Home Nieuws Lees Far Out Online 2024 > Lente/Zomer Loopnieuwtjes en -tips voor 2024: van gezellige natuurlopen tot ultra’s

Loopnieuwtjes en -tips voor 2024: van gezellige natuurlopen tot ultra’s

0
Loopnieuwtjes en -tips voor 2024: van gezellige natuurlopen tot ultra’s
(c) Agentschap Natuur en Bos

Op zoek naar een nieuwe loopuitdaging voor 2024? Check this out! Van gezellige natuurlopen en ultra’s tot loopfestivals, met enkele nieuwe films als toemaatje.

De natuurlopen van Sport Vlaanderen

Sport Vlaanderen heeft samen met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) over heel Vlaanderen een groot aantal bewegwijzerde natuurlooproutes voorzien. Je vindt alle beschikbare routes terug op de site van Sport Vlaanderen > Sporten in mijn omgeving > Vind een looproute, waar je kan filteren op 60 tot 80% of 80 tot 100% onverhard en op afstand. Een overzicht van alle 30 routes staat ook op de website van het ANB. sport.vlaanderen en natuurenbos.be/activiteiten/natuurloop

7 ultra’s in België

Ook in ons land komen ultrarunners dit jaar aan hun trekken. Zeven parels op een rij:

 • 19 mei: 100 km Célestes (100 km)
 • 15 juni: Trail Godefroy Bouillon (80 of 104 km)
 • 6-7 juli: La Chouffe Trail (69 km)
 • 10-11 augustus: Trail des Fantômes (48 of 60 km)
 • 13-15 september: The Great Escape (84 of 106 km)
 • 14-15 oktober: Clash der Titanen (61 115 of 162 km)
 • 26 oktober: Grizzly Beartrail (58, 83 of 100 km)

Trailrunnen op de Faeröer eilanden

Qua bucketlistbestemming kunnen de Faeröer eilanden wel tellen. De archipel ligt in de noordelijke Atlantische Oceaan in de driehoek Schotland-Noorwegen-IJsland. In september (exacte datum nog niet bekend) vindt er ook een vijfdaags trailrun & adventurefestival plaats. Je kan kiezen uit 10, de halve marathon, een marathonafstand of een ultra, en ook van andere sporten proeven, zoals suppen, surfen en kajakken op zee. atjanwildislands.com

Alpine Trail Run Festival in Innsbruck

Innsbruck is niet alleen een paradijs voor trailrunners, maar ook een stad met een rijke geschiedenis. Tijd vrij in de eerste week van mei? Boek dan je ticket voor het Alpine Trailrun Festival. Met trajectlengtes van zeven tot 110 kilometer en tot 5600 hoogtemeters trekt dit event al bijna 10 jaar op rij beginners en professionals uit meer dan 60 landen. innsbruckalpine.at en visittirol.nl

 

Hoe krijg je kinderen aan het lopen?

Jonge lopers’ agenda 2024

 • Survival Trophy in Houthalen-Helchteren (8 mei), Hofstade (15 mei), Blaarmeersen Gent (2 en 9 oktober) en aan het Zilvermeer in Mol (16 oktober).
 • K3 Run & Fun op 22 september 2024 in Hofstade
 • Spartacus Family Run op zondag 29 september 2024 in Boom (Antwerpen).
 • Vlaamse loopweken voor scholen: september-oktober (exacte data nog niet bekend).

World Trail Majors

Begin dit jaar stuurden viervoudig UTMB-winnaar Kilian Jornet uit Spanje en de nummer twee van vorig jaar, Zach Miller uit de VS, tientallen elitelopers een e-mail in een poging een boycot van eliteatleten te creëren tegen de UTMB World Series Finals in Chamonix, Frankrijk. Hun reden? Ze willen de integriteit van het trailrunnen bewaren. Als alternatief kijken ze naar andere races in kampioenschapsstijl, zoals de nieuwe World Trail Majors, een serie van dit jaar tien onafhankelijke internationale trailruns. worldtrailmajors.com

To finish the Barkley Marathons

Op 22 maart 2024 finishte de 40-jarige Britse Jasmin Paris na 59 uur 58 minuten en 21 seconden – met slechts 99 seconden reserve – als eerste vrouw ooit de onmenselijk zware Barkley  Marathons in Frozen Head State Park, in Tennessee. De wedstrijd klokt af na 100 mijl (161 km) met minimaal 18 000 hoogtemeters. Deelnemers moeten namelijk zelf navigeren. Op 17 maart
vorig jaar schreef de Belgische tandarts en ultraloper Karel Sabbe geschiedenis door als eerste Belg ooit de te finishen. Hij deed dat in 59 uur, 53 minuten en 33 seconden. Hiermee was hij de 17de deelnemer die sinds de 1ste editie in 1986 de wedstrijd uitliep. Van zijn prachtavontuur is nu onderstaande film te zien.

Make Life Ultra

Nog een inspirerende documentaire die je niet alleen op tal van filmfestivals, maar ook op YouTube kan zien. De kortfilm volgt de ultralopers Dina Roman en Rik Goris en vertelt over hun unieke partnerschap, hun motivatie om grenzen te verleggen en hun onverzadigbare passie voor trails en ultra’s. Zij voltooiden een iets wat niemand anders ooit eerder had gedaan: respectievelijk een dubbele en een drievoudige Everesting. Behalve Chamonix en Courmayeur komen ook Luik, Bertem en Herent (Dina en Rik’s hometown) als filmlocaties aan bod.

 

5 trainingstips voor je volgende bergtrail

 • Start NU met trainen.
 • Bereid je voor op de hoogte en hoogtemeters.
 • Train veel en vaak op technisch terrein.
 • Neem alle essentials mee, niet meer en niet minder.
 • Enjoy! En blijf een paar dagen hangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

18 + 11 =