Home Bestemmingen Microavontuur in en rond de Wutachschlucht in het Zwarte Woud

Microavontuur in en rond de Wutachschlucht in het Zwarte Woud

0
Microavontuur in en rond de Wutachschlucht in het Zwarte Woud

Wist je dat je op een zestal uur rijden van hier een paar dagen lang kan wandelen in een wondermooie kloof? Dat kan in een avontuurlijk wild rivierdal in het Zwarte Woud. De rivier de Wutach en haar zijrivieren vormen een overweldigend oerlandschap met romantische kloven en oerbossen. Een onvergetelijke ervaring voor elke wandelaar.

Tekst & foto’s: Jo Haegeman

Er zijn verschillende wandelroutes doorheen de regio, maar we puzzelen zelf een gevarieerde driedaagse in elkaar die ons langs de mooiste plekken in en rond de Wutachkloof zal brengen. Deze kloof ligt verstopt in het hart van het grootste Duitse natuurpark, Südschwarzwald. Je vindt er ruige dalen, wilde rivieren, heldere meren en zonnige hoogten.

Het groenste groen

Eerst droppen we onze fietsen in Bonndorf. Daar zullen we ze weer oppikken op het einde van dag twee. Vervolgens rijden we met de auto door naar het dorpje Stühlingen, waar we die achterlaten en vertrekken met een rugzakje voor twee dagen. In Stühlingen volgen we direct een pad dat langs de oevers van de rivier loopt. Hier nog geen indrukwekkende kloof, maar een bucolisch heuvellandschap. De eerste kilometers vormt de Wutachrivier de grens tussen Duitsland en Zwitserland. Net voorbij Grimmelshofen kom je al in een mooie groene kloof met enkele watervalletjes. Ons eerste hotelletje ligt in Blumberg, en we nemen de 876 meter hoge Buchberg er nog bij om de dag af te sluiten. 22 km op vierenhalf uur met 900 hoogtemeters, een mooie eerste dag.

Dag twee staat er 25 km wandelen op de planning. Net buiten Blumberg duiken we de Schleifenbachklamm met bijhorende waterval in. Een mooie voorbode van de diepere Wutachklamm later op de dag. Die begint net voorbij Wutachmühle. Je stapt dan al door het groenste groen, maar de wanden komen ineens een paar honderd meter omhoog. Langzaamaan wandel je een soort Jurassic Park in. Kleine houten bruggetjes, watervalletjes, een kabbelende Wutach; het is een klein paradijsje. We picknicken op een idyllische plek in de lentezon, zalig. Er zijn verschillende wandelingen doorheen deze kloof. Je kan er op een aantal plaatsen in of uit en hoeft dus niet de volledige lengte van de kloof af te leggen. Ook met kinderen kan je hier dus zeker uit de voeten.

In en uit kloven

We hadden de Wutachklamm nog verder kunnen afwandelen of uitbreiden met de Rotenbachschlucht, een andere zijkloof, maar wij kiezen ervoor om in Schattenmühle linksaf te nemen. Daar volgen we de wondermooie, korte Lotenbachklamm om terug ‘boven water’ te komen. De hele regio rond de Wutach heeft goeie busverbindingen, zodat je echt aan de ene kant de kloof induikt en op je zelfgekozen einde met de bus terugrijdt naar je startplaats. Wij springen de bus op naar Bonndorf, waar we de fietsen oppikken en de zestien kilometer naar Stühlingen fietsen. Vandaag droppen we de auto in Göschweiler, ongeveer op het punt waar we gisteren uit de kloof kwamen, en duiken opnieuw de Wutachkloof in.


Al na enkele kilometers wordt de Wutach er ofwel de Gutach (rechtsaf) of de Haslach (linksaf). Iets minder indrukwekkende kloven na die prachtige Wutachkloof, maar zeker de moeite waard. Vanaf Lenzkirch gaat de wandeling ‘bovengronds’ verder. Een zacht glooiend, groen heuvellandschap spreidt zich voor ons uit. We wandelen er richting het Schluchseemeer door oude bossen, over heuveltoppen tot toch al 1000 meter en langs prachtige weiden met schitterende vergezichten. Na ongeveer vijf uur zien we terug 25 km op de teller. Het plan was om in het dorpje Sluchsee de bus te nemen naar de auto, maar we missen nipt de laatste. Dus genieten we van een ijsje aan de oevers van het zonovergoten staalblauwe meer en nemen dan een taxi.

Met rollende banden

Ongetwijfeld konden we nog een vierde dag wandelen in de kloven rond de Wutach, maar we opteren voor een dagje mountainbiken in het Zwarte Woud. We verplaatsen ons daarvoor een halfuurtje naar het zuidwesten. Net onder de skigebieden Todtnauberg en Feldberg ligt het natuurreservaat Gletscherkessel Präg. Beboste heuvels, stevige klimmen en mooie afdalingen wachten ons op. We koppelen een vijftal toppen van tussen de 1000 en 1200 meter via een mooie route aan elkaar, en we stampen ons een dag doorheen dit stukje groen verborgen in het Zwarte Woud. De lucht is zuiver, de vogels fluiten en de banden maken dat rollende geluid waardoor je voelt dat je buiten bent. We genieten van deze verlaten omgeving en glimlachen van oor tot oor. Het waren vier schitterende dagen, dit microavontuur.

Opgelet!

De Wutachkloof is verboden voor fietsers, mountainbikers en ruiters en is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelgebruikers. Afhankelijk van het weer en het seizoen kunnen de wandelpaden in de kloof op sommige plaatsen glad zijn, vooral op de steile hellingen. In de wintermaanden wordt het wandelen door de kloof afgeraden.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

15 + tien =