Home Featured Plastic Soup Surfer Merijn Tinga finisht in London!

Plastic Soup Surfer Merijn Tinga finisht in London!

0
Plastic Soup Surfer Merijn Tinga finisht in London!
(c) Marjolein Vinkenoog

Aanstaande woensdag 19 juli finisht Plastic Soup Surfer en biologiedocent Merijn Tinga zijn maandlange expeditie van Oslo naar London. Onderweg verzamelde hij vele lessons learned over drankverpakkingen en de invoering van statiegeld in de landen waar hij langs surfte, om ze vervolgens als message in a bottle te overhandigen aan de Engelse minister Pow.

Foto’s: Marjolein Vinkenoog

Hoe dit idee tot stand kwam?

Tijdens een eerdere expeditie in 2015 jaagde Merijn samen met zijn gezin vijf maanden lang op plastic afval aan de Scandinavische kust. Veel van de half verweerde plastic flesjes hadden nog een leesbaar etiket, waaruit bleek dat de meeste afkomstig waren uit… Nederland en de UK. Landen zonder statiegeld! Uit de Scandinavische landen en Europese landen mét statiegeld vond hij vrijwel niets.

Deze zomer bracht Merijn plastic afval terug, windsurfend van Oslo naar London, op een custom made surfboard gemaakt van zwerfafvalflesjes uit de Thames en gerecycleerd schuimplastic, versterkt met mycelium (flinterdunne, ijzersterke én afbreekbaar paddenstoeldraadjes). Zo legde hij in 30 dagen maar liefst 2000 kilometer af. Een surftrip in omgekeerde richting, tegen de wind en stroming in, maar met een belangrijke missie.

Lessons learned

Surfend van Noorwegen, Zweden, Denemarken en Duitsland langs Nederland, België en Noord-Frankrijk naar de UK vroeg Merijn de ministers van die landen naar de belangrijkste lessons learned over de invoering van statiegeld. Deze testimonials overhandigt hij woensdag samen met WWF UK, Surfers Against Sewage, de Marine Conservation Society en Greenpeace UK aan minister Pow, die verantwoordelijk is voor de invoering van een statiegeldsysteem in de UK per 1 oktober 2025.

In hetzelfde pakket zitten ook duizenden getekende brieven die oproepen voor een duidelijke en vooral vooruitstrevende statiegeldwet. Het is namelijk belangrijk om niet alleen statiegeld op alle plastic flesjes en blikjes te verplichten, maar ook om zoveel mogelijk vooruit te lopen op nieuwe types alternatieve drankverpakkingen, bedoeld om zo’n wet te omzeilen, en ook daar verplicht statiegeld op te heffen. Wil je zo’n brief tekenen, doe dat dan snel!

Slapen onder zijn zeil

Merijn zelf reist met heel weinig bagage. Op zijn board bevestigt hij waterdichte tassen van Sea to Summit met daarin alleen het hoogstnoodzakelijke. Onderweg legt hij zich ’s nachts onder het zeil van zijn board te slapen, waarbij zijn peddel dienstdoet als tentstok. Een zalige slaapzak in combinatie met een superlicht, maar wel 10 cm dikke, opblaasbare slaapmat, beide van Sea to Summit, bieden het nodige comfort.

Wat er nog meer in de tas past naast een minimum aan kleding? Een Lifestraw squeeze bottle met waterfilter, om water uit natuurlijke bronnen te kunnen drinken. Een compact zonnepaneel van BioLite, om Merijns smartphone op te laden. Een handige hoofdlamp van BioLite. Een BUFF Coolnet en een Cap voor zonbescherming, alsook een merinowollen beanie tegen de koude en een lekker nachtrust. Nuun-tabletten boordevol elektrolyten en Clif energierepen tot slot zorgen voor de nodige extra energie.

Geen plastic op zee!

Meer lezen? Meehelpen? Luister naar de Plastic Soup Surfer podcast (alle donaties gaan naar Plastic Free Sea), bestel een gesigneerd exemplaar van Merijn Tinga’s boek Plastic Soup Surfer (met een voorwoord van Floortje Dessing), of volg Merijn via YouTube, Facebook of Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

5 + vijf =