Home Fietsen Belgen Bakelants en Van Marcke aan de start bij UCI Gravel World Series Zuid-Limburg

Belgen Bakelants en Van Marcke aan de start bij UCI Gravel World Series Zuid-Limburg

0
Belgen Bakelants en Van Marcke aan de start bij UCI Gravel World Series Zuid-Limburg
Foto: George Deswijzen

Zondag 30 april staat de eerste editie van de Gravel Fondo Limburg op de kalender.
Tijdens deze wedstrijd, die deel uitmaakt van de UCI Gravel World Series, wordt gestreden
voor het podium én voor de kwalificatie voor het UCI-wereldkampioenschap Gravel 2023 in
Veneto, Italië. Tijdens de Gravel Fondo Limburg staan 1000 renners aan de start die in
verschillende leetijdscategorieën strijden voor de prijzen en de felbegeerde kwalificatie.
Shimano

De start en finish vindt om 9.30u plaats bij het Shimano Experience Center in Valkenburg. De eerste finishers worden om 12.30u verwacht. Gravel Fondo Limburg is een iniatief van het Shimano Experience Center met als doel om een professioneel georganiseerde gravelwedstrijd neer te zetten waarbij profs, amateurs en gravel-liefhebbers deelnemen. De top 25% van de leeftijdscategorieën kwalificeren zich voor het UCI Wereldkampioenschap Gravel in Veneto later dit jaar.

Bekende namen aan de start
Op de startlijst van de race staan enkele bekende namen waaronder de voormalige profs Sep Vanmarcke, Thomas Dekker, Jan Bakelants, Laurens ten Dam en Maarten Wynants. Bij de dames staan onder andere Tessa Neefjes, Eva Buurman en Femke Gort op de lijst.

Parcours
Het parcours is zeer uitdagend te noemen. Na de start doemt de Cauberg op waarna de
renners via de Mathieu van der Poel Allee de lokale lus van 34 kilometer bereiken. Deze lus
wordt twee- of driemaal verreden en ligt grotendeels op de veldwegen tussen Valkenburg,
Margraten en Bemelen. Het parcours bestaat uit een mix van gravelstroken met korte
asfaltwegen in het kenmerkende Limburgse heuvellandschap. De deelnemers beëindigen de
wedstrijd met de finale van 6 km richting de finish bij het Shimano Experience Center. De
totale afstand bedraagt 79 km of 113 km.

Duurzaamheid
De 34 kilometer lange lus wordt op zondag 30 april in z’n geheel afgesloten voor alle verkeer. Voorafgaand aan het event heeft de organisatie er alles aan gedaan om recreanten, bewoners en (agrarische) bedrijven hiervan op de hoogte te stellen. Hierin is de organisatie opgetrokken met partijen waaronder de gemeenten, LLTB, Zuid-Limburg bereikbaar en Visit Zuid-Limburg.

Naast al deze maatregelen richtig bedrijven en bewoners is er ook aan de flora en fauna gedacht. Voor de hele route is door een extern bedrijf een zogenaamde flora en fauna scan gemaakt. Deze scan maakt inzichtelijk waar extra maatregelen voor beschermde planten en dieren moeten worden genomen. “Het is voor ons belangrijk dat we voor de deelnemers een veilige wedstrijd organiseren maar dat we ook rekening houden met bewoners aan de route, de bereikbaarheid van (agrarische) bedrijven én de flora en fauna. Zo organiseren we na de race ook nog een zogenaamde clean up ride op het parcours. Op deze manier houden we onze mooie regio leefbaar voor iedereen en daar hechten wij heel veel belang aan.”

Voor meer informatie bezoek de website van de Gravel Fondo Limburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

zeventien − zes =