Home Fietsen Getest! Sokken en baselayers van Smartwool

Getest! Sokken en baselayers van Smartwool

0
Getest! Sokken en baselayers van Smartwool

Sportief bezig blijven onder gure weersomstandigheden? Dan kan je maar beter op pad gaan met de juiste basislagen aan, zoals de sokken en baselayers van Smartwool. Dit is wat wij ervan vonden.

Tekst & foto’s: Jan Van Herck @bike.training

Smartwool ontwikkelt sinds 1994 producten om ons te beschermen tegen koude(re) weersomstandigheden en maakt hiervoor gebruik van merinowol. Merinowol is een natuurlijke vezel die afkomstig is van merinoschapen en is dunner en zachter dan gewone wol waardoor hij prettig aanvoelt tegen de huid.

Wanneer het buiten koud is, houden de natuurlijke plooien en krommingen in de vezels lucht vast, en geven ze je isolatie. Wanneer het buiten warm is, voeren ze het zweet snel af van de huid waardoor je koel en droog blijft.

De wol van 1 zo’n schaap is trouwens goed voor 48 paar sokken of 7 shirts. Tel daarbij de kwaliteitsvolle afwerking, het gebruik van gecertificeerde ethische wol en een recyclage programma voor oude sokken en je weet dat Smartwool hoog inzet op duurzaamheid.

GETEST… EN GOEDGEKEURD!

De tester

  • Jan, 44 jaar
  • Fietst ongeveer 800 km en loopt/trailrunt 80 km per maand
  • Favoriete sporten: gravelbiken, trailrunnen en toerskiën
  • Nog op de bucketlist: meerdaagse graveltochten en trailruns in de Ardennen

Sokken van Smartwool

Zoals in het inleidende artikel “Hoe hou ik me warm tijdens de winter?” beschreven zijn de vingers en de tenen extra vatbaar voor koude ten gevolgde van de verminderde bloeddoorstroming. Sokken die je voeten warm houden, zijn dus een zinvolle investering.

Vanaf twee uur buiten fietsen beginnen de voeten het namelijk koud te krijgen en dat omkeren is niet evident. Voorkomen dat de voeten koud krijgen is dus de boodschap. Dat kan door specifieke winterschoenen te kopen of overschoenen aan te doen, maar het meest zinvol blijft toch nog een goed paar sokken. Omdat die het zweet afvoeren (regel 1 om geen kou te krijgen) en een isolerende functie hebben.

Ondergetekende heeft de Smartwool cycle en hike sokken aangetrokken en is ermee gaan gravelbiken en de Néthen night trail (15km, 340 hm) gaan lopen.

Wat het meest opvalt, is hoe vederlicht de sokken aanvoelen. Ook is de pasvorm perfect. Dat komt door een combinatie van merinowol en nylon (elk ongeveer 50%) aangevuld met het gepatenteerde pasvormsysteem van Smartwool. De sokken zijn dus warmteregulerend, vochtafdrijvend én ze zijn voorzien van gladde teennaden om schuurplekken en ander ongemak te voorkomen.

De fietssokken zijn verkrijgbaar zonder demping (zero cushion), terwijl de wandel/loopsokken met light cushion (enkel demping onder de voet) voorhanden zijn. Die extra demping is tijdens het fietsen ook minder noodzakelijk dan tijdens lange trails of wandeltochten.

Smartwool basislagen

Merinowol voert zweet en vocht weg van de huid als damp. Merinovezels zijn van zichzelf poreus. Ze bestaan uit kleine plaatjes waartussen vocht kan komen, waardoor je je niet nat, koud en klam voelt na een training. Synthetische materialen zijn niet poreus en ze transporteren zweet wanneer het al vocht geworden is. Dan moet het lichaam zichzelf opwarmen om het vocht te laten verdampen waardoor je een klam gevoel krijgt bij koud weer.

Bovenstaande betoog en technische uitleg maakt dat een merino basislaag een essentieel onderdeel van een winterset is voor elke fietser/loper/wandelaar/toerskiër (schrappen wat niet past voor jou). Een warm gevoel zonder een klam gevoel is een wereld van verschil en maakt langere ritten in barre weersomstandigheden doenbaar.

De basislaag van Smartwool bestaat trouwens in twee versies. De ‘all-season’ (166 gram) en de ‘thermal’ (298 gram) merino. Het verschil laat zich al raden: de thermal is dikker, bestaat uit meer lagen wol en is geschikt als baselayer voor winterse temperaturen. De ‘all-season’ kan je het hele jaar door dragen en is onder andere getest tijdens een avondlijke trailrun doorheen de Waals-Brabantse bossen en velden.

Op geen enkel moment hebben we kou gekregen, ondanks de temperatuurdaling die onvermijdelijk is bij de invallende duisternis en nacht. Aanvullend was de baselayer opvallend snel droog waardoor we nog lang van de après-trail hebben kunnen genieten…

Merinowol is tot slot uniek in die zin dat het geuren absorbeert die door bacteriën worden veroorzaakt. De wol vangt hun geur op en voorkomt dat deze zich ophoopt. Dit betekent dat je merinowollen baselayers langer kunt dragen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een erge zweetgeur. Smartwool is dus zeker geschikt voor bikepackingtrips, langere tochten of reizen waar je maar een beperkte bagage kan meenemen.

Meer info of kopen? www.smartwool.eu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

18 − 13 =