Home Nieuws Everest gecancelled

Everest gecancelled

0

De Mount Everest is te populair. Waar het beklimmen van deze berg oorspronkelijk voor de elite was weggelegd, trekt nu half de berglievende wereld haar stoute klimschoenen aan. Met de opwarming van de aarde wordt dit echter te gevaarlijk, vindt Himalayan Experience. 

Vorig jaar werd het probleem van een ‘overpopulatie’ op de Mount Everest duidelijk. Meer dan 150 klimmers stonden letterlijk aan te schuiven om de top te bereiken, een gedrum dat de dood van vier enthousiastelingen betekende. Doordat nu te veel sneeuw gesmolten is en de ondergrond te onzeker wordt, blaast Russell Brice van de organisatie Himalayan Experience haar 2012 expeditie af. Dat wist Climate Progress ons te vertellen.

Volgens een blogpost van deze organisator is het ondertussen zo warm op de Everest, dat de sherpa’s die het basiskamp creëerden lustig in hun T-shirt de tenten waren aan het opzetten. Ook andere meetbare aspecten als een barst in het ijs die op minder dan twee maanden uitgebreid is tot een heuse gaap van zeven meter, zorgt voor te veel risico. Indien hier te veel druk op komt, kan een groot stuk berg afbrokkelen wat de dood van velen kan betekenen. Bovendien is het ondertussen al even warm als dat het op de Everest normaal pas op het hoogtepunt van de zomer is. Aangezien het steeds warmer zal worden, is het te gevaarlijk om de expeditie te laten doorgaan, aldus Brice.

Foto: een letterlijke file om de top van de Everest te kunnen bereiken.