programma: een uitzonderlijk parcours dat rivieren, bergen en bospaden combineert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

1 × 2 =