Home Lees Far Out Online 2016 Kindvriendelijke wandelingen in België: van kruinen tot paden

Kindvriendelijke wandelingen in België: van kruinen tot paden

0
Kindvriendelijke wandelingen in België: van kruinen tot paden
Wandelen met kinderen over een boomkruinenpad

Thuis deze vakantie? Op zoek naar enkele kindvriendelijke wandelingen in België? Leuke ideeën te over, van slenteren in de boomkruinen tot trekken over blotevoetenpaden.

Vijf kindvriendelijke wandelingen in België met een plus

  1. Tussen de boomkruinen

Niets zo spectaculair als het bos ontdekken vanuit een boomtop. In het kruinenpad van Maasmechelen wandel je tweehonderd meter lang tussen de boomtoppen van het natuurgebied De Greven. En juist voor de Franse grens, in Henegouwen, kan je in het natuurpark van Plaines de l’Escaut over een zestien meter hoog bomenpad lopen. Ook het Wildpark van de Grotten van Han herbergt een hoogtewandeling.

  1. Zand bijten in de Vlaamse Sahara

Om in het zand te ravotten, hoef je niet per se naar zee, maar kan je evengoed naar de Sahara van Lommel trekken. Dit Limburgse natuurgebied ontstond in het begin van twintigste eeuw, als gevolg van natuurvervuiling door de lokale zinkfabriek. Door giftige uitwasemingen van de fabriek stierf alle plantengroei en ontstond er een zandvlakte van meer dan 300 hectare. Vandaag krijg je vanaf een dertig meter hoge uitkijktoren een uniek panorama over deze miniatuurwoestijn. De Lommelse Sahara bevat verschillende bewegwijzerde wandelroutes, waaronder een kinderwandeling van 2,9 kilometer.

  1. Ezeltje-strek-je

Wandelen met kinderen wordt een heel pak interessanter wanneer ze het gezelschap hebben van een ezel. Onder meer in Aarschot, Poperinge, Wezemaal, Maarkedal, Zoersel en Molenstede kan je er eentje huren. Sommige dieren zijn zelfs sterk genoeg om kindjes met pijnlijke voeten op hun rug te vervoeren. Nog onvergetelijker wordt het wanneer de kinderen mogen helpen met roskammen, borstelen en optuigen, of kunnen overnachten in de bijhorende boerderij.

  1. Langs de enige Belgische bergrivier

De Ninglinspo in de provincie Luik is het enige bergriviertje in ons land. Het heeft verschillende waterbekkens en watervalletjes, waar kinderen doorheen kunnen waden en af en toe zelfs van een natuurlijke glijbaan mogen slieren. De wandeling – met vertrekpunt in het dorpje Sedois – is ongeveer zes kilometer lang en een van de meest pittoreske en kindvriendelijke wandelingen in België.

  1. Op blote voeten

Wij trekken onze schoenen nogal gemakkelijk uit in de natuur, maar er bestaan ook kunstmatig aangelegde blotevoetenpaden op maat van kinderen. Je wandelt er blootsvoets op steentjes, over gras, zandheuvels en stronken, terwijl de modder lekker glibberig tussen je tenen kruipt. In Nederland bestaan er heel wat blotevoetenpaden, in België vind je ze onder meer in Zutendaal, Gentbrugge en Oudenaarde.

Kindvriendelijke wandelingen in België

Meer ideeën welkom? 18 tips voor avontuur met kinderen.