Home Featured Huttentocht met kinderen? Trekking aan kindertempo

Huttentocht met kinderen? Trekking aan kindertempo

0
Huttentocht met kinderen? Trekking aan kindertempo
Huttentocht met kinderen

Mini-me’s op sleeptouw? Berg die dromen van tochten en zuivere berglucht maar op, want kinderen en bergen zijn niet compatibel. Als je dat denkt, ben je helemaal fout natuurlijk…. Wandelen met je kinderen is leuk, uitdagend en avontuurlijk. En een huttentocht met kinderen? Kan zeker! Wat niet wil zeggen dat zo’n onderneming niet het nodige geduld en enige voorbereiding vergt.

Huttentocht met kinderen

Tekst: Toon Verlinden

Nel Griffioen en Hans Bruns runnen al bijna zeven jaar een hotel in Oostenrijk en deden drie jaar geleden hun eerste huttentocht met kinderen van toen vier en zes. “De meeste informatie die je op het internet vindt, is natuurlijk gericht op volwassenen”, vertelt Nel. “Het zijn lange tochten waarbij de schrijver niet altijd beseft hoe moeilijk of gevaarlijk bepaalde passages in werkelijkheid zijn.”

Een huttentocht met kinderen? Aan kindertempo…

Kilometers vreten en uitdagende bergkammen bedwingen, zit er dus niet echt in als je eropuit trekt met je kinderen. “Maar met kinderen als vertragende factor, geniet je meer van de tocht zelf. Dat is ook de belangrijkste tip die ik kan geven: geniet van alles en wees niet te gefocust op het halen van die hut. Als je kinderen plots een beekje tegenkomen waar ze in willen spelen: laat ze dan doen en speel gezellig mee. Zorg er wel voor dat je altijd een handdoekje bij hebt, want natte en verkleumde kinderen wil je ook niet.”

Spelen onderweg
Spelen onderweg

Allemaal goed en wel om je dag te vullen met spelen in beekjes, maar zeker tijdens een huttentocht met kinderen wil je je doel halen voor het donker wordt. Hoe schat je dat dan in? Nel rekent dat je elke dag een tocht kan plannen die twee tot twee en een half uur duurt aan volwassen tempo. Die tijd doe je dan maal twee omdat je met kinderen wandelt en daar tel je dan nog je pauzes bij op. Alles bij elkaar kom je zo op zes à acht uur. “Je wandelt dus een stuk minder dan je waarschijnlijk gewend bent en je moet soms wat geduld hebben”, zegt Nel. “Maar je hebt ook veel tijd. Het leven in een hut begint altijd vroeg en om halfnegen sta je zeker buiten om aan je dagtocht te beginnen.”

Wandel met een doel

Een huttentocht met kinderen is avontuurlijker dan die jaarlijkse skitrip, of toch alleszins een verrassende afwisseling. Het brengt rust, je leert dicht bij elkaar te leven en je hebt toch elke avond een stevig dak boven je hoofd. Een bijkomend voordeel is dat de kinderen tijdens het wandelen een echt doel voor ogen hebben. Die ene berghut bereiken, is iets waar ze een hele dag naar uitkijken en wat hen voortdrijft. “Natuurlijk zijn er ook negatieve kanten aan huttentochten met kinderen”, vertelt Nel. “Maar na afloop heeft iedereen er altijd een leuk gevoel bij. Yes! We hebben het gehaald!”

Een huttentocht van drie dagen en twee nachten is volgens Nel de perfecte start. Mooi in te plannen tijdens je gewone vakantie dus. “Als het je eerste keer is, is dat voldoende. De kinderen worden later ook ouder en kunnen dan sowieso langere tochten aan, maar het is positief als ze al op jongere leeftijd kennismaken met het huttenleven.”

Geen voorzieningen

Vanaf welke leeftijd raadt Nel het dan aan? “Vijf à zes jaar. Jonger kan ook, maar hou er rekening mee dat je in berghutten lang niet altijd in een aparte kamer kan slapen. Vaak lig je op een gemeenschappelijke slaapzaal met twintig andere mensen die vroeg uit de veren willen om een top te beklimmen. Als je kind dan onrustig slaapt of vaak wakker wordt, is dat niet fijn voor jullie, maar ook niet voor klimmers die hun nachtrust echt nodig hebben. Je moet dus zelf een beetje beslissen hoe je je daar bij voelt”, geeft Nel aan. “Maar besef dat een berghut qua faciliteiten sowieso niet op erg jonge kinderen is voorzien. Verwacht bijvoorbeeld geen kinderstoel of verzorgingsruimte. Het is soms een beetje behelpen.”

In een almhut bij de boer

“Veel mensen kennen het verschil niet, maar een berghut is echt gericht op toeristen en klimmers”, weet Nel nog. “Een almhut daarentegen is een primitief hutje in de bergen dat wordt uitgebaat door een boer die daar zijn koeien heeft rondlopen en waar kaas en boter wordt gemaakt. Als je in een almhut slaapt, heb je dus een basic boerderijvakantie in de bergen. Een heel leuke ervaring, zeker met kinderen.”

Haal je dromen over een huttentocht met kinderen en zuivere berglucht dus maar weer uit de kast. Trek die bergschoen(tjes) aan en wandel de bergen in. Je kinderen zullen zich rot amuseren. En jij ook.

Dit e-book helpt je op weg

Om je te helpen bij je eerste tocht en om je over mogelijke hindernissen en twijfels heen te helpen, goten Nel en Hans hun ervaringen in een e-book dat je kan kopen op www.huttentochtmetkinderen.com. Ze geven heel wat tips en beschrijven een mooie driedaagse tocht in Oostenrijk die geschikt is om met kinderen te doen. Zelfs als ervaren buitensporter steek je er nog wat van op.

Lees ook: wandelen in de bergen met kinderen, do’s en don’ts per leeftijd

Bewaren

Bewaren