Home Nieuws Belgisch verdeler Elements behaalt B Corp-certificaat voor duurzaam ondernemen

Belgisch verdeler Elements behaalt B Corp-certificaat voor duurzaam ondernemen

0
Belgisch verdeler Elements behaalt B Corp-certificaat voor duurzaam ondernemen

Het Belgische familiebedrijf Elements, verdeler van outdoormerken als Patagonia, Klean Canteen, Care Plus, Eco Lunchbox, Patch en Smartwool, behaalde het B Corp-certificaat. “Een mijlpaal om trots op te zijn”, aldus de broers Declercq.

Geïnspireerd door opmerkelijke merken als Patagonia en Klean Kanteen begon Elements in 2018 aan hun B Corp-traject. Sindsdien hebben we een lange weg afgelegd.

Wat is een B-corp eigenlijk?

Om het B Corp-certificaat te behalen moet een organisatie 80 punten scoren in het uitgebreide B Impact Assessment (BIA). Tijdens dit traject wordt gekeken naar de impact van een onderneming op vijf pijlers: bestuur, milieu, werknemers, klanten en gemeenschap.

“Met de B Corp-certificering voldoen we als bedrijf aan enkele hoge standaarden als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen”, legt Philipp Declercq uit. “Zo hebben we naast winstmaximalisatie ook sociale en ecologische doelen. En we voorzien verantwoording en transparantie voor deze doelen naar alle stakeholders. Als B Corp werken we dus actief aan een wereldeconomie die goed is de mens, de samenleving en de planeet. We willen ondernemen met een positieve impact op de samenleving. Dit doen we door onze arbeidsvoorwaarden te verbeteren, bij te dragen aan liefdadigheid, onze toeleveringsketen en gebruikte productiematerialen te optimaliseren, etc.”

Een B Corp certificering gaat dus verder dan alleen het behalen van een certificaat. Het daagt een bedrijf uit om een tastbare en meetbare positieve impact te hebben op samenleving en milieu. “We zijn ervan overtuigd dat het essentieel is onze impact te verminderen en de natuur te herstellen. Net zoals andere B Corp-bedrijven zien we een circulaire economie zonder fossiele brandstoffen voor ons, waarin iedereen spontaan kiest voor praktijken die een minimale ecologische en maatschappelijke impact hebben, omdat onze samenleving zo gevormd is.”

Meer werk voor de boeg

Hoewel Elements erkent nog veel werk voor de boeg te hebben, vieren ze terecht deze ongelooflijke mijlpaal. “Het behalen van ons B Corp-certificaat is het begin van een nieuw hoofdstuk voor ons bedrijf. Als lid van de bruisende B Corp-community zijn we vastbesloten om actief deel te nemen en te leren van andere bedrijven die dezelfde waarden delen. We zijn trots om deel uit te maken van dit wereldwijde netwerk, waarin we inspiratie kunnen opdoen en onze kennis kunnen delen. Onze inzet gaat verder dan alleen ons eigen bedrijf. We willen een krachtige stimulans zijn voor andere bedrijven en partners om duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus te nemen. Met onze ervaringen willen we de samenleving waarin we actief zijn blijven inspireren en vormgeven. Tegelijkertijd willen we laten zien dat het perfect mogelijk is om een succesvol bedrijf te runnen en tegelijkertijd een positieve impact te hebben op mens en planeet.

De gedetailleerde verdeling van de score van Elements vind je via deze link.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

12 − drie =