Home Anders Outdoor Wandelen met ezels in België en buitenland

Wandelen met ezels in België en buitenland

0
Wandelen met ezels in België en buitenland

Lange wandelingen maken met jonge kinderen is een uitdaging. Zeker wanneer ze niet meer in een draagzak passen, maar hun beentjes nog niet zo sterk zijn dat ze kilometers per dag kunnen lopen. Een toptip voor een volgende wandelvakantie met kinderen is een ezeltocht.

Foto’s: Shutterstock

En nee, hiervoor hoef je niet eerst op cursus. De ezels zijn goed getraind, voorafgaand aan je vertrek krijg je de nodige uitleg over een ezel leiden en verzorgen. En al die bagage? Die draagt je nieuwe viervoetige wandelmaatje voor jullie mee. Kindjes te moe? Dan mogen ze op de rug van je ezel, zodat de volwassenen gewoon kunnen verder stappen. Ook leuk is dat je wandelend met een ezel een bezienswaardigheid bent en zeker in kleine dorpjes vaak nieuwsgierige mensen tegenkomt en makkelijk gesprekken aanknoopt.

Waarheen?

Vooral in landen als Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Griekenland is langere tochten maken met een ezel makkelijk te regelen. Wie aan Frankrijk denkt, raden we de website van de Nationale Vereniging voor Ezels en Trektochten aan. Hier vind je een handig kaartje met verhuuradressen en verschillende voorbeelden van tochten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een doorsteek van de Vercors, een tocht langs de Loire of een deel van de Weg der Hugenoten volgen? Zoek je het verder, dan zijn ook Turkije of Marokko een ideale optie. Al moet je mogelijk wat extra research doen om er zeker van te zijn dat de organisatie waarmee je reist dierenwelzijn hoog in het vaandel draagt.

Ezelwandelingen in België

Een microavontuur of alvast oefenen in eigen land? Dat kan ook uiteraard.

  • In Limburg bijvoorbeeld, in het mooie, bosrijke gebied van Bosland. ’t Ezelsbrugske heeft mooie luswandelingen uitgestippeld van 5 tot 11 kilometer en organiseert ook leuke workshops met ezels voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.
  • In Vlaams-Brabant zijn er opties te over. Van korte wandelingen en ezelvakanties van kampeerplek naar kampeerplek georganiseerd door natuurboerderij Het Bolhuis. Tot meerdaagse educatieve zwerftochten met Den Dolaard in de Getevallei. En zelfs begeleide wandelkampjes met ezels voor kinderen.
  • Neem ook eens een kijkje op de website van Toerisme Wallonië. Hier vind je een handig overzicht van organisaties die ezeltochten aanbieden, onder andere wandelingen van een uur tot drie dagen in de buurt van Gembloux, met overnachtingen in een comfortabele tipitent. Of een tocht van een paar uur, een dag of een weekend met Le Pré aux ânes, in Lierneux bij Vielsalm in de provincie Luik.

Goed om weten

Onthoud dat je met een ezel ongeveer 3 à 4 kilometer per uur wandelt en per ezel ongeveer 30 à 40 kg bagage kan meenemen, verpakt in soepele tassen die je makkelijk in het pakzadel kwijt kan. Tijd voor een pauze of een mooie plek gevonden om je tent op te slaan, zorg er dan voor dat er voldoende schaduw is voor je viervoetige metgezel. De verzorging kan je deels aan de kinderen overlaten (mits supervisie uiteraard): borstelen, de hoeven schoonkrabben, knuffelen, water en eten geven. Een heerlijk tijdverdrijf na een leuke wandeldag.

“De kinderen doopten hem ‘Balou’. Ik vertelde hen maar niet dat ‘hij’ een meisje was. We hielden ons hart een beetje vast. Zou het temperament van Balou geen roet in onze plannen gooien? Hij keek mij in elk geval vrij nukkig aan tijdens onze eerste kennismaking en dat ik onze kampeerspullen voor de zekerheid wat harder vastsjorde, vond hij ook maar niets. Maar een paar dagen samen wandelen, doet wonderen. We liepen steeds vaker in dezelfde pas en als ik mijn hoofd ’s ochtends uit de tent stak, begroette hij me luid balkend. Na meer dan een week viel het afscheid niet alleen de kinderen, maar ook mij erg zwaar!”
Marie, mama van Livia (8), Eva (6) en Ben (4)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

11 + 6 =