Home klimmen Mount Everest seizoen 2023 kent recordeinde

Mount Everest seizoen 2023 kent recordeinde

0
Mount Everest seizoen 2023 kent recordeinde
(c) Luc Beirinckx

2023 staat in de klimwereld gebeiteld als het jaar waarin Nepal de meeste permits ooit uitreikte voor de beklimming van de Everest, namelijk 478 vergunningen. Op 15 mei 2023 stond Luc Beirinckx na jaren voorbereiding als 22ste Belg op het dak van de wereld. Samen met onder andere de ambassadeur van Nepal en andere Belgische recordhouders blikte hij tijdens een viering afgelopen week terug op 70 jaar Everestgeschiedenis. 

Tekst: Sofie Lenaerts & Sandra Gyles / Expeditiefoto’s: Luc Beirinckx

De beklimming van de Mount Everest is controversieel. Niet voor niets. Het is een droom voor veel beroepsklimmers die echter niet alleen voor hen, maar zeker voor onervaren klimmers zelfs na jaren voorbereiding onbereikbaar blijft. De andere recordcijfers – het aantal doden en vermisten – liegt er ook dit jaar niet om. Tot nu toe lieten dit seizoen 13 klimmers er het leven en zijn vier klimmers nog steeds vermist.

Maar er is ook die andere kant. De kant van het verhaal waar ervaren klimmers wél hun droom bereiken, waaronder vele Belgen. En van de sherpa’s, waaronder Kami Rita die ondertussen een ander record (weeral) verbrak met de meeste beklimmingen van Everest: 28 dit jaar.

Belgen op de Everest

  • De eerste Belg op de Everest was Rudy van Snick op 10 mei 1990. Twee jaar later volgde de tweede Belg en tevens de eerst vrouw, Ingrid Baeyens, op 12 mei 1992.
  • Luc Beirinckx (tomatenteler) begon in 2021 aan zijn eerste expeditie naar Broad Peak (8035 m) in Pakistan, maar kon niet toppen omdat zijn gids ernstig ziek werd. Zijn 2de poging, in 2022 naar Manaslu (8163 m) in Nepal moest hij staken door het slechte weer, waarna in de afdaling zijn sherpa om het leven kwam door een lawine. In mei 2023 bereikte hij de top van de Everest in moeilijke weersomstandigheden – en met frostbite aan de vingers.
  • Stef Maginelle (kinesist, verloofde van Sofie Lenaerts) was de eerste Belg die 2 een achtduizender beklom in een week tijd zonder zuurstof. Hij beklom 4 x een achtduizender (Everest , Gasherbrum I en II, Broad Peak), maar topte niet op de Lhotse, Makalu en Manaslu.
  • Rudi van de Poel (dakwerker) had een zeer intense topbeklimming in 2016, nadat hij een maand eerder zijn zoon verloor. Hij beklom al vele bergen in de Alpen maar ook Aconcagua (hoogste berg in Zuid-Amerika), Denali (hoogste in Noord-Amerika) en Cho Oyu, een 8188 m hoge berg in Tibet.
  • Jaques Pirenne (arts en chirurg) heeft 7 summits op zijn naam staan en weet als geen ander welke fysiologische en medische problemen er kunnen optreden tijdens een beklimming van de Everest (of een andere soortgelijke expeditie).
  • Sofie Lenaerts (verloofde van Stef Maginelle, tv-presentatrice van het verkeersveiligheidsprogramma Kijk Uit) was de eerste vrouw van de Benelux die 7 summits beklom. Ze coacht toekomstige klimmers en avonturiers om te reizen/klimmen op een ecologische & duurzame manier.
  • Willy Troch – 7 summiteer en ondertussen halverwege de zeventig – vertrekt binnenkort naar Oeganda voor beklimming top Margherita (5109 m). Zo lang hij kan, blijft hij aan bergsport doen. Hij geniet enorm van de natuur en de stilte, en is zeer dankbaar dat hij al meer dan 40 jaar de wereld heb mogen rond trekken met de rugzak
  • Damien Francois (filosoof) schreef het boek ‘Holy mountains of Nepal’. Hij heeft vele expedities (20-tal) in Nepal ondernomen, ging 5x naar Everest en topte uiteindelijk in 2019. Hij beklom eveneens de Manalsu in 2021.
  • Koen Wittevrongel is eveneens een 7 summiteer en bereikte ook beide polen (explorers grand-slam). Hij wenst volgend jaar de Lhotse (8515 m) te beklimmen en daarna hopelijk nog vele andere 8000’ers.
  • Wim Smets (project/program manager en expeditieklimmer) is net terug uit Nepal waar hij de top van de 5de hoogste berg, Mount Makalu, niet kon bereiken. Hij is Belgisch recordhouder in het beklimmen van bergen hoger dan 8000 meter, ondernam reeds 7 expedities naar 8000ers en bereikte 5 keer de top.

De eerste beklimmingen van Mount Everest

  • 1924 – Het is mogelijk dat George Mallory en Andrew Irvine de top reeds in het jaar 1924 bereikten. Men heeft hen namelijk nog enkele honderden meters onder de top gezien. Ze keerden echter nimmer terug. Mallory’s lichaam werd pas in 1999 gevonden bij een verlaten Chinees bergkamp. Vermoed wordt dat de twee de top niet hebben gehaald.
  • 1953 – de eersten die de Everest beklommen en levend terugkwamen waren de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en sherpa Tenzing Norgay. Zij bereikten op 29 mei 1953 de top met hulp van een zuurstofapparaat, dat was voorzien van een ventiel dat tevens paste op de door een eerdere Zwitserse expeditie achtergelaten zuurstofflessen.
  • 1978 – Reinhold Messner, uit Zuid-Tirol, en Peter Habeler, uit Oostenrijk, waren op 8 mei 1978 de eersten die erin slaagden de top te bereiken zonder een zuurstofapparaat. Deze prestatie verbaasde veel fysiologen. Tot dan werd een beklimming zonder supplementaire zuurstof niet voor mogelijk gehouden.

“Op 29 mei 1953 werd de hoogste top van de wereld bereikt maar dit was niet het resultaat van één korte dag, zelfs niet in enkele onvergetelijke weken van inspanning. Het was het resultaat van jarenlange voorbereiding. Gezonde en met succes bedreven bergsport is in wezen een kwestie van teamwork. Het beklimmen vereist misschien in nog sterkere mate dan andere menselijke ondernemingen, de nauwste samenwerking met mensen voor wie persoonlijke motieven niet golden. Het zou moeilijk zijn een groep te vinden die zich inner verbonden voelde dan zij deden. Hierin en in het werk dat door de sherpa’s gedaan werd, ligt het geheim van het succes.” – een fragment uit “De beklimming van de Mount Everest”
door Colonel J.Hunt.

PS:
Voor velen is Everest niet het einde van hun klimverhaal maar zijn er andere of misschien wel mooiere projecten die zich aanbieden. Sofie Lenaerts en Stef Maginelle keren in het najaar terug naar Nepal voor een volgende expeditie die het humanitaire drinkwaterproject van Bikas vzw zal steunen. Mensen kunnen dit project trouwens zelf bezoeken tijden de Everest basecamp-trekking dit najaar. Wie meer informatie wil over het project of de trekking, kan contact opnemen met Sofie Lenaerts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

2 × vier =