Home Lees Far Out Online 2023 > Lente/Zomer KOMPAS: nieuwe routes, parken, initiatieven voor 2023

KOMPAS: nieuwe routes, parken, initiatieven voor 2023

0
KOMPAS: nieuwe routes, parken, initiatieven voor 2023
(c) Shutterstock

Ons natuurhart klopt weer wat sterker met deze rits aan nieuwe routes, parken en initiatieven voor 2023. Geniet ervan met een zo klein mogelijke voetafdruk!

Nieuwe nationale parken in België

In 2022 werden twee nieuwe Waalse nationale parken opgericht: l’Entre-Sambre-et-Meuse en la Vallée de la Semois. Beide gebieden genieten nu 13 miljoen euro extra steun, plus 1,4 miljoen euro voor de uitbouw van toeristische infrastructuur. In Vlaanderen is er sinds 2006 maar één nationaal park, namelijk dat van de Hoge Kempen. Maar ondertussen zijn er vijf nieuwe kansmakers: Bosland, Brabantse Wouden, Kalmthoutse Heide, Scheldevallei en Taxandria. Uiterlijk 31 mei dienen zij hun dossier in. Eind 2023 volgt de definitieve erkenning.

Duitsland: UNESCO Werelderfgoed in overvloed

Ook in Duitsland valt er in 2023 heel wat te beleven, zeker met 51 Unesco Werelderfgoedsites… Zo viert heuvelstad Bamberg haar 30e verjaardag als Unesco Werelderfgoedsite, zit de Dom van Aachen al aan haar 45e Unesco jubileum en mag het Frankenwald Natuurpark 50 Unesco-kaarsjes uitblazen. Ook kan je maar liefst 8 Unesco-routes doorheen Duitsland volgen om de verschillende Werelderfgoedsites te ontdekken, onder andere die naar Lake Constance en het paalhuismuseum. germany.travel

Fiets- en Wandelroute van het Jaar

Eentje – of beter twee – voor je agenda: de Fiets- en Wandelroute van het Jaar 2023! Beide werden eerder dit jaar na een zorgvuldige selectie door de jury bekendgemaakt tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in respectievelijk Gent en Utrecht. Voor de fietsroute ligt de start niet al te ver van huis, als je enkel het deel in ons land aflegt. De EuroVelo 5 ‘Via Francigena’ in België werd namelijk bekroond met de eretitel. De Wandelroute is het Stellingenpad in Nederland.

Hondvriendelijke routes

De top vijf Europese landen met de meeste hondvriendelijke wandelroutes per 10 000 km2 (gebaseerd op data van Alltrails)? Dat zijn achter­een­­volgens Nederland, Kroatië, Zwitserland, België en Luxemburg. Buurland Nederland telt maar liefst 399 routes waar honden vrij mogen rondlopen, België slechts 79. Een ervan is de 15 km lange wandeling rond het meer van Nisramont, in de buurt van Houffalize. visitwallonia.be

Gratis initiatie rotsklimmen

Heb je minimaal een Klimvaardigheid 2-brevet? Dan kan je op 3 én 17 juni van 10 tot 16 uur (beide dagen aanwezig zijn is verplicht) gratis deelnemen aan de initiatie rotsklimmen in Mozet. Een buitenkansje om te proeven van het rotsklimmen, onder begeleiding van Initiatoren Rotsklimmen in opleiding van de Klim- en Bergsportfederatie.

10 avonturenparken in Wallonië

Een boomparcours, tokkelbaan, wildpark, wandelingen in de natuur… Tegenwoordig willen we allemaal een stevige portie avontuur. Al deze activiteiten krijg je zo voorgeschoteld in onze eigen achtertuin over de taalgrens. Op minder dan een uur tot drie uur rijden, liggen uitdagende avonturenparken aan je voeten. Je vindt een volledig overzicht op onze site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

18 − vijftien =