Verknipte slaapmatras

In Far Out 13 spraken we over de Klymit Inertia X-frame, een schijnbaar “verknipte” slaapmatras die alle overbodige stukken weghaalde om zo een zo licht mogelijk matje te worden. Gespot in Decathlon: de Klymit Inertia XL – of zeg maar de grote comfortabele versie. 

Een goed slaapmatje kent enkele belangrijke kenmerken: je goed afscheiden van de koude ondergrond, comfortabel liggen, klein verpakt kunnen worden en niet te veel gewicht aan je rugzak toevoegen. Vaak wordt dit bekomen door een dunner matje uit isolerender materiaal, in een zo klein mogelijke vorm om gewicht uit te sparen maar toch nog dun genoeg om klein op te rollen of dit maar dat. Je hoort het al: het is niet gemakkelijk om aan elk aspect volledig te kunnen beantwoorden én bovendien nog dik genoeg te zijn om je comfortabel te laten liggen.

Klymit vond hier met haar Inertia reeks een oplossing voor: In plaats van een volledige mat aan materiaal te creëren, gaf het merk haar Inertia X-Frame enkel de belangrijkste steunpunten mee om je comfortabel van de grond te houden. De slaapmat ziet er haast uit als een geraamte uit, maar zolang je stil op je rug ligt zou de mat even comfortabel moeten liggen als een dikkere luchtmatras. Minder materiaal is een kleiner pakketje en dus ook minder gewicht. Een mooie oplossing voor het “travel light” principe zonder aan comfort onder te doen!

“Maar als je zoveel gewicht kan uitsparen, kan je net zo goed een groter en comfortabeler matje maken, dat nog steeds minder dan 450 gram weegt!”, moet het Klymit gedacht hebben toen het aan haar XL versie begon. Een groter matje met hetzelfde principe van “less is more”, om voor een minimum aan gewicht en ruimte een maximum aan comfort te vrijwaren.

De Inertia XL wordt bovendien geleverd met een klein handpompje om de slaapmat tot het maximum te kunnen oppompen. Bovendien kent ook deze mat een levenslange gebruiksgarantie.

Jammer genoeg was de Inertia X-frame (naar ons’ weten) in België nergens te vinden. Nu kent Decathlon echter de primeur door deze XL-versie te verkopen. Iemand ervaring met deze matjes?

Prijs voor deze XL-versie in Decathlon: €129,95

komoot