Home Nieuws Lees Far Out Online 2024 > Lente/Zomer Trailrunnen in België: voor ieder wat wils

Trailrunnen in België: voor ieder wat wils

0
Trailrunnen in België: voor ieder wat wils
Foto's: Scott Benelux & Sportevents

Wil je kort maar krachtig of eerder lang en traag lopen? Ligt je focus meer bij de ervaring dan bij het wegtikken van Strava-segmenten? Dan is trailrunnen in België iets voor jou! Zet zeker enkele van de genoemde trails op je bucketlist.

Tekst: Jan Van Herck / Foto’s: Scott Benelux & Sportevents

Trailrunnen in België

Hardlopen en trailrunning zijn eigenlijk niet verschillend, want het is allebei lopen. Trailrunning is lopen over bos-, veld- en offroad wegen, terwijl men met hardlopen het lopen over asfaltbanen bedoelt. En tocht zijn er enkele fundamentele verschillen. Ten eerste is de variatie in ondergrond groter bij trailrunnen, gaande van bijvoorbeeld een droog bospad, mul zand, een modderstrook tot een helling vol gladde boomwortels. Ten tweede is er een grotere variatie in terrein. Denk maar aan een flinke beklimming, een steile afdaling, een slingerende singletrack of een passage door een rivier. Dat heeft tot gevolg dat trailrunnen meer gaat over ervaren dan presteren. Oftewel: “Laat je ego thuis.”

Foto's: Scott Benelux & SporteventsOrganisaties: een wereld van verschil

Kenmerkend voor fiets- en loopevents is de grote diversiteit aan organisaties en bij trailrunning is dat niet anders. Dat kan gaan van een lokale jeugdbeweging tot een vzw die een trail organiseert ten voordele van een goed doel, tot professionele bedrijven die sportevents organiseren. De lokaal georganiseerde trailruns zijn doorgaans goedkoper en er heerst een spontane sfeer. Ter illustratie: tijdens de Néthen Night Trail werd de start van de 14 km met een kwartier uitgesteld omdat de twee personen aan de inschrijving de lastminute toestroom niet konden opvangen en anders niet iedereen tijdig een startnummer konden bezorgen. Voor de deelnemers maakte het niet echt uit en de trail zelf en de organisatie is trouwens top, maar bij de professionele (lees ‘grote’) organisaties heb je dat niet voor. Daar deel je de trailrun wel met meer deelnemers/lotgenoten. De populairste trail in ons land van het afgelopen jaar was overigens de La Chouffe Trail begin juli met meer dan 2500 deelnemers verspreid over twee dagen.

Permanent uitgepijlde routes

Het is niet altijd nodig om een streek te ontdekken via een event waaraan je deelneemt. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië zijn er namelijk heel wat vaste trailrunningroutes. Het grote voordeel is dat je gewoon de pijlen hoort te volgen (gps-navigatie is niet eens nodig) en dat de trails mooie teasers zijn, zonder te technisch te worden.

  • In Vlaanderen heeft Sport Vlaanderen een portaal opgericht onder de noemer ‘Ik wil lopen’. Via een zoekfunctie geraak je snel en eenvoudig aan alle bewegwijzerde routes in een omgeving met bijhorende info over de afstand, het niveau en het percentage onverhard. vlaanderen/ik-wil-lopen
  • Voor Wallonië kan je terecht op de site van Extratrail (gesponsord door Decathlon). Kleurcodes (groen, blauw, rood, zwart – zoals voor skipistes) geven de moeilijkheidsgraad aan. Intussen heeft de site al heel wat trails uitgezet in de buurt van Spa, Stoumont, Theux, Jalhay, Stavelot, Malmedy en Waimes. extratrail.com/nl

Lange afstand of kort en krachtig?

De kortste afstand tijdens een trailrunningevent ligt ongeveer rond 10 kilometer en gemiddeld bekeken flirt de langste loop met de marathonafstand. Daartussen is er voor elk wat wils. Om een voorbeeld te geven: tijdens de Meerdaalwoud Trail worden er over twee dagen zo maar even zeven verschillende afstanden aangeboden. De allerlaatste trend is om ook een ultra-afstand aan te bieden. Spontaan zou je denken dat dit gaat over trails die boven de 42 kilometer uitkomen (deze definitie hanteert onder andere de Klim- en Bergsportfederatie), maar volgens de International Trailrunning Association geldt de term ‘ultra’ pas bij afstanden boven de 70 kilometer. Alleszins winnen de ultratrails, in onze interpretatie alles boven de marathonafstand, aan populariteit. Zoals bijvoorbeeld de Trail du BW (Brabant Wallon) in Grez-Doiceau, waar men naast de marathon ook 62 en 84 kilometer op het menu heeft staan.

Voor ieder wat wils

Kortom: trailen in België, heeft echt voor ieder wat wils. Van een korte krachtige tien kilometer tot een night trail met ‘pain saucisse’ achteraf, tot een ultra in de Ardennen. Als je focus bij genieten van de inspanning én van de natuur ligt, is trailrunnen iets voor jou.

Trails in de Ardennen voor op je bucketlist

  • Le trèfle à 4 feuilles. De trail start in Olne en je loopt vier verschillende routes om tot de marathonafstand te komen. Wil je na twee rondes stoppen, dan heb je ongeveer 20 kilometer in de benen. Dit is een heel gezellig concept en bijhorend maak je met die vier rondes een soort klavertje vier (vandaar de naam) rond de stad.
  • Le Grand Trail des Lacs et Châteaux. Volgens hun eigen website is dit dé referentie onder de trailruns. Het event is beter bekend als de GTLC en start aan de skipiste van Ovifat. Tip: ga voor de 21 km met 725 hoogtemeters waarbij er panoramische vergezichten, veel hoogtemeters en technische passages op het menu staan.
  • Trail des Fantômes. Dit is een klassieker onder de trailwedstrijden en behoort tot een van de oudste trailruns van het land. Je vertrekt in de buurt van de stuwdam van Nisramont en tijdens de 23 kilometer (waarvan 90% onverhard) tik je bijna 1000 hoogtemeters weg. Zet je schrap voor grote rotsen, gladde boomwortels, steile beklimmingen en dito afdalingen. Of ga voor de ultra van 60 kilometer.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

zes + 3 =