Home Nieuws Wandelen in Waterloo en omgeving in de kijker dankzij nieuwe film ‘Napoleon’

Wandelen in Waterloo en omgeving in de kijker dankzij nieuwe film ‘Napoleon’

0
Wandelen in Waterloo en omgeving in de kijker dankzij nieuwe film ‘Napoleon’
(c) WBT-Alex Kouprianoff

Vanaf 22 november is de nieuwe film ‘Napoleon’ in de bioscoopzalen te zien. Wallonië, dat het toneel vormde van de tumultueuze laatste vier dagen van Napoleons finale campagne, herbergt vandaag de dag talrijke sites die getuigen van dit indrukwekkend stukje geschiedenis en die een perfecte aanvulling vormen op de film. Tijd om al wandelend de geschiedenis in te duiken!

De film Napoleon, geregisseerd door de gerenommeerde filmmaker Ridley Scott en met acteerprestaties van onder meer Oscarwinnaar Joaquin Phoenix, vertelt het verhaal van de opkomst, heerschappij en ondergang van de Franse keizer Napoleon. Het verhaal culmineert in de historische nederlaag van Napoleon en zijn troepen tijdens de slag bij Waterloo in 1815. Ridley’s grootse biopic brengt deze historische gebeurtenissen op een ongeziene manier tot leven.

De Napoleonroute in Wallonië

Op 15 juni 1815 arriveerde Napoleon op wat vandaag Belgisch grondgebied is, drie maanden na zijn machtsovername. Tijdens zijn doortocht door het huidige Wallonië won hij twee veldslagen tegen de Engelsen en de Pruisen, in Quatre-Bras en in Ligny. Op 18 juni werd Napoleon definitief door zijn vijanden verslagen tijdens de beroemde slag bij Waterloo.

De Napoleonroute in Wallonië is een toeristische route van meer dan 90 km waarlangs de bezoeker de gebeurtenissen van die vier historische dagen kan herbeleven. Van Beaumont tot Waterloo liggen 150 monumenten, gedenkstenen en musea op de route die herinneren aan de verschillende etappes en wapenfeiten van Napoleon en zijn troepen.

Domein van de Slag bij Waterloo

Op de plaats waar de beroemde Slag bij Waterloo plaatsvond, pronkt nu de beroemde Heuvel met de Leeuw als gedenkteken aan de vreselijke veldslag. Daarnaast herbergt de site ook het moderne museum Mémorial, waar bezoekers aan de hand van een interactief parcours de beroemde slag kunnen begrijpen en herbeleven.

Nog op dezelfde site bevindt zich ook het Panorama, een indrukwekkend fresco van meer dan 100 jaar oud met een 3D-indruk, dat de verschillende gevechtsscènes van de slag afbeeldt. Ten slotte is er ook nog de Hoeve van Hougoumont, waar een multimedia-installatie de bezoeker onderdompelt in de hevige gevechten die hier plaatsvonden tijdens de Slag bij Waterloo.

Voordeelpas musea

Met de Pass 1815 kan je behalve deze bezienswaardigheden ook enkele andere noemenswaardige sites in de omgeving ontdekken. Zo bevindt zich in het centrum van Waterloo het Wellingtonmuseum, in het gebouw waar de Engelse leider zijn hoofdkwartier had. Het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon ligt dan weer in Vieux-Genappe en vormt eveneens een klein museum.

Gratis naar de film?

In het kader van de verschijning van ‘Napoleon’ organiseert VISITWallonia een wedstrijd in samenwerking met Sony Pictures. Deelnemers maken vanaf 23 november kans op filmtickets en zelfs een ‘Waterloo Experience’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

achttien − 8 =