Home Nieuws Lees Far Out Online 2024 > Lente/Zomer Goed verzekerd op reis in het buitenland

Goed verzekerd op reis in het buitenland

0
Goed verzekerd op reis in het buitenland

Ik ga op reis en neem mee: een tandenborstel, een handdoek, een pet, een zonnebril… Maar vertrek je ook met de juiste verzekering? Estée Jacobs (27) nam het vliegtuig naar Amerika in de veronderstelling dat ze verzekerd was via de aanvullende verzekering van haar mutualiteit, maar bij een spoedopname bleek dit toch niet zo te zijn. Een veelgemaakte fout, die Estée bijna 46 000 euro kostte.

Tekst: Jana Huysmans

Veel reizigers denken dat ze op vakantie verzekerd zijn via hun mutualiteit. Dit is inderdaad vaak zo in EU-landen, maar niet altijd en ook niet voor andere continenten. Zo vertrok Estée Jacobs uit Antwerpen onwetend met vrienden naar Amerika voor de reis van haar leven, een reis die nog lang zal nazinderen…

Koude douche

Tijdens een bezoek aan een pretpark verging ze plots van de pijn. “Die was zo hevig dat ik zelfs niet meer kon stappen”, aldus Estée. Ondersteund door vrienden meldde ze zich aan bij een Emergency Room, vergelijkbaar met een huisartsenwachtpost in België. “Daar verwezen ze me onmiddellijk door naar een ziekenhuis waar ik te horen kreeg dat ik nierstenen had.” Eenmaal in het ziekenhuis bleek dat ze niet meer gedekt was via de mutualiteit van haar ouders, aangezien deze maar tot 25 jaar geldt. En zelfs als ze nog geen 25 was geweest, zou haar ziekenfonds enkel ziekenhuisopnames binnen de EU dekken, wat een paar jaar eerder nog anders was.

Ondanks het gebrek aan een verzekering moest Estée ter plaatse niets betalen, maar ze besefte al gauw dat de opname haar een flinke duit zou kosten. “Ik wilde zo veel mogelijk kosten vermijden en vroeg de artsen al na drie dagen om me te ontslaan.” Via het online platform Mychart raadpleegde ze haar ziekenhuiskosten, en toen volgde de gevreesde koude douche: 51 000 dollar, oftewel 46 583 euro.

Check en dubbelcheck

Estée bleef niet bij de pakken zitten en vroeg andere reizigers via sociale media om raad. “Sommigen zeiden dat een Amerikaans ziekenhuis niet gemakkelijk een factuur kan innen in Europa en ik ze dus evengoed niet kon betalen, maar dat vond ik geen goed idee.” Haar vader maakte een afspraak bij de bank om te vragen of Estée een lening kon aangaan. De bank kwam uiteindelijk met ander en veel heuglijker nieuws. Blijkbaar was Estée via de autoverzekering van haar vader wereldwijd verzekerd, aangezien ze als tweede bestuurder stond geregistreerd.

Zo zie je maar dat het zinvol is goed na te kijken bij welke verzekeringen je aangesloten bent en wat deze dekken. Niet alleen op vakantie, maar ook in eigen land. Zo kan je voor sommige sporten beter een speciale verzekering afsluiten, naast je hospitalisatieverzekering. Denk maar aan mountainbiken, klimmen of skiën.

Wie dekt wat?

Om het allemaal wat overzichtelijker te maken, lijsten wij hier even op welke mutualiteit momenteel wat dekt.

  • Alleen Solidaris dekt nog wereldwijd de medische kosten van Vlamingen op reis, met uitzondering van wie aangesloten is in Vlaams-Brabant. Omwille van regionale verschillen vraag je dus als klant bij Solidaris best nog eens goed na of je gedekt bent of niet.
  • Zowel bij de CM als bij de Liberale Mutualiteit zijn medische kosten bij reizen buiten de EU niet gedekt. Ziektekosten gemaakt tijdens een reis binnen de EU zijn wel gedekt door beide ziekenfondsen.
  • Bij Helan ben je evenmin gedekt voor ziektekosten gemaakt in of repatriëring vanuit de VS. Helan ondersteunt je wel in een beperkt aantal andere niet EU-landen. Hetzelfde geldt bij Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds.

In veel gevallen zal het dus nodig zijn een bijkomende verzekering af te sluiten voor reizen buiten de EU. Soms ben je ook verzekerd via je kredietkaart. De voorwaarden variëren echter van kredietkaart tot kredietkaart. Ook hier geldt weer: onderzoek dit grondig vooraleer je vertrekt.

Klim- en bergsporter?

Trek je vaak naar de bergen? Weet dan dat de Klim- en Bergsportfederatie (KBF) een aanvullende verzekering aanbiedt die je 24/7 en wereldwijd (met uitzondering van het Arctische gebied) verzekert voor ongevallen en/of repatriëring tijdens bergsporten in het buitenland zoals wandelen, mountainbiken, huttentochten, packraften, speleologie… Wil je ook in België voor ongevallen met de mountainbike of voor de nabehandelingen in eigen land van ongevallen in het buitenland zijn verzekerd, dan betaal je een supplement. Een meer uitgebreide lijst van alle sporten die onder de verzekering vallen, kan je vinden op de website van de Klim- en Bergsportfederatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vier − een =