Klimmen met de Kerk

Kerk&Leven ging op zoek naar een vrijwilliger die eens zou worden bijgestaan door bisschop Johan Bonny. Deze vrijwilliger werd Marc Dietvorst, die elke week met Jo Kemels gaat muurklimmen. Klein detail: Jo doet alles vanuit een rolstoel. 

Met de actie “Schatten van Doeners” wou Kerk & Leven de vrijwilligerswerking in de bloemetjes zetten. Verschillende vrijwilligers kregen de kans hun activiteiten voor te stellen in een filmpje, waarna op de vrijwilligers kon worden gestemd. Het spectaculaire aspect van muurklimmen zorgde ervoor dat Marc Dietvorst en Jo Kemels bezoek kregen van de bisschop van Antwerpen Johan Bonny.

Wat duidelijke uitleg is nodig om het klimmen vlot te laten verlopen.

“Er ging één vrijwilliger worden uitgekozen die ik dan eens ging bijstaan”, legt Bonny uit. “Ik wist dus zelf niet waar ik ging terechtkomen. Dat dit in een sportzaal met een klimmuur zou zijn, dat was het laatste wat ik verwacht had.” Al is het nog met lichte twijfel, de bisschop is er klaar voor. “Het is wat oefenen, maar dankzij de deskundige uitleg van Marc lukt het toch. Marc komt met Jo naar hier (Klimzaal Magnesia in Mortsel, nvdr) om hem te begeleiden in het muurklimmen, hij heeft zelfs voor de aanpassing gezorgd. Zolang dit soort mensen bestaat in onze samenleving, die zoiets puur uit vriendschap voor elkaar doen, zijn we op de goede weg.”

Klimmen, dat doe je samen. Dus draaien de rollen om en zekert Jo Marc die het katrolsysteem gaat installeren.

Ook Jo is zichtbaar tevreden met het bezoek. “Het is heel fijn dat de bisschop hier is”, vindt hij, “Marc heeft dit echt verdiend. Ik klim nu al twee jaar met Marc. Via Zin&Zo (organisatie die mindervaliden bijstaat in activiteiten als sport) gingen we op zoek naar een vrijwilliger die met mij wou gaan muurklimmen en toen zijn we Marc tegengekomen. Dan nog op zoek naar een klimzaal die dit zag zitten en zo zijn we hier terechtgekomen.” In klimzaal Magnesia zijn Jo en Marc dan ook al bekende gezichten. Zelfs de trap naar de klimzaal vormt geen probleem, dan springen zaakvoerder Michel en enkele jongeren van het jeugdteam meteen bij om Jo en zijn rolstoel mee naar beneden te dragen.

Een beetje sturing van Marc indien nodig en de klimmer in Johan Bonny komt boven.

Maar wat denkt de vrijwilliger nu zelf van deze avond? “Het is een mooie bevestiging”, zegt Marc, “een bewijs dat ook mensen met een handicap dit aankunnen.” Of dit een tendens gaat zijn om ook anderen aan het klimmen te krijgen? “Daar kan ik al heel positief ‘Ja!’ op antwoorden. Het filmpje stond nog geen week online of er kwam al iemand met een kunstbeen af die ook graag wou beginnen klimmen. Daar zeiden Michel en ik natuurlijk meteen ja op. Het feit dat dit kan, is prachtig.”

Terwijl de bisschop hem zekert, trekt Jo zichzelf aan de grepen omhoog.

Even later staat bisschop Bonny even uit te blazen. “Of ik zelf ook ga klimmen? Ik heb dat nog nooit gedaan, misschien een halve meter!”, lacht hij. “Maar eerst en vooral ga ik Jo nog eens omhoog helpen, dat is waar het vanavond vooral om gaat.” Maar even later moet hij het toch even proberen en hangt de bisschop voor het eerst in zijn leven aan de klimmuur.

Meer informatie over het project op www.schattenvandoeners.be.
Het project Zin&Zo waarmee Jo is beginnen klimmen via deze link.
Met dank aan klimzaal Magnesia in Mortsel:  www.klimzaalmortsel.be.