Home Anders Outdoor Avontuurlijke uitstappen met kinderen in België

Avontuurlijke uitstappen met kinderen in België

0
Avontuurlijke uitstappen met kinderen in België
Kinderavontuur - adrenaline in kinderportie

Wie écht op kinderavontuur wil, moet vooral verderlezen. Want ook voor de jonge Indiana Jones’ en Bindi Irwin’s valt er in ons land heel wat te beleven. In voor een kinderportie adrenaline? Plan deze vijf avontuurlijke uitstappen met kinderen in België.

Avontuurlijke uitstappen met kinderen in België

  1. Canyoning in de Hoge Venen

Het Trôs Marets-parcours in de Hoge Venen bevat alles wat je van een canyoning mag verwachten: watervallen, sprongen, natuurlijke glijbanen, rapels en uiteraard veel waterpret. Een must do in het lijstje avontuurlijke uitstappen met kinderen in België. Onder leiding van een gids en uitgerust met een neopreenpak daal je de rivier af via zijn bedding. ecteam.be organiseert de canyoning het hele jaar door, maar hoe hoger de waterstand, hoe meer spektakel!

  1. Mountainboarden

Mountainboarden is als snowboarden, maar dan op een allterrainskateboard met dikke luchtbanden. En zonder sneeuw. www.mountainboard.be vertelt waar in België je goede hellingen vindt en organiseert zelf ook initiatiesessies. Vaste stek is het Wanyi Park in Viroinval, een skipiste met lift die van april tot oktober wordt uitgebaat voor mountainboarders. Hier vinden ook jeugdkampen plaats, waar jongens en meisjes tussen 10 en 18 jaar de techniek onder de knie krijgen (en mogelijk hun eerste kus uitwisselen). Naast een beginnerspiste beschikt het terrein over een foampit, quarterpipe, boardercrossparcours, big air en nog een heleboel rails, jumps, slides en rollers.

  1. Op schattenjacht met geocache

Geocachen betekent schattenjagen met een gps-toestel en is een absolute topper bij kinderen. Het concept luidt als volgt: iemand verstopt ergens een waterdichte doos, met daarin een logboek en een aantal voorwerpen. Met een gps bepaalt hij de coördinaten van de schuilplaats, die hij vervolgens – al dan niet met een bijhorend verhaal – publiceert op www.geocaching.com. Anderen kunnen dan via deze coördinaten al wandelend op zoek naar de cache. Eens gevonden, schrijven ze hun bevindingen over de tocht neer in het logboek, mogen ze uit de doos een voorwerp nemen en een ander in de plaats leggen. www.rondjevlaanderen.be geeft een overzicht van toffe geocaches in Vlaanderen. Wij maakten een selectie van vijf:

  • Antwerpen – Welp (6 km):de Gemeente Kasterlee ontwikkelde een schattentocht langs verborgen locaties uit de griezelfilm Welp. Wie morse kent heeft een streepje voor.
  • Limburg – ‘t Salamanderke (5 km): mooie en kindvriendelijke cache, waarvan het avontuur begint aan de ingang van de Mechelse Heide. Dit gebied is in België trouwens de enige vindplaats van veenmoszegge (een uitstervende plantensoort).
  • Vlaams-Brabant – De vergeten vliegeniers (8,5 km): een zoek-en-antwoordtocht door de prachtige Hagelaandse natuur. Onderweg kom je meer te weten over de bommenwerper die er in 1943 neerstortte.
  • Oost-Vlaanderen – De Kluizeschat (5 km): landelijke wandeling rond Zottegem, aan de Poort van de Vlaamse Ardennen. Bij regenweer trek je best modderproof schoeisel aan.
  • West-Vlaanderen – RV 8.08 Brugge (x km): populaire cache in de West-Vlaamse hoofdstad, die ook veel buitenlanders kan bekoren. Omdat ook de stad een bron van avontuur is.
  1. Als een echte Tarzan

Meer avontuurlijke uitstappen met kinderen in België? Elk zichzelf respecterend provinciaal domein beschikt tegenwoordig over een touwenparcours. Willen je kinderen de aap uithangen aan een tarzankoord en deinzen ze er niet voor terug om via wiebelende plankjes tussen de bomen te kruipen? Dan hoef je meestal niet ver te rijden. Voor het zwaardere werk zoals speleologie, via ferrata en rotsklimmen moet je eerder naar een avonturenpark in het zuiden van ons land. Dit zijn enkele bekende parken, elk met hun eigen specialiteit en karakter:

  • Oost-Vlaanderen: The Seven Summits
  • Waals-Brabant: Aventure Parc Wavre
  • Namen: Agimont Adventure, Dinant Evasion
  • Luik: Forestia
  • Luxemburg: Durbuy Adventure, Brandsport, Moulin Bock, Semois Avonture
  1. Bootje varen

Wie goed oplette op school weet dat de Lesse, Ourthe, Semois en Amblève de populairste rivieren zijn om op te kajakken. Tijdens de zomer is de waterstand er relatief laag, zodat ook kleine kinderen mee de boot in mogen. Minder bekend en toeristisch zijn kleinere stromen als de Warche, Vesdre, Our, Aisne, Houille, Vierre, Eau d’Heure, Hantes en Viroin. De meeste ervan kan je enkel bevaren in de wintermaanden. Plan je een boottocht, check dan best op voorhand hoe het met de waterstand is gesteld. Raften gebeurt voornamelijk in de wintermaanden, op de Ourthe, de Amblève, de Sûre en de Wiltz. Je kan hiervoor terecht bij De Vlaamse Rafting Federatie (www.rafting.be), die ook tochten organiseert op de Leie, Durme en Dender. Bij de Vlaamse Kajak- en Kanofederatie (www.nkv.be) kom je meer te weten over kajakken op Vlaamse wateren.

Meer avontuur met kinderen: hier nog eens 18 tips.