Home Trekking Checklist meerdaagse trektocht: dit moet je zeker meenemen

Checklist meerdaagse trektocht: dit moet je zeker meenemen

0
Checklist meerdaagse trektocht: dit moet je zeker meenemen
Checklist meerdaagse trektocht

Je rugzak inpakken voor een trekking is altijd een beetje spannend. Winkels kom je onderweg niet bepaald tegen en als je wat belangrijks vergeet of niet goed hebt nagedacht over de voorbereiding, valt je goed geplande trekking zo in het water, letterlijk of figuurlijk... Maar met een loodzware rugzak kom je ook niet ver. Met deze ‘checklist meerdaagse trektocht’ en enkele handige tips kan je met een gerust hart op pad.

Wat moet ik pakken als ik dagen op pad ga? Wat is te veel en wat is te weinig? Kan ik alles wel dragen? Wat moet ik echt zelf meenemen en wat kan ik misschien onderweg nog aanschaffen? Elke meerdaagse trektocht is natuurlijk anders, maar of je nu een huttentocht maakt, bijvoorbeeld in Andorra, de wildernis doorkruist, het hooggebergte in trekt of als een pelgrim honderden kilometers aflegt, de basisprincipes blijven hetzelfde. Deze ‘checklist meerdaagse trektocht’ gaat uit van drie seizoenen. Een wintertrekking vraagt immers om wat meer tekst en uitleg.

Checklist meerdaagse trektocht

– Lichtgewicht trekkinguitrusting

Om op een comfortabele rugzak uit te komen van in totaal rond de 20% à 25% van je gewicht (doorgaans ergens tussen de 12 en 18 kg) moet je inventief zijn. Zeker als je gaat solohiken. Qua kleding ga je uit van het strikte minimum. Ja die windbreker, fleecetrui, softshell en regenkleding gaan mee, maar qua ondergoed, nachtkleding, sokken, T-shirts en trekkingboek, etc. ga je uit van twee sets: een om aan te trekken, één om te laten luchten of drogen. Kan je het echt niet laten, dan neem je hoogstens een derde exemplaar van de onderkleding mee als reserve. Wandelschoenen spreken voor zich. Een tweede paar hoeft echt niet, maar denk wel aan materiaal voor een mogelijke noodreparatie. Een paar slippers zijn altijd handig.

– EHBO, toiletartikelen en varia

De steel van je tandenborstel afbreken, hoeft echt niet. Wat wel doorweegt, zijn die tubes en flesjes van van alles. Kies voor alles-in-éénproducten en neem verder alleen het hoogstnoodzakelijke mee: tandenborstel, tandpasta, borstel of kam, een trekkinghanddoek, scheergerei en welgeteld één rol toiletpapier (begraven!). Waar je niet op mag besparen is EHBO en zaken als zonbescherming (bril, crème, hoed of petje) en insectenwerende middelen. Ook extra hulpmiddelen om de weg te vinden, zoals een wandelkaart, hoofdlamp en een kompas, mogen niet ontbreken.

– Slaapuitrusting

Maak je een meerdaagse trektocht waarbij je overnachtingen en een deel van je eten (ontbijt en avondmaal bijvoorbeeld) zijn geregeld, zoals bij een huttentocht, B&B’s, theehuisjes of home stays meestal het geval is, dan moet je verder aan niet veel meer dan een slaapzak en lunch denken. Als je zelf kampeergerief moet meenemen, is ultralicht de boodschap. Waag je niet aan meer dan een degelijke trekkingtent (circa 2 kg voor 2 personen), een zo licht mogelijke slaapzak (500 g à 1 kg) en een klassiek matje (van ongeveer 450 g).

– Eten en drinken

Hetzelfde geldt voor kookgerei: ga voor lichtgewicht, multifunctionele tools en hou het simpel. Qua eten kan je het stellen met gedroogde kampeermaaltijden, genre Trek’n Eat, en powerfood. Afhankelijk van je bestemming kan je dit onderweg aanvullen met vers of bereid eten. Een fles wijn is natuurlijk leuk, maar hou het maar op water (drinkbus- of zak) voor onderweg. Neem indien nodig sterilisatietabletten of ander waterzuiveringssysteem mee.