Home Nieuws Lees Far Out Online 2024 > Lente/Zomer In 385 dagen van Zaandam naar Hong Kong

In 385 dagen van Zaandam naar Hong Kong

0
In 385 dagen van Zaandam naar Hong Kong

Met niets meer dan een rugzak trok de 22-jarige Tim Schuijt afgelopen jaar naar de andere kant van de wereld. Via landen als Sudan, Saoedi-Arabië en India reisde hij gedurende 385 dagen richting Hong Kong. Soms nam hij de fiets, in India gebruikte hij een motor, maar het grootste deel van zijn reis legde Tim al liftend af. “In de trein zit je vast in je eigen bubbel, maar bij liften, beweeg je letterlijk en figuurlijk door met anderen te praten”, legt hij uit.

Tekst: Jolien Engelen

Een wereldreis maken was nochtans niet Tims plan. Als student Science Business Innovation aan de Vrije Universiteit in Amsterdam had hij namelijk flink gespaard om in kader van zijn studie een halfjaar in Hong Kong door te brengen. Maar nadat hij op het laatste moment te horen kreeg dat hij niet mocht beginnen aan zijn minor, besloot Tim het over een andere boeg te gooien: hij zou liften van Zaandam naar Hong Kong.

Youtubers in Egypte

Zijn eerste lift kreeg hij nog van zijn ouders, maar daarna moet hij er zelf aan beginnen. “Ik had nog nooit eerder alleen gereisd, dus alles was nieuw voor mij. In het begin was ik ook behoorlijk achterdochtig,” geeft Tim toe. “Mensen vertelden me allerlei enge verhalen. In Israël kreeg ik bijvoorbeeld steeds te horen hoe gevaarlijk het was in Saoedi-Arabië. Maar uiteindelijk ontdekte ik dat de mensen daar juist erg gastvrij waren. Ik heb geleerd dat als je zelf vijandig en argwanend overkomt, je dat ook terugkrijgt.” Onderweg werd Tim regelmatig uitgenodigd bij de plaatselijke bevolking. Zo legde hij makkelijk contacten en bleef hij ook meer dan eens slapen bij iemand thuis. “Het leuke aan liften, is dat je niet alleen in iemands auto stapt, maar ook in iemands leven”, zegt hij.

Om het thuisfront op de hoogte te houden van zijn wilde avonturen, start Tim met het maken van korte filmpjes die hij post op Instagram en TikTok. Een groot succes, want ondertussen verzamelde hij zo’n 100 000 volgers. “In het begin van mijn reis schreef ik een blog (tims-travel.com). Maar al snel besefte ik dat schrijven tijdens het reizen best vervelend is”, lacht hij. “Je wil eigenlijk gewoon achter een bureau zitten met een laptop en een kop koffie. Niet in een tentje in de woestijn.” Dat hij begon met vloggen tijdens zijn reis is vooral te danken aan twee Youtubers die hij in Egypte tegenkwam. Tim fietste met hen door het land en leerde ondertussen de kneepjes van het vak. “Het was wel wennen om voor een camera te praten, maar na een tijdje was ik dat gewoon en vond ik het gewoon ontzettend leuk om te doen.”

Gevaarlijke momenten

Zo zagen we in zijn video’s onder meer hoe Tim een piramide beklom in Sudan, 1000 kilometer fietste dwars door de woestijn en zonder rijbewijs met een motor reed door India. “Of je nou een rijbewijs hebt of niet: je hebt daar toch geen regels”, grapt de Nederlander daar zelf over. Hoewel het allemaal spannende ervaringen zijn, vond Tim het niet eng. “Alle nare dingen die ik heb meegemaakt, heb ik aan mezelf te danken”, geeft hij toe. “Bijvoorbeeld doordat ik hoogtevrees heb, ging ik wel eens heel erg rillen bij het beklimmen van een berg. Maar dat is natuurlijk mijn eigen schuld.”

Er was maar één moment waarop de Nederlander wel echt bang was, namelijk tijdens het liften in Turkije. “Ik zat bij twee Turkse mannen in de auto en plotseling reden ze een graanveld in. Omdat ik de taal niet sprak, kon ik niet vragen waarom. Het leek net een scène uit een horrorfilm. Gelukkig haalden ze gewoon een schepje op en zetten me daarna veilig af waar ik wilde zijn. Toen was ik wel even bang.” Maar Tim kwam goed voorbereid: “Ik had een pepperspray bij me. Dat gaf toch een veilig gevoel. En gelukkig heb ik die niet nodig gehad.”

Eenzaamheid onderweg

Ondanks dat Tim steeds nieuwe contacten legde, voelde hij zich soms ook eenzaam tijdens zijn lange reis. Vooral naar het einde toe, begon dat door te wegen. “Wanneer je alleen reist voor een lange tijd, krijg je te maken met eenzaamheid en dat is moeilijk soms,” geeft Tim toe. “Ik ontmoette veel mensen, maar na een paar dagen gingen we weer onze eigen weg. Dat blijft erg oppervlakkig.” Om eenzaamheid tegen te gaan, belde Tim vaak met vrienden en familie thuis in Nederland. “Hierdoor heb ik geleerd hoe belangrijk het is om over je gevoelens te praten. Gewoon open vertellen wat er in je hoofd speelt, dat is de enige manier om ermee om te gaan. En het is fijn om dat te delen met mensen die je goed kent, in plaats van met iemand die je gisteren ontmoette. Maar natuurlijk kan dit voor iedereen anders zijn; sommigen vinden het misschien juist fijn om hun gevoelens te delen met een onbekend persoon.”

Om onder de mensen te blijven én een beetje extra cash te verdienen, verkocht Tim af en toe koffie. “Ik deed dat in Turkije, Cyprus, Tel Aviv, Dubai en Singapore. Het verdiende best goed en het was vooral een erg leuke manier om wat extra geld bij te verdienen, want je bent nogmaals gewoon lekker in contact met mensen. En dat is heel erg fijn als je in je eentje reist.”

Zou je het opnieuw doen?

“Ik zou niets anders hebben gedaan als ik opnieuw kon beginnen, want alles is eigenlijk perfect verlopen, zowel de ups als de downs.” Vooral het moment dat hij eindelijk voet aan grond zette in Hong Kong, was erg speciaal: “Het was zo bijzonder omdat het veel moeite kostte en er zo veel levenservaring aan voorafging om dat te bereiken”, deelt Tim. “Het is echt een moment van opluchting wanneer de vliegtuigwielen de grond raken, en je beseft: ‘Wow, het is me gewoon gelukt.’ Dat gevoel van ‘Ik heb het gedaan’ is heel geruststellend.”

Maar Tim is ook blij om weer even thuis te zijn: “Als je lang weg bent, ga je de dingen die je hebt gemist, zoals vrienden en familie, veel meer waarderen. Dat merk ik echt, en ik hoop dat ook vast te kunnen houden.” Een manier om dat te doen, is bijvoorbeeld door te blijven reizen. “Zo herinner je je telkens weer aan wat echt belangrijk is in het leven.” Zijn verblijf in Nederland is dan ook niet van lange duur: “Mijn volgende avontuur staat gepland in Zuid-Afrika, waar ik van plan ben al fietsend door het land te reizen.” Ook een reis naar Amerika staat op de planning. “Ik zou graag al liftend de Verenigde Staten doorkruisen tijdens de verkiezingen. Misschien nog wat extra’s, maar dat is allemaal nog niet helemaal zeker. Hoe dan ook, Amerika wil ik absoluut 100% gaan ontdekken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

12 − 2 =